Καταρρέουν τα χρηματιστήρια - «Μαύρη Δευτέρα» ήταν η χθεσινή για τις ευρωπαϊκές αγορές

Γενικευμένη πτώση χθες στις αγορές σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική με τους αναλυτές να μιλούν για μία ακόμη «Μαύρη Δευτέρα».

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες από 7% ώς 11%, ενώ οι βασικοί δείκτες της Wall Street υποχωρούσαν κατά σχεδόν 8% λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης. Καθοριστικός παράγοντας στάθηκε η πτώση των τιμών του πετρελαίου την οποία προκάλεσε ουσιαστικά η Σαουδική Αραβία, αυξάνοντας την παραγωγή της και ρίχνοντας τις τιμές.

Η αιφνιδιαστική υποχώρηση του «μαύρου» χρυσού

κατά 30% στην αρχή της συνεδρίασης, που περιορίστηκε στο 20% το βράδυ, οδήγησε σε πτώση τις μετοχές των μεγάλων ενεργειακών Chevron, ExxonMobil και BP που υποχωρούσαν από 9% ώς 14%. Η πτώση της αμερικανικής αγοράς ήταν μάλιστα τόσο μεγάλη ώστε διεκόπη η συνεδρίαση για 15 λεπτά μέσω αυτόματου μηχανισμού που ενεργοποιείται σε περίπτωση ακραίας πτώσης.

Το βράδυ η τιμή του αργού ΗΠΑ κυμαινόταν στα 30,95 δολάρια το βαρέλι και του Brent τα 34,41 δολάρια το βαρέλι. Η στροφή των επενδυτών στα ασφαλή καταφύγια συμπίεσε για μία ακόμη φορά τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου στο αδιανόητο ώς χθες επίπεδο του 0,318%. Παράλληλα, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του γερμανικού δημοσίου υποχωρούσαν στο ιστορικό χαμηλό του -0,906%. Την ίδια στιγμή, το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού σημείωνε άνοδο άνω του 10% και εκτινασσόταν πάνω από τα 1.700 δολάρια η ουγγιά για πρώτη φορά μετά το 2012.

Σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε όπως ήταν αναμενόμενο η αγορά του Μιλάνου. Με την πλούσια Λομβαρδία σε πλήρη αποκλεισμό και τις επιπτώσεις στην ιταλική οικονομία τεράστιες, ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με πτώση 11,17%. Εξάλλου με πτώση 8,3 9 % έκλεισε ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού εν μέσω της επιδημίας που πλήττει και τη Γαλλία, ενώ ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με απώλειες 7,94% καθώς το Βερολίνο είχε ανακοινώσει νωρίτερα μέτρα στήριξης της γερμανικής οικονομίας. Με απώλειες πάνω από 7% έκλεισαν, άλλωστε, ο δέικτης FSTE 100 του Λονδίνου και ο ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καταρρέουν, - Μαύρη Δευτέρα,katarreoun, - mavri deftera