«Καρφιά» Σοϊλού σε ΗΠΑ: «Οι πρέσβεις τους αγωνιούν πώς θα κάνουν πραξικόπημα, πάρτε τα βρώμικα χέρια σας μακριά από την Τουρκία»

«Επίθεση» στις ΗΠΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, υποστηρίζοντας πώς κάθε Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα «έχει την αγωνία πώς θα κάνει πραξικόπημα ή θα βάλει κάποιους να κάνουν πραξικόπημα. Αυτή είναι βασική ατυχία της Τουρκίας».

Ο Σουλεϊμάν

Σοϊλού σημείωσε: «Απευθύνομαι στον πρέσβη των ΗΠΑ. Ξέρω καλά ποιους δημοσιογράφους βάζεις να γράφουν. Να αποσύρεις τα βρώμικα σου χέρια πάνω από την Τουρκία! Το ξαναλέω. Να αποσύρεις τα βρώμικα σου χέρια πάνω από την Τουρκία».

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού έκανε λόγο για «ψυχολογικό πόλεμο» εναντίον της Τουρκίας από ισχυρές δυτικές χώρες, με πρόσχημα τον αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών και πραγματικό στόχο να πληγεί η τουριστική βιομηχανία της χώρας.

«Τη στιγμή που διακηρύσσουμε τον στόχο μας για 60 εκατ. τουρίστες, ύστερα από μια χρονιά όπου 51,5 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα με αποτέλεσμα να υπάρξει εισροή συναλλάγματος 46 δισ. δολ., οι Δυτικοί βρίσκονται ένα βήμα από την εξαπόλυση ενός νέου ψυχολογικού πολέμου εναντίον της Τουρκίας», δήλωσε ο Σοϊλού.

Αφορμή για τις καταγγελίες του Τούρκου αξιωματούχου στάθηκε η απόφαση της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ολλανδίας και άλλων δυτικών χωρών να κλείσουν τα προξενεία τους στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη εβδομάδα.

Δικαιολογώντας την απόφαση του Βερολίνου, η γερμανική πρεσβεία στην Αγκυρα επικαλέστηκε τον κίνδυνο επιθέσεων εκδίκησης για τις πρόσφατες αντιμουσουλμανικές διαδηλώσεις σε ευρωπαϊκές χώρες (Σουηδία και Δανία) όπου ακροδεξιοί έκαψαν αντίγραφα του Κορανίου.

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία, συνιστώντας ιδιαίτερη προσοχή στους Αμερικανούς πολίτες που επισκέπτονται αυτή την εποχή την Τουρκία.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους πρεσβευτές εννέα χωρών που έκλεισαν τα προξενεία τους σε διαβήματα διαμαρτυρίας.

Την ανησυχία των δυτικών τροφοδότησε η φονική βομβιστική επίθεση του Νοεμβρίου στην κεντρική οδό Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης, όπου βρίσκονται τα προξενεία αρκετών χωρών.

#ΣΟΥΛΕΙΜΑΝ_ΣΟΪΛΟΥ #ΗΠΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΠΡΕΣΒΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Καρφιά Σοϊλού, ΗΠΑ, Τουρκία,karfia soilou, ipa, tourkia