Καταγγελία εργαζομένων στις Δομές Αστέγων - Αλλαγές στα ποσά και στις ειδικότητες στα βαρέα και ανθυγιεινά

Νεες περικοπές αναμένονται τόσο στο πόσο του επιδόματος των βαρέων και ανθυγιεινών όσο και στις ειδικότητες που θα μπουν στον νέο κατάλογο που θα πρέπει να ανακοινωθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2019.

Συγκεκριμένα όπως κατήγγειλε στα dikaiologitika.gr ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στην χώρα μας εργάζονται 100 άτομα σε 16 δομές για Αστέγους και από όλες τις ειδικότητες μόνο οι καθαρίστριες και οι νοσηλευτές έχουν ενταχθεί στα ΒΑΕ.

Μάλιστα καταγγέλλουν ότι εδώ και ένα χρόνο

προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τα υπουργεία Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών αλλά κανείς δεν τους δίνει μια απάντηση.

Αυτό που ζητούν είναι να επεκταθεί το επίδομα επικίνδυνης & ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους (ανεξαρτήτου ειδικότητας) των Υπνωτηρίων Αστέγων και των Ανοιχτών Κέντρων Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων που λειτουργούν σε ΟΤΑ Α' & Β' Βαθμού και στα ΝΠΔΔΝΠΙΔ τους.

Ειδικότερα τώρα που αναμένεται να αλλάξει η λίστα των ΒΑΕ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί ασκούν ένα πολύ σημαντικό έργο που στηρίζει το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης απέναντι στους Άστεγους.

Όπως μας ανέφεραν έχουν καθημερινή επαφή με άτομα που δεν τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής, πάσχουν από διάφορες ψυχιατρικές παθήσεις και από μολυσματικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παροχή των υπηρεσιών (εργασιακή συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, παροχή ειδών πρώτης ανάγκης κτλ.) που γίνεται στους χώρους εργασίας για την εξυπηρέτηση των ωφελούμενων πραγματοποιείται ακόμη και πριν έρθουν σε επαφή με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της δομής, ώστε να είναι γνωστό αν κάποιος ωφελούμενος νοσεί από κάποιο μεταδιδόμενο νόσημα.

Κρίνουν λοιπόν αναγκαίο, όσο το δυνατόν πιο άμεσα, να συμπεριληφθούν όλες οι ειδικότητες των εργαζόμενων (Κοινωνικοί Λειτουργοί, Διοικητικοί Υπάλληλοι, Εργασιακοί Σύμβουλοι, Ψυχολόγοι, Φύλακες) των Υπνωτηρίων Αστέγων και των Ανοιχτών Κέντρων Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων.

Σημερα το επίδομα των βαρέων ανθυγιεινών κυμαίνεται από 50 ως 150 ευρώ μηνιαίως.

Μέχρι τα μέσα Φεβρουάριου η επιτροπή που έχει συστήσει η κυβέρνηση για τα επιδόματα του Δημοσίου θα πρέπει να έχει δώσει την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση των επιδομάτων των εργαζόμενων. Θα ακολουθήσει υπουργική απόφαση η οποία μάλιστα θα καταργεί όλες τις προηγούμενες αποφάσεις για τα επιδόματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα