Κάρτα ενέργειας, διευκολύνσεις αποπληρωμής και αναστολές: Τα μέτρα για τις τιμές φωτιά στο ρεύμα

Με κίνητρα, επιδοτήσεις και μέτρα προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας στον τομέα της ενέργειας.

Η Κομισιόν παρέχει μια πλήρη «εργαλειοθήκη» προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της ενεργειακής φτώχειας. Από αυτή η κυβέρνηση επιλέγει την πριμοδότηση των επιχειρήσεων που θα εστιάσουν στην κατανάλωση ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις αναστολές πληρωμής λογαριασμών για επιχειρήσεις που βραχυπρόθεσμα αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Αντίθετα, το οικονομικό επιτελείο δεν θα υιοθέτηση τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

σχετικά με τις μειώσεις φόρων, προκειμένου να μην υπάρχει υστέρηση στα έσοδα σε μια περίοδο που είναι αυξημένες οι δημοσιονομικές ανάγκες. Σε αντιδιαστολή στο τραπέζι υπάρχουν κίνητρα φορολογικά για τις βιομηχανικές μονάδες που θα αξιοποιήσουν πχ βιοκαύσιμα, ηλιακή ή άλλες εναλλακτικές πηγές ενέργειες κλπ.

Στοιχούμενες θα είναι οι δράσεις και στο μέτωπο της αντιμετώπισης των δυσκολιών που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζονται συγκεκριμένες δράσεις με διευκολύνσεις στην εξόφληση ή προσωρινές αναστολές πληρωμής, προκειμένου να αποφευχθούν μαζικές αποσυνδέσεις, είτε με απορρόφηση μέρους της επιβάρυνσης στους λογαριασμούς για τους οικιακούς καταναλωτές είτε με την παροχή «κάρτας ενέργειας», είτε με τον συνδυασμό και των δύο.

Το σχέδιο προβλέπει σειρά δράσεων με στόχο να εξασφαλιστεί ότι όλα τα νοικοκυριά θα έχουν τουλάχιστον την αναγκαία θέρμανση, παρά την κατακόρυφη αύξηση των τιμών. Επιπλέον και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανοίξει ειδικό πρόγραμμα καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας, με προνομιακή ένταξη στο νέο «Εξοικονομώ» για τους πιο ευάλωτους.

Η Κομισιόν δίνει τη δυνατότητα τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε μειώσεις φόρων και συντελεστών στην ενέργεια. Η Ελληνική κυβέρνηση ωστόσο εκτιμά ότι αυτή την στιγμή οι φόροι και οι εισφορές παρέχουν έσοδα για την κάλυψη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεση του το οικονομικό επιτελείο, στην Ελλάδα τα έσοδα φτάνουν στα 5,5 δισ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων 1,6 δισ. από ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και 3,9 δισ. από Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα.

Μέτρα προστασίας

Η Επιτροπή τονίζει ότι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι η καλύτερη ασφάλεια έναντι των κραδασμών στις τιμές της ενέργειας στο μέλλον και ζητά την επιτάχυνσή της. Τονίζει επίσης ότι, σύμφωνα με τον τρέχοντα σχεδιασμό της αγοράς, το φυσικό αέριο εξακολουθεί να καθορίζει τη συνολική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ό,τι φορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για ένα ενεργειακό σύστημα πιο ανθεκτικό και χωρίς άνθρακα, η Κομισιόν προτείνει τα εξής: Ενίσχυση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές, ανακαινίσεις και ενεργειακή απόδοση και επιτάχυνση δημοπρασιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διαδικασιών αδειοδότησης. Ανάπτυξη της ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας, για να υποστηριχθεί το εξελισσόμενο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών και του υδρογόνου. Η Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ACER) να μελετήσει τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του υφιστάμενου σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να προτείνει συστάσεις στην Επιτροπή, όπου χρειάζεται. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναθεώρησης της ασφάλειας του κανονισμού εφοδιασμού για να διασφαλιστεί η καλύτερη χρήση και λειτουργία των αποθεμάτων αερίου στην Ευρώπη Να διερευνηθούν τα πιθανά οφέλη των εθελοντικών κοινών προμηθειών από τα κράτη μέλη των αποθεμάτων φυσικού αερίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα