Κλιματική αλλαγή: Οι ΗΠΑ πληρώνουν 75 εκατ. δολάρια για μετεγκατάσταση φυλών που απειλούνται με πλημμύρες

Δύο ιθαγενείς φυλές στην Αλάσκα και μια τρίτη στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον θα λάβουν 25 εκατ. δολάρια η καθεμία για να μετακινηθούν από παράκτιες περιοχές σε υψηλότερα εδάφη των Η¨ΠΑ εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έκανε την ανακοίνωση για τη χρηματοδότηση την περασμένη βδομάδα στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των Αμερικανών Αυτοχθόνων στο Υπουργείου Εσωτερικών.

Το έργο, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι μια αναγνώριση ότι ένας αυξανόμενος αριθμός τόπων γύρω από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορεί πλέον να προστατευθεί

από τις αλλαγές που συμβαίνουν σε έναν πλανήτη που διαρκώς θερμαίνεται. Οι δαπάνες προορίζονται να υποστηρίξουν ένα σχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να βοηθήσει κοινότητες, αυτόχθονες αλλά και μη, να απομακρυνθούν από κλιματικά ευάλωτες περιοχές, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Υπάρχουν φυλετικές κοινότητες που κινδυνεύουν να ξεπλυθούν», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης σε μια συγκέντρωση ηγετών των φυλών. Η νέα χρηματοδότηση, είπε, θα βοηθήσει τις φυλές «να μετακινήσουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, ολόκληρες τις κοινότητές τους σε ασφαλέστερο έδαφος».

Η μετεγκατάσταση ολόκληρων φυλετικών κοινοτήτων, που μερικές φορές ονομάζεται διαχειριζόμενη υποχώρηση, είναι ίσως η πιο επιθετική μορφή προσαρμογής στην κλιματική κρίση. Παρά το υψηλό αρχικό κόστος, η μετεγκατάσταση μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα μακροπρόθεσμα, μειώνοντας το ποσό των ζημιών από μελλοντικές καταστροφές και το κόστος ανοικοδόμησης μετά από αυτές τις καταστροφές.

Ποιοι θα λάβουν τη χρηματοδότηση

Εκείνοι που θα λάβουν τη χρηματοδότηση είναι οι κάτοικοι του Newtok Village, του Native Village of Napakiak στη νοτιοδυτική Αλάσκα (ένα χωριό στην όχθη του ποταμού Kuskokwim που χάνει 25 με 50 πόδια γης κάθε χρόνο λόγω της διάβρωσης του εδάφους) και του Quinault Indian Nation, που βρίσκεται στην Ολυμπιακή Χερσόνησο στην πολιτεία της Ουάσιγκτον του οποίου η κύρια πόλη, η Ταχόλα, απειλείται με πλημμύρες. Και οι τρεις κοινότητες είτε έχουν υποστεί διάβρωση του εδάφους είτε διατρέχουν αυξανόμενο κίνδυνο πλημμύρας.

Το έθνος του Quinault επέλεξε μια νέα τοποθεσία σε μεγαλύτερο υψόμετρο, δήλωσε η Fawn Sharp, αντιπρόεδρος της χώρας. Είπε ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός κοινοτικού κέντρου, το οποίο θα στεγάσει επίσης ένα κέντρο υγείας και ευεξίας και θα είναι ο χώρος των συνεδριάσεων του γενικού συμβουλίου. Η δομή θα χρησιμεύσει επίσης ως κέντρο εκκένωσης έκτακτης ανάγκης.

Τα 25 εκατομμύρια δολάρια θα αποτελέσουν περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού κόστους του έργου μετεγκατάστασης του Quinault, είπε η Sharp στη The New York Times, η οποία είναι επίσης πρόεδρος του Εθνικού Κογκρέσου των Ινδιάνων της Αμερικής. «Επί χρόνια, οι εκκλήσεις μας φαινόταν να πέφτουν στο κενό», είπε η ίδια. Με τη νέα χρηματοδότηση, πρόσθεσε, «επιτέλους μας πρόσεξαν».

Οκτώ άλλες φυλές (ανάμεσά τους η φυλή Chitimacha, στη Λουιζιάνα. η φυλή Yurok, στη Βόρεια Καλιφόρνια και άλλα χωριά ιθαγενών στην Αλάσκα) θα λάβουν από 5 εκατομμύρια δολάρια η καθεμία για να εξετάσουν εάν θα μετεγκατασταθούν και να ξεκινήσουν τον σχεδιασμό της μετεγκατάστασης εάν το αποφασίσουν.

Όμως η πρωτοβουλία για τη χρηματοδότηση δεν είναι καινούργια. Το 2016, η κυβέρνηση Ομπάμα έδωσε στη Λουϊζιάνα 48 εκατομμύρια δολάρια για τη μετεγκατάσταση του μικρού παραθαλάσσιου χωριού Isle de Jean Charles, το οποίο έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της γης του στον Κόλπο του Μεξικού. Ωστόσο, οι κάτοικοι άργησαν να συμφωνήσουν για το πού έπρεπε να χτιστεί το νέο χωριό και μόλις φέτος άρχισαν να μετακομίζουν στα νέα τους σπίτια.

#ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ_ΑΛΛΑΓΗ #ΗΠΑ #ΔΟΛΑΡΙΑ #ΦΥΛΗ #ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ #ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κλιματική, ΗΠΑ,klimatiki, ipa