«Καρφί» Κομισιόν: Ζητά ισοδύναμα μέτρα εάν δοθούν τα αναδρομικά

Αντισταθμιστικά μέτρα ζητάει η Κομισιόν από την κυβέρνηση σε περίπτωση που αποδεχθεί να καταβάλλει τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Ειδικότερα στην Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα η Κομισιόν αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων, και καλούνται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής (MTFS) και των ετήσιων

ενημερώσεών της. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) η συνταξιοδοτική δαπάνη, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο μέχρι το 2022 και στην εξέλιξη αυτή, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η απόφαση της κυβέρνησης να «παγώσει» τις συντάξεις, τουλάχιστον για την επόμενη τετραετία. Εάν εφαρμοζόταν το μέτρο της περικοπής των συντάξεων για το 2019 -επισημαίνεται στην έκθεση- θα θίγονταν 1.400.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι, κατά μέσο όρο, θα υφίσταντο μείωση 14%.

Πάντως η Κομισιόν αναφέρει την ικανοποιητική πρόοδο στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος του 2016 (νόμος 4387/2016). Όλες οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης καταβάλλονται σύμφωνα με τους νέους κανόνες αναπροσαρμογής των συνταξιοδοτικών παροχών έχει οριστικοποιηθεί για πάνω από 2 εκατομμύρια συνταξιούχους. Ο αριθμός των μη επεξεργασμένων βασικών αιτήσεων σύνταξης συνεχίζει να μειώνεται γρήγορα, από 89.000 τον Ιανουάριο του 2018 σε 44.000 τον Αύγουστο του 2018, σύμφωνα με τον στόχο των αρχών να επεξεργάζονται όλες τις νέες αιτήσεις εντός τριών μηνών έως το τέλος του 2018.

Η επιχορήγηση κοινωνικής αλληλεγγύης των συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) σταδιακά καταργείται στα τέλη του 2019. Οι κανόνες χορήγησης EKAΣ για το 2019 εκδόθηκαν τον Ιούνιο του 2018, μειώνοντας το ετήσιο κόστος του ΕΚΑΣ κατά 853 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το επίπεδο του 2016.

Επίσης έχουν ενημερωθεί για το σχέδιο δράσης για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του ενοποιημένου κύριου συνταξιοδοτικού ταμείου ΕΦΚΑ έως τα μέσα του 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα