Κίεβο ώρα μηδέν: Ολονύχτια πολιορκία, βαλτωμένη η διπλωματία

Η Ρωσία πολιορκούσε όλη τη νύχτα ασφυκτικά το Κίεβο, με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να απευθύνει κάλεσμα στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν για διαπραγματεύσεις.

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν εισέλθει στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου όπου διεξάγονται μάχες, κοντά στην καρδιά της ουκρανικής κυβέρνησης. Από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς επλήγη και τουλάχιστον μια πολυκατοικία στα προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα πολλοί άμαχοι να τραυματιστούν, όπως καταγγέλλεται.

Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης αποτυπώνουν σε χάρτες που έδωσαν στη δημοσιότητα τα ακριβή σημεία στα οποία έγιναν και/ή συνεχίζουν να γίνονται μάχες στην ευρύτερη περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας του Κιέβου.

Καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία

Την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και την επιστροφή της Μόσχας στο τραπέζι του διαλόγου ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των χωρών-μελών της Συμμαχίας.

Τονίζοντας ότι η Ρωσία έχει διαταράξει την ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, παρά τις προειδοποιήσεις και τις προσπάθειες διπλωματικής λύσης εδώ και μήνες, ο Στόλτενμπεργκ είπε: «Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για την κατοχή».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ακόμα ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία θα τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους, η πρώτη ως επιτιθέμενη και η δεύτερη ως συνεργός στην απρόκλητη επίθεση στην Ουκρανία. «Στόχος της Μόσχας είναι να εγκαθιδρύσει δική της κυβέρνηση στο Κίεβο» είπε ακόμη.

Ζελένσκι: Είμαστε όλοι στο Κίεβο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται στο Κίεβο για να «υπερασπιστεί» την Ουκρανία, παρά την προώθηση των Ρώσων στρατιωτών, σε βίντεο όπου εμφανίζεται μαζί με τους στενούς συνεργάτες του, έξω από το κτίριο της προεδρίας. «Βρισκόμαστε όλοι εδώ, οι στρατιώτες μας είναι εδώ, οι πολίτες, η κοινωνία, είμαστε όλοι εδώ, για να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία μας, το κράτος μας», είπε ο Ζελένσκι. Δίπλα του εμφανίστηκαν ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ, ο προσωπάρχης του και ένας στενός σύμβουλός του.

Smoke over Kyiv, left bank. @unian pic.twitter.com/A6S8O3wjwM

— Alec Luhn (@ASLuhn) February 25, 2022

Ο Πούτιν απειλεί Σουηδία και Φινλανδία

Εν μέσω βομβαρδισμών στο ουκρανικό έδαφος, η Ρωσία απειλεί τη Φινλανδία και τη Σουηδία με «πολιτικές και στρατιωτικές συνέπειες» εάν κινηθούν προς ένταξη στις δομές του ΝΑΤΟ.

Τις τελευταίες ώρες, μάλιστα, στα social media κυκλοφορεί βίντεο με απόσπασμα της ομιλίας της Μαρία Ζαχάροβα, όπου η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών φαίνεται να στοχεύει, εκτός από τη Φινλανδία, και τη Σουηδία, λέγοντας ότι θα είχε «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες, το οποίο θα απαιτούσε από τη χώρα μας να προβεί σε ανάλογα βήματα».

Russia just threatened military consequences against Finland and Sweden.
They f***** insane. pic.twitter.com/w4BfHfYYEW

— Femi (@Femi_Sorry) February 25, 2022

"Κλείδωσαν" οι κυρώσεις κατά Πούτιν και Λαβρόφ

Η ΕΕ αποφάσισε να συμπεριλάβει στο δεύτερο πακέτο κυρώσεων τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Πάνω από 50.000 πολίτες έχουν φύγει από την Ουκρανία από χθες

Περισσότεροι από 50.000 Ουκρανοί έφυγαν από τη χώρα σε λιγότερο από 48 ώρες αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Χθες, η Υπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες εκτιμούσε ότι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ανέρχονται σε 100.000. «Περισσότεροι από 50.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έφυγαν από τη χώρα τους μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες, οι περισσότεροι κατευθύνθηκαν στην Πολωνία και τη Μολδαβία. Πολλοί άλλοι οδεύουν προς τα σύνορα» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Φίλιπο Γκράντι, εκφράζοντας «τις θερμές ευχαριστίες του» προς τις κυβερνήσεις και τους πολίτες των χωρών που κρατούν ανοιχτά τα σύνορά τους και υποδέχονται τους πρόσφυγες.

#SONDAKİKA|#Ukrayna’nın Harkov şehrinde vatandaşlar rus bombardımanı korkusuyla, şehrin metro sistemine sığındı ve geceyi burada geçirecek. pic.twitter.com/znLv9fTugq

— Ortadoğu Haber - Son Dakika (@OrtadoguCanli) February 24, 2022

Keywords
Τυχαία Θέματα