Καθηγητή Πλειώνης στο Dnews:«Στην λεπτομέρεια κρύβεται όλη η νέα γνώση, οι εικόνες της NASA θα μας βοηθήσουν στην κατανόηση της φύσης»

Το νέο πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο Webb αφού τοποθετήθηκε στο σημείο ευστάθειας L2, σε απόσταση 1,500,000 km από την Γη έδωσε χθες στην ανθρωπότητα, μετά από σταδιακές δοκιμές όλων των συστημάτων του, τις πρώτες του εικόνες και ολόκληρος ο πλανήτης υποκλίθηκε στο μεγαλείο του Σύμπαντος.

Σε απευθείας μετάδοση, που κράτησε μία ώρα, οι φωτογραφίες αυτές παρουσιάστηκαν μία προς μία: δύο νεφελώματα που παρουσιάζουν τον κύκλο ζωής των άστρων, ένας εξωπλανήτης και μια συστάδα γαλαξιών, προκαλώντας δυνατά συναισθήματα στους επιστήμονες. «Όλες οι πρώτες εικόνες μας άφησαν άναυδους με τις εκπληκτικές

λεπτομέρειες με τις οποίες ξεδιπλώνονται οι κοσμικές πηγές φωτός, όπως η σύνθετη (με τη χρήση πολλών φίλτρων στο υπέρυθρο μέρος του φάσματος) εικόνα του πλούσιου σμήνους γαλαξιών SMACS 0723 σε απόσταση 4,6 δις έτη φωτός, όπου βλέπουμε ταυτόχρονα γαλαξίες σε τελείως διαφορετικές αποστάσεις από περίπου 4δισ έως 13.1 δισεκατομμύρια έτη φωτός...», σχολιάζει ο Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Μανώλης Πλειώνης και συνεχίζει: « Οι δε φαινομενικά τοξοειδείς γαλαξίες είναι και οι πιο μακρινοί που έχουν υποστεί σχηματική αλλοίωση και που έχει ενισχυθεί η φωτεινότητα τους λόγω του ότι το σμήνος γαλαξιών δρα ως βαρυτικός φακός. Βρίσκονται δε, σε αποστάσεις που χωρίς την δράση του βαρυτικού φακού πιθανώς να μην ήταν καν παρατηρήσιμοι. Στην λεπτομέρεια κρύβεται όλη η νέα γνώση… Μελετώντας λοιπόν αυτή την εικόνα και χιλιάδες άλλες που θα παρατηρήσει το JWST, θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε τόσο τις συνθήκες δημιουργίας όσο και την εξέλιξη αυτών των τεράστιων νησίδων φωτός, των γαλαξιών με τα δισεκατομμύρια αστέρια ο καθένας».

Οι πρώτες αυτές εικόνες του JWST, δείχνουν εκτός από το μεγαλείο του Σύμπαντος, το μεγαλείο του Ανθρώπου, που όταν στοχεύει στο όνειρο, το κατακτά… «Και αυτό το όνειρο δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από την Κατανόηση της Φύσης, και κατ’ επέκταση του Ανθρώπου ως συνειδητού υποκείμενου της ίδιας της φύσης». Και σύμφωνα με τον καθηγητή Πλειώνη, αυτό γίνεται κατορθωτό μόνο «διαμέσου της ειρηνικής συνεργασίας, της επίπονης εργασίας και της συλλογικής προσπάθειας πολλών δεκάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας, επιστημόνων, τεχνικών, διοικητικών, εργατών, ανδρών, γυναικών, ομοφυλόφιλων, ΛΟΑΤΚΙ, λευκών, έγχρωμων, ψηλών, χοντρών, αδύνατων, κοντών, παμφάγων, χορτοφάγων, βήγκαν, όμορφων, άσχημων, πολιτικά ενεργών ή αδιάφορων… με οδηγό όχι την ιδιοτέλεια, αλλά την υπέρβαση των ορίων της γνώσης…»

{https://twitter.com/NASA/status/1546874420098121730?s=20&t=f0ywmKTiBzafhirOUFmBZg}

{https://twitter.com/NASA/status/1546871970976997378?s=20&t=f0ywmKTiBzafhirOUFmBZg}

{https://twitter.com/NASA/status/1546877352243859458?s=20&t=f0ywmKTiBzafhirOUFmBZg}

{https://twitter.com/NASA/status/1546876078781878272?s=20&t=f0ywmKTiBzafhirOUFmBZg}

Αξίζει να σημειωθεί πως για την επίτευξη αυτού του στόχου εργάστηκαν συνολικά 308 πανεπιστήμια, εργαστήρια, εταιρίες και βιομηχανίες από 3 ηπείρους και από περισσότερες από 12 χώρες.

«Εν μέσω πολέμων, φτώχειας, καταστροφής της φύσης, κατασπατάληση των πόρων του πλανήτη για αύξηση της κερδοφορίας των ελαχίστων, ξεπηδά αυτή η υγιής πτυχή της ανθρωπότητας για να μας θυμίζει τις δυνατότητες μας για την επίτευξη του αέναου στόχου, από αρχής γενέσεως ανθρώπου: της κατανόησης της φύσης και της προσπάθειας απάντησης στο αναπάντητο ερώτημα του “γιατί;”», καταλήγει ο κ. Πλειώνης.

O Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Μανώλης Πλειώνης #ΝΑΣΑ #ΔΙΑΣΤΗΜΑ #ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ #ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ #ΜΑΝΩΛΗΣ_ΠΛΕΙΩΝΗΣ #ΕΘΝΙΚΟ_ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Καθηγητή Πλειώνης, Dnews Στην, NASA,kathigiti pleionis, Dnews stin, NASA