Κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης στον ΣΥΡΙΖΑ... με πρωτοβουλία Κασσελάκη

Κατακόρυφα κλιμακώνεται η ένταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και μάλιστα με μια απρόσμενη πρωτοβουλία του ίδιου του νέου προέδρου του Κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος χρησιμοποίησε προς την εσωκομματική αντιπολίτευση την απειλή της αποπομπής από τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Παράλληλα, ανεβαίνει και η ένταση στις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ,

με ανοιχτές συγκρούσεις για τη νέα ταυτότητα του κόμματος, τις αιτίες της ήττας στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τον χρόνο διεξαγωγής του Έκτακτου Συνεδρίου.

Νέοι τομεάρχες

Κατά τη χθεσινή μέρα, ανακοινώθηκαν από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο οι νέοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, από τους οποίους 4 μόνο προέρχονταν από το στρατόπεδο Αχτσιόγλου-Τσακαλώτου και συγκεκριμένα οι Κυριακή Μάλαμα, Καλλιόπη Βέττα, Κώστας Μπάρκας και Γιώργος Ψυχογιός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 2 τελευταίοι, οι οποίοι είχαν ψηφίσει λευκό στην πρόταση του νέου προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που περιλάμβανε την αναβάθμιση του Παύλου Πολάκη σε συντονιστή των Τομέων, δεν έχουν σταματήσει να βρίσκονται σε συνεννόηση αντίστοιχα με την Ομπρέλα και την ομάδα των Έφης Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, Νάσου Ηλιόπουλου, τους λεγόμενους 6+6.

Επίσης, χθες συνεδρίασε για πρώτη φορά και το προεδρείο της Κ.Ο. του κόμματος, χωρίς να γίνει όμως συζήτηση για πολιτικά θέματα, παρά μόνο για θέματα αρμοδιοτήτων, με τον Σωκράτη Φάμελλο να εξηγεί στα νέα μέλη του τον τρόπο λειτουργίας.

Προειδοποίηση Κασσελάκη

Ωστόσο, η μεγάλη έκπληξη ήρθε αμέσως μετά, όταν ο κύριος Κασσελάκης προχώρησε σε ανάρτηση στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία μεταξύ άλλων προειδοποιούσε ότι «όποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες είχαν προηγηθεί περίπου 10 αρνήσεις στελεχών του κόμματος που πρόσκεινται στην πλευρά Αχτσιόγλου-Τσακαλώτου να αναλάβουν θέσεις τομεαρχών και τη νέα ηγεσία να αποφασίζει ότι δεν θα δεχτεί αυτή την άτυπη «λευκή απεργία».

Αντίδραση Ομπρέλας

Πολύ γρήγορα ήρθε απάντηση από την πλευρά της Ομπρέλα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με την πρώην βουλευτή, Αννέτα Καββαδία, να προχωρά σε ανάρτηση στην οποία επισήμαινε ότι οι αποφάσεις για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων είναι αρμοδιότητα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, με βάση τις προβλέψεις του καταστατικού του.

Πάντως, μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αντιδράσεις από στελέχη των 6+6, οι οποίοι εμφανίζονται επικεντρωμένοι στη μάχη του επόμενου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Μολονότι αυτή η κίνηση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εύκολα ερμηνεύσιμη, πάντως φαίνεται να αποτελεί αυστηρή προειδοποίηση προς την εσωκομματική αντιπολίτευση του κόμματος, η οποία ενδεχομένως να προλειαίνει τον δρόμο ακόμη και για διαγραφές. Ωστόσο, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το αν έχει σταθμίσει επαρκώς τον κίνδυνο διάσπασης, ιδίως μετά το κακό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής και ακόμη περισσότερο για το αν έχει υπολογίσει σωστά τη σημασία του ποιος θα πάρει τον «μουτζούρη» μιας ενδεχόμενης διάσπασης.

Προβληματισμός στην αντιπολίτευση

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι αυτή η εξέλιξη φέρεται να έχει προβληματίσει τους 6+6, οι οποίοι, μολονότι έχουν ισχυρές ενστάσεις για τον νέο πρόεδρο και τα στελέχη τους ήταν ορισμένα από αυτά που δεν δέχτηκαν θέσεις τομεαρχών, παρόλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν είναι αποφασισμένοι να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και προφανώς, αυτή η εξέλιξη τους φέρνει ακόμη πιο κοντά στην Ομπρέλα, η οποία σκέφτεται πιο έντονα το ενδεχόμενο της αποχώρησης και με την οποία βρίσκονται ήδη σε συνομιλίες και προσπάθειες συντονισμού.

Όπως και να έχει, το σύνολο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης βάζει σε προτεραιότητα την τρέχουσα εβδομάδα τις αυτοδιοικητικές, εκφράζοντας μάλιστα απορίες για την σκοπιμότητα της εν λόγω δήλωσης λίγες μέρες πριν τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών.

Προς θερμή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Επόμενο επεισόδιο στο σήριαλ της εσωκομματικής έντασης αναμένεται να αποτελέσει η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης βδομάδας, με τον κύριο Κασσελάκη να συμμετέχει σε αυτή μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς θα βρίσκεται ταξίδι στις ΗΠΑ, προκειμένου να κλείσει προσωπικές εκκρεμότητες και να έχει επαφές με πρόσωπα της ομογένειας και μέλη του Κογκρέσου.

Εκεί θα αποτιμηθεί η ήττα των αυτοδιοικητικών εκλογών και θα συζητηθεί ο χρόνος πραγματοποίησης της Κεντρικής Επιτροπής και του Έκτακτου Συνεδρίου.

Δημόσιες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις

Σε κάθε περίπτωση, οι δημόσιες αντιπαραθέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προμηνύουν ότι η συνεδρίαση της ΠΓ πιθανότατα θα είναι θυελλώδης. Χθες, υπήρξε σκληρότατη σύγκρουση μεταξύ του Πάνου Σκουρλέτη και του Χρήστου Σπίρτζη για την προσωποποίηση των ευθυνών της ήττας των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τον κύριο Σκουρλέτη να επισημαίνει ότι ο κύριος Σπίρτζης παράδωσε λευκή κόλλα ως πολιτικός υπεύθυνος για την αυτοδιοίκηση και τον δεύτερο να απαντά πως η Ομπρέλα είχε μπλοκάρει τις αποφάσεις.

Επίσης, χθες η Πέτη Πέρκα (πρόσκειται στην πλευρά Αχτσιόγλου-Τσακαλώτου) είχε απαντήσει με πολύ σκληρή γλώσσα στην νέα Γραμματέα της Κ.Ο. του κόμματος, Θεοδώρα Τζάκρη, λέγοντας ότι «όποιος ήθελε ένα κεντρώο κόμμα, θα μπορούσε να φτιάξει ένα δικό του».

Η κυρία Τζάκρη είχε αναφερθεί σε πολύ απαξιωτικούς τόνους στην εσωκομματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι έχασε στην κούρσα ανάδειξης νέας ηγεσίας με 60% και θα χάσει με 80%. Στην ίδια κατεύθυνση, της μη μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ «δεξιά σοσιαλδημοκρατία», τοποθετήθηκε και ο Νίκος Βούτσης.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΣΤΕΦΑΝΟΣ_ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ #ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ #ΔΙΑΣΠΑΣΗ #ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα