Κικίλιας: Το 2020 θα καταγραφεί αισθητή μείωση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης

Στο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου για το νέο τοπίο στην Υγεία, στην μετά-COVID-19 εποχή, ο Υπουργός Υγείας μίλησε για τη φαρμακευτική δαπάνη, σημειώνοντας πως φέτος αναμένεται μείωση του clawback, της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Τη βεβαιότητα πως το 2020 θα καταγραφεί μείωση του clawback, του ποσού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, λόγω των παρεμβάσεων της κυβέρνησης, εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο καθιερωμένο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, που φέτος επιχειρεί να σκιαγραφήσει

το χώρο της Υγείας, στη μετά- COVID 19 εποχή.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στη χθεσινοβραδινή ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας, που αφορούσε στην κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και η οποία περιελάμβανε διατάξεις και για το Φάρμακο. Τόσο την επίμαχη διάταξη για την ανακατανομή του clawback, στην οποία το Υπουργείο προχώρησε σε τροποποιήσεις, όπως έγραψε το News4Health, όσο και την κατάργηση του τέλους εισόδου 25%, ένα υποχρεωτικό χαράτσι για τα νέα φάρμακα τα πρώτα δύο χρόνια της κυκλοφορίας τους. Η απαλοιφή του entry fee αυτού έγινε δεκτή με ικανοποίηση απο τις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς αποτελούσε βασικό ανάχωμα στην είσοδο νέων φαρμάκων στη χώρα, στρερώντας τα από τους ασθενείς.

Ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε μεγάλη τομή την κατάργηση του 25%, η οποία σε συνδυασμό με το κριτήριο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης για τον υπολογισμό της τιμής των φαρμάκων στην Ελλάδα, με την έκδοση του Δελτίου Τιμών Φαρμάκου και την εισαγωγή του επενδυτικού clawback από το 2019, ως επιβράβευση όσων σκέφτονται μπορούν να επενδύσουν σε έρευνα ή σε κτηριακό επίπεδο και με προσωπικό, καθώς και του ξεχωριστού προϋπολογισμού στο οποίο θα ενταχθεί το σύνολο των εμβολίων.

Ο Υπουργός Υγείας, μάλιστα, εμφανίστηκε πλήρως ικανοποιημένος από την επίδραση των παρεμβάσεων του Υπουργείου στη δαπάνη. Ειδικότερα, με βάση τη διαπραγμάτευση σε μεγάλες κατηγορίες φαρμάκου, που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους με αναδρομική ισχύ, την έκδοση του Δελτίου Τιμών, τον προϋπολογισμό για τα εμβόλια και το "επενδυτικό clawback", «μετά από 5 χρόνια ραγδαίας αύξησης του clawback είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την αισθητή μείωση του για την τρέχουσα χρονιά», υποστήριξε ο κ. Κικίλιας.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες φοβούνται εκ νέου αύξηση του clawback για το 2020

Keywords
Τυχαία Θέματα