Κινέζικη «εισβολή» στη Γερμανία - Ποια γνωστή αλυσίδα εξαγοράζεται

Ο κινεζικός όμιλος Fosun International ανακοίνωσε σήμερα την υποβολή προσφοράς για την απόκτηση της γερμανικής εταιρίας λιανικής πώλησης ενδυμάτων Tom Tailor, επεκτείνοντας περαιτέρω την παρουσία της στον ευρωπαϊκό κλάδο της μόδας.

Η Fosun, στην οποία ανήκει ο γαλλικός τουριστικός όμιλος Club Med, επεκτείνεται στον ευρωπαϊκό κλάδο του λιανεμπορίου σε μια περίοδο κατά την οποία οι καταναλωτές στην Κίνα αποτελούν

κινητήριο μοχλό για τις δαπάνες στα προϊόντα πολυτελείας. Πέρυσι απέκτησε τον έλεγχο του Lanvin, του αρχαιότερου εν λειτουργία γαλλικού οίκου μόδας, και της αυστριακής εταιρίας εσωρούχων πολυτελείας Wolford. Έχει επίσης ποσοστό στην ιταλική εταιρία ανδρικών ενδυμάτων Caruso.

Η Fosun αυξάνει σταδιακά τη συμμετοχή της στην Tom Tailor --η οποία εδρεύει στο Αμβούργο και ιδρύθηκε το 1962-- από τότε που απέκτησε ποσοστό για πρώτη φορά στην εταιρία το 2014. Το 2015, η Fosun απέκτησε επίσης τη γερμανική ιδιωτική τράπεζα Hauck & Aufhaeuser Privatbankiers έναντι 210 εκατ. ευρώ.

Οι Κινέζοι επενδυτές έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με αντιδράσεις στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια λόγω των φόβων ότι κρατικές εταιρίες κερδίζουν πρόσβαση σε κρίσιμης σημασίας τεχνολογίας στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ύστερα από την εξαγορά το 2016 της εταιρίας ρομπότ Kuka από την κινεζική Midea και την περυσινή αιφνιδιαστική εξαγορά από την Geely ποσοστού σχεδόν 10% στη Daimler.

Τον Δεκέμβριο, η Γερμανία συμφώνησε σε νέους κανόνες, μειώνοντας το ποσοστό εξαγοράς για το οποίο διενεργείται λεπτομερής έλεγχος ή το οποίο επιτρέπει ακόμα και την έγερση βέτο στην αγορά ποσοστών σε γερμανικές εταιρίες από μη ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, σε μια κίνηση που στόχο έχει να αποτρέψει τις ανεπιθύμητες εξαγορές από Κινέζους επενδυτές σε στρατηγικού χαρακτήρα τομείς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα