Κλειστά σχολεία στην Αττική το πρώτο θέμα στην ατζέντα της επιτροπής και η Θεσσαλονίκη στο τραπέζι

Συνεδριάζει αυτή την ώρα η επιτροπή λοιμωξιολόγων μετά την έκτακτη συνεδρίαση στο μέγαρο Μαξίμου υπο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Κλειδωμένο φαίνεται πως είναι το ολικό lockdown στην Αττική ενώ  στο τραπέζι της επιτροπής φαίνεται πως μπαίνει και η Θεσσαλονίκη. Να κλείσουν ή όχι τα σχολεία είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα της

επιτροπής

Λίγα λεπτά με τις 15:00 ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην Αττική μετά και την προαναγγελία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ότι εισηγείται ολικό lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική. Η επιτροπή έχει πρώτο θέμα το αν θα κλείσουν όλα τα σχολεία ή όχι στην Αττική. Προς το παρόν μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση αλλά όλα δείχνουν τα σχολεία να κλείνουν από την Πέμπτη και όχι από αύριο ώστε οι γονείς να μην βρεθούν στην κατάσταση να μην έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους.

Πληροφορίες θέλουν τα μέτρα να μην ισχύουν από αύριο αλλά από την Πέμπτη ώστε να μην υπάρξει αιφνιδιασμός των πολιτών και των επιχειρήσεων που φαίνεται να μπαίνει και πάλι λουκέτο όπως τα κομμωτήρια. Το click away θα πρέπει να θεωρείται δεδομένα παρελθόν και όλες οι αγορές θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Στο κάδρο όμως μπαίνει και η Θεσσαλονίκη αν και πληροφορίες θέλουν τις τελικές αποφάσεις για την συμπρωτεύουσα να λαμβάνονται την Παρασκευή.

Στην σύσκεψη στο Μαξίμου που ολοκληρώθηκε λίγο πριν της 3 το μεσημέρι, συμμετείχαν εκτός από τον υπουργό Υγείας, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής τνω επιστημόμων για να εξεταστεί η λήψη μέτρων για την Αττική. Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως η επιτροπή θα συνεδριάσει και θα εισηγηθεί σήμερα τις αποφάσεις της για τα νέα μέτρα στην Αττική. Αμέσως μετά την εισήγηση της επιτροπής των επιστημόνων θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις απο τον κ. Χαρδαλιά.

Στο κάδρο και η Θεσσαλονίκη

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Η ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν την Παρασκευή 5 και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, σε σύγκριση με τις μετρήσεις της 1ης και 3ης Φεβρουαρίου, δείχνει 100% αύξηση της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα.

Το ποσοστό της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου ανιχνεύεται σε επίπεδα αντίστοιχα της 20ης Οκτωβρίου, αλλά χαμηλότερα της συγκέντρωσης των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου, όταν είχε ξεκινήσει μία εκθετική αύξησή της, το φθινόπωρο.

«Διαπιστώνεται διπλασιασμός του ιικού φορτίου και μία συνεχής αύξηση της συγκέντρωσής του στα λύματα από τις αρχές του μήνα, η οποία παραμένει έντονα ανησυχητική και εφιστά την προσοχή όλων μας, καθώς αν σταδιακά ενταθεί θα δημιουργήσει ασφυκτικές καταστάσεις στο σύστημα υγείας και στην καθημερινότητα των πολιτών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Πρόσθεσε, δε, ότι «ο εντοπισμός κρουσμάτων μεταλλαγμένων- πολύ πιο μεταδοτικών στελεχών του SARS-CoV-2, σε συνδυασμό με φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα, μπορεί να ερμηνεύσει τις έντονα αυξητικές τάσεις διασποράς του ιού στην κοινότητα» και «είναι πλέον και στην ατομική ευθύνη του καθενός, το να μην οδηγηθούμε σε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά να αποφύγουμε μία επανάληψη όσων βιώσαμε τον περασμένο Νοέμβρη», και γι' αυτό «η απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, είναι ο μόνος τρόπος, ο μόνος δρόμος».

Υπενθυμίζεται ότι οι μετρήσεις της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου είχαν δείξει αύξηση στο ιικο φορτίο των λυμάτων της τάξης του 50%, που στις επόμενες μετρήσεις παγιώθηκε με τάσεις σταθεροποίησης.

«Υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση της τάσης με βάση τις προηγούμενες μετρήσεις. Ο διπλασιασμός που καταγράφεται είναι πέρα από οποιαδήποτε πειραματική αβεβαιότητα, δεν ξεπερνά τα όποια όρια σφάλματος», δήλωσε ο καθ. Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα