Κικίλιας: Τα 4 σημεία που καθόρισαν την έκβαση της πανδημίας στην Ελλάδα

Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στάθηκε σε 4 σημεία που καθόρισαν την έκβαση της πανδημίας στην Ελλάδα.

Αρχικά ανέφερε ότι η Ελλάδα στάθηκε όρθια στην πανδημία, παρότι με βαριές απώλειες στο τρίτο κύμα. Αναφορικά με τις κινήσεις - κλειδιά που διαδραμάτισαν το σημαντικότερο ρόλο σε αυτή τη διαχείριση επισήμανε 4 σημεία.

1) «Η Ελλάδα

πήρε αυστηρά περιοριστικά μέτρα - lock down - την Άνοιξη του 2020, συνυπολογίζοντας πέραν των άλλων, την ευαλωτότητα του Ε.Σ.Υ. και την ανάγκη να κερδηθεί χρόνος για την άμεση ενίσχυση του. Δεν δίστασε, δεν παλινδρόμησε, δεν υπολόγισε το κόστος, πολιτικό και οικονομικό, από το lock down, ενώ εξέπεμψε τα σωστά μηνύματα προς την ελληνική κοινωνία.

2) Εξ’ αρχής ως Κυβέρνηση δημιουργήσαμε μια task force Λοιμωξιολόγων- Επιδημιολόγων και λοιπών επιστημόνων. Μια Επιτροπή η οποία μας κατηύθυνε και συνεχίζει να μας κατευθύνει στις αποφάσεις και τις ενέργειες μας. Εμπιστευτήκαμε ως πολιτική ηγεσία τους ειδικούς και οι Έλληνες πολίτες καθημερινά ενημερώνονταν υπεύθυνα από τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, γεγονός που βοήθησε εξαιρετικά στη συμμόρφωση και την τήρηση των κανόνων. Την ίδια στρατηγική, να θυμίσω, ακολουθούμε και στο θέμα των εμβολιασμών.

3) Σε χρόνο ρεκόρ και με την σημαντική στήριξη ιδιωτικών δωρεών, οι 557 κλίνες ΜΕΘ ξεπέρασαν τις 1.000 και σήμερα πλέον τις 1.500. Προσελήφθησαν 10.000 άτομα ως επικουρικό προσωπικό, εκ των οποίων οι 4.000 νοσηλευτές θα γίνουν αορίστου χρόνου και θα παραμείνουν στο Ε.Σ.Υ..

Δημιουργήθηκαν με χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020 500 κινητές ομάδες υγείας ειδικού σκοπού, οι ΚΟΜΥ, οι οποίες ξεκίνησαν και συνεχίζουν τα τεστς πανελλαδικά, όταν ακόμη δεν υπήρχαν ούτε rapid tests, ούτε φυσικά self tests. Τα στοιχεία περνούν σε ειδικό λογισμικό του ΕΟΔΥ, το ΕΟΔΥ app και διασυνδέονται με το Εθνικό Μητρώο COVID.

4) Τέλος, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στήριξε θα έλεγα με πρωτοφανή ως προς την συνέπεια και την αποτελεσματικότητά τους μέτρα, όσους επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία. Επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων κ.α., στηρίχθηκαν από το Κράτος στο μέτρο του δυνατού, γεγονός που επίσης έπαιξε και παίζει σημαντικότατο ρόλο στην κοινωνική συνοχή εν καιρώ πανδημίας», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Το 5ετές Εθνικό Σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία

ΚΙΚΙΛΙΑΣΠΑΝΔΗΜΙΑΕΛΛΑΔΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα