Κατερίνα Σακελλαροπούλου για Ημέρα της Γυναίκας: «Να αλλάξουν οι βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες»

Την ανάγκη αναδιοργάνωσης των οικογενειακών και επαγγελματικών σχέσεων, προκειμένου το ελληνικό κίνημα #MeToo να μπορέσει να καρποφορήσει επεσήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπουλου, μιλώντας σε ειδική ημερίδα της Βουλής για την Ημέρα των Γυναικών, παρουσία του πρωθυπουργού.

«Παροτρύναμε τα θύματα του σεξισμού, της κακοποίησης, της κατάχρησης εξουσίας να μιλήσουν. Ωστόσο όσο αυστηρό και αν γίνει το νομοθετικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα, ελάχιστα πράγματα θα αλλάξουν αν

δεν αναδιοργανωθούν οι σχέσεις της οικογενειακής, εκπαιδευτικής και επαγγελματικής μας οικειότητας και αν δεν ανατραπούν νοοτροπίες και αντιλήψεις βαθιά ριζωμένες στην κοινωνία μας» επεσήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κάλεσε δε τους πολίτες να στοχαστούν το μέλλον των κοριτσιών που μεγαλώνουν σήμερα, που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και ετοιμάζονται να έρθουν αντιμέτωπες με έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία.

«Πώς θα βιώσουν αυτά τα κορίτσια τις πολύμορφες σχέσεις τους, πώς θα παγιώσουν τη σύστοιχη, ισότιμη, αξιοκρατική θέση τους στον κόσμο»; αναρωτήθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζοντας την ανάγκη η κοινωνία να γκρεμίσει τα θεσμικά εμπόδια και τα κοινωνικά στερεότυπα που κατασκευάζουν προδιαγεγραμμένους ρόλους για τα φύλα.

«Ας διασφαλίσουμε τη ισότιμη πρόσβασή τους στην καινοτομία και την επιστήμη, την συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, την προώθησή τους σε θέσεις ευθύνης, με δυο λόγια την ενεργό παρουσία τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου» κατέληξε η ΠτΔ.

Μητσοτάκης: «Κατάκτηση για την κοινωνία το κίνημα metoo»

Κατάκτηση για την ελληνική κοινωνία χαρακτήρισε το κίνημα metoo ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην ίδια ημερίδα στη Βουλή για την Ημέρα της Γυναίκας.

Όπως είπε οι Ελληνίδες εξέφρασαν δημόσια, κρυμμένα μυστικά, βαθιά καταχωνιασμένα στις ψυχές τους απέναντι σε φαινόμενα εξουσιαστικής βίας και αναζήτησαν το δίκαιο τους, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι αυτό είναι μια σημαντική κατάκτηση για την κοινωνία, που πρέπει να χαιρετίσουμε σύσσωμο το πολιτικό σύστημα.

Τέλος, αναφέρθηκε στο ρόλο των γυναικών μέσα στην πανδημία, ευχαριστώντας τις νοσηλεύτριες, και τις εργαζόμενες που προσέφεραν το έργο τους εν μέσω πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, τονίζοντας ότι οι γυναίκες κατακτούν συνεχώς υψηλά αξιώματα όπως αποδεικνύεται και από τον θώκο της Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που πριν από δεκαετίες δεν ήταν αυτονόητο.

Keywords
Τυχαία Θέματα