Κοινωνικό μέρισμα: Κίνδυνος σμίκρυνσης για εκατ. φτωχά νοικοκυριά

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο σημαντικής μείωσης του ποσού του κοινωνικού μερίσματος που δικαιούνται κανονικά να εισπράξουν ή ακόμη και με το ενδεχόμενο απώλειας του δικαιώματος είσπραξης της συγκεκριμένης παροχής βρίσκονται εκατομμύρια πάμφτωχοί οικογενειάρχες και άποροι άγαμοι πολίτες των οποίων τα ετήσια πραγματικά εισοδήματα δεν υπερβαίνουν τα επίπεδα των 3.000 ευρώ

Αυτό θα συμβεί στο κοινωνικό μέρισμα εφόσον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προτίθεται να αποφασίσει ότι ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του κάθε αιτούντος θα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό

ανάμεσα στο δηλωθέν εισόδημά του και στο τεκμαρτό το οποίο προκύπτει από τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Εάν ληφθούν υπόψη τα τεκμαρτά εισοδήματα τότε όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι θα εμφανίζονται ως έχοντες εξωπραγματικά υψηλά ετήσια εισοδήματα, πολύ μεγαλύτερα από τα πραγματικά, δεδομένου ότι το ελάχιστο ποσό τεκμαρτού εισόδήματος που θα λαμβάνεται υπόψη γι' αυτούς θα ανέρχεται σε 5.000 ευρώ για τους έγγαμους και σε 3.000 ευρώ για τους άγαμους και στην συνέχεια θα αυξάνεται περαιτέρω κατά ποσά της τάξεως των 2.000-10.000 ευρώ με την προσθήκη των τεκμηρίων διαβίωσης για τα σπίτια στα οποία διαμένουν και για τα ΙΧ αυτοκίνητα που τυχόν κατέχουν. Δηλαδή, τα ποσά ετησίου οικογενειακού εισοδήματος με τα οποία θα κρίνεται το ύψος του μερίσματος που δικαιούνται θα προσδιορίζονται σε επίπεδα 5.000-15.000 ευρώ τη στιγμή που τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι χαμηλότερα των 3.000 ευρώ.

Με το "κόλπο" αυτό αντί να εισπράξουν ποσά μερίσματος της τάξεως των 450-900 ευρώ, που δικαιούνται κανονικά, είτε θα ανέβουν σε υψηλότερα κλιμάκια ετησίου οικογενειακού εισοδήματος στα οποία αντιστοιχούν ποσά μερίσματος σημαντικά μειωμένα, στα επίπεδα των 250-500 ευρώ είτε θα ξεπεράσουν τα ισχύοντα για τις περιπτώσεις τους ανώτατα εισοδηματικά όρια και δεν θα λάβουν καθόλου "κοινωνικό μέρισμα".

Για να γίνουν καλύτερα αντιληπτά τα όσα προαναφέραμε παραθέτουμε το ακόλουθο παράδειγμα:

Έστω φορολογούμενος άγαμος με ετήσιο πραγματικό εισόδημα 2.500 ευρώ, ο οποίος διαμένει σε διαμέρισμα 80 τ.μ. δωρεάν παραχωρηθέν από τους γονείς και διαθέτει κι ένα ΙΧ αυτοκίνητο 1.300 κυβικών εκατοστών 10ετίας. Το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημά το οποίο προκύπτει γι' αυτόν με βάση το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ και τα τεκμήρια διαβίωσης για το σπίτι στο οποίο μένει και το ΙΧ που χρησιμοποιεί ανέρχεται συνολικά σε 8.500 ευρώ (3.000 ευρώ το ελάχιστο τεκμήριο + 3.200 ευρώ το τεκμήριο κατοικίας + 2.300 ευρώ το τεκμήριο για το ΙΧ). Για να κριθεί τελικά τί ποσό κοινωνικού μερίσματος θα εισπράξει ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, θα ληφθεί υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα των 8.500 ευρώ, επειδή αυτό είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό δηλωθέν των 2.500 ευρώ. Ως εκ τούτου, ο εν λόγω φορολογούμενος θα εισπράξει μέρισμα 250 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο "εισόδημα" των 8.500 ευρώ, κι όχι το μέρισμα των 450 ευρώ που αντιστοιχεί στο πραγματικό εισόδημά του, των 2.500 ευρώ. Θα εισπράξει δηλαδή μέρισμα μειωμένο κατά 40% από αυτό που δικαιούται πραγματικά κι έτσι θα χάσει 200 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα όσα έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, περίπου 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα λάβουν τον Δεκέμβριο ποσά εισοδηματικών ενισχύσεων συνολικού ύψους 720 εκατ. ευρώ. Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο θα διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογενείας του, το ύψος του συνολικού ετησίου οικογενειακού εισοδήματος που δήλωσε φέτος στην Εφορία για το έτος 2016 και την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του, η οποία έχει καταγραφεί στο Ε9.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, η εισοδηματική ενίσχυση θα ανέρχεται σε 450 ευρώ για κάθε άγαμο φορολογούμενο χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ, σε 350 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα από 3.001 έως 6.000 ευρώ και σε 250 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα από 6.001 έως 9.000 ευρώ. Τα ποσά των εισοδηματικών ορίων και της εισοδηματικής ενίσχυσης θα προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος κάθε νοικοκυριού και κατά 25% για κάθε ανήλικο μέλος (βλ. σχετικούς αναλυτικούς ενδεικτικούς πίνακες).

Το δικαίωμα είσπραξης της εφάπαξ αυτής εισοδηματικής ενίσχυσης θα το έχουν όσοι από τους παραπάνω φορολογούμενους κατείχαν την 1η-1-2017 ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μικρότερης των 180.000 ευρώ.

Το ποσό της εφάπαξ ενίσχυσης που θα λάβουν οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και δεν θα προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάθε νοικοκυριού προκειμένου να κριθεί εάν αυτό δικαιούται κάποιας άλλης κοινωνικής παροχής καταβαλλόμενης με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Ο εντοπισμός των δικαιούχων θα γίνει κατόπιν ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων των ενδιαφερομένων στο διαδίκτυο και κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων που θα δηλώσουν στις αιτήσεις τους με τα ποσά του συνολικού ετησίου οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτουν από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις τους, καθώς και με τα δεδομένα του ηλεκτρονικού αρχείου των δηλώσεων Ε9 για την ακίνητη περιουσία τους.

Η καταβολή των ποσών θα επιδιωχθεί να πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε οι δικαιούχοι να έχουν τα χρήματα στη διάθεσή τους πριν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα