Καταγγελία: Πρακτορεία λεωφορείων βάζουν καπέλο στις τιμές σχολικών εκδρομών σε περίπτωση ελέγχων της τροχαίας

Την παρέμβαση εισαγγελέα ζητά η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας μετά από καταγγελίες ότι τουριστικά πρακτορεία που μετέχουν σε σχολικές εκδρομές, ζητούν από τους γονείς περισσότερα χρήματα εάν χρειαστεί να έρθει η Τροχαία για να ελέγξει τα λεωφορεία τους!

Την ίδια ώρα, μόλις το 30% των σχολικών κτηρίων στη Θεσσαλονίκη πληρούν τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν σύγχρονα και ασφαλή για μαθητές

και εκπαιδευτικούς. Τα υπόλοιπα «πάσχουν» από σειρά ζητημάτων, όπως ελλιπή μέτρα πυροπροστασίας, ανεπαρκείς υποδομές, «απουσία» αντιπλημμυρικής θωράκισης, μάθημα σε κοντέινερ ή σε υπόγειες σχολικές αίθουσες, προβλήματα στις μετακινήσεις από και προς το σχολείο κ.α.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε σήμερα Πέμπτη 6 Απριλίου, η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας.

Ασφάλεια στις μετακινήσεις

Πολλά τα παράπονα και για το θέμα των ασφαλών μετακινήσεων, τόσο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ίδιοι οι γονείς καλούνται να μεταφέρουν τα παιδιά τους, όσο και σε περιπτώσεις που το μεταφορικό έργο γίνεται από τουριστικά πρακτορεία. Μάλιστα υπάρχουν καταγγελίες ότι πρακτορεία που μετέχουν σε σχολικές εκδρομές, ζητούν από τους γονείς περισσότερα χρήματα εάν χρειαστεί να έρθει η Τροχαία.

«Είναι τρομακτικό αυτό. Πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας. Είχαμε καταγγελίες και από γονείς και από εκπαιδευτικούς. Να ζητούν περισσότερα λεφτά, εάν γίνονται έλεγχοι!», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θανάσης Κοκονάς.

Στο 1ο ΓΕΛ Θερμαϊκού οι μαθητές πάνε και έρχονται στο σχολείο χωρίς ασφάλεια, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στο 2ο γυμνάσιο Πεύκων, με τους μαθητές να προχωρούν χιλιόμετρα για να φτάσουν στο σχολείο, σε έναν δρόμο χωρίς πεζοδρόμια. «Από τον Νοέμβριο του 1922 που έγινε η καταγγελία, έγινε ατύχημα με κάτοικο της περιοχής στο σημείο. Τι πρέπει να γίνει για να κάνουμε εκεί ένα πεζοδρόμιο και οι μαθητές να φτάνουν εκεί με ασφάλεια;», διερωτήθηκε ο κ. Κοκονάς.

«Τα σχολεία εκπέμπουν σήμα κινδύνου», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θανάσης Κοκονάς και πρόσθεσε ότι υπεύθυνοι για τα σχολικά κτήρια είναι οι Δήμοι, οι οποίοι όμως μονίμως επικαλούνται θέματα υποχρηματοδότησης, τα οποία είναι σαφώς υπαρκτά, όπως είπε, ωστόσο δεν μπορεί οι δήμαρχοι να στέκονται πίσω από αυτό και να μην διεκδικούν.

«Δεν μπορεί να γινόμαστε μπαλάκι στην πολιτική της υποχρηματοδότσης για τη σχολική στέγη. Πόσες τελικά είναι οι κοιλάδες των Τεμπών, οι κίνδυνοι στους οποίους είναι εκτειθεμένα καθημερινά τα παιδιά μας;», διερωτήθηκε ο κ. Κοκονάς.

Νέα σχολεία και έλεγχοι στα ήδη υπάρχοντα

Μετά από ενδεικτική καταγραφή που έχει γίνει από γονείς στα σχολεία της Θεσσαλονίκης, ο κ. Κοκονάς επισήμανε ότι διαπιστώθηκε πως μόνο ένα 30% εξ αυτών πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές.

«Τα υπόλοιπα αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων. Εκτός από το θέμα της ποιότητας της μόρφωσης που παρέχεται σε ακατάλληλες σχολικές αίθουσες, τίθενται δυστυχώς και αρκετά θέματα ασφάλειας, θέματα υποδομών, θέματα πυρασφάλειας, θέματα εξόδων κινδύνου, πολύ σημαντικά προβλήματα στα ειδικά σχολεία κ.α Ζητάμε άμεσα να ελεγχθούν όλα τα σχολικά κτήρια. Να γίνουν έλεγχοι όχι μόνο οπτικοί, όπως γίνεται συνήθως, αλλά ουσιαστικοί», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κοκονάς.

Πάραλληλα, οι γονείς ζητούν την ανέγερση νέων σχολείων, καθώς τα περισσότερα χρονολογούνται σε εποχές που οι γονείς τους πήγαιναν σχολείο. «Τα κτήρια είναι ακατάλληλα και οι γονείς δεν πρέπει να συνηθίζουμε σε αυτές τις συνθήκες. Ξέρετε τι είναι να κάνεις μάθημα σε υπόγειο; 52 υπόγειες αίθουσες έχει μόνο ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου», είπε χαρακτηριστικά.

Στα ειδικά σχολεία

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κοκονάς στα ειδικά σχολεία. «Πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση για τα ειδικά σχολεία στη Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει σε αυτό της Θέρμης, όπου οι προδιαγραφές είναι για 90 παιδιά αλλά φοιτούν εκεί περισσότερα από 200, χωρίς αυλή, χωρίς βασικές υποδομές», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας.

Παρέμβαση εισαγγελέα είχαμε και για το μισθωμένο από το 2002 κτήριο στο οποίο στεγάζεται το ειδικό σχολείο του Κορδελιού. «Πρόκειται στην ουσία για ένα κατάστημα, ακατάλληλο για παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα οποία βγαίνουν για διάλειμμα σε εσωτερικό διάδρομο, εξυπηρετούνται από μόλις δύο τουαλέτες, ενώ κάνουν μάλιστα μάθημα σε αίθουσες – κελιά των οκτώ τετραγωνικών», είπε ο κ. Κοκονάς.

Όσο για το ειδικό γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του ΒΙΑΜΥΛ, μισθωμένο εδώ και δεκαετίες, τα παιδιά κάνουν μάθημα σε κτήριο χωρίς ασανσέρ και έξοδο διαφυγής.

#ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ #ΣΧΟΛΕΙΑ #ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ #ΣΧΟΛΙΚΕΣ_ΕΚΔΡΟΜΕΣ #ΤΡΟΧΑΙΑ #ΕΛΕΓΧΟΣ #ΧΡΗΜΑΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Καταγγελία, Πρακτορεία,katangelia, praktoreia