Καραντίνα: Διευκρινίσεις Χαρδαλιά για το lockdown - Διπλάσια τα πρόστιμα, σαρωτικοί οι έλεγχοι (vid)

Στο παρά 5 του Lockdown, Νίκος Χαρδαλιάς και Γκίκας Μαγιορκίνης ενημέρωσαν και σήμερα, Παρασκευή 06.11.2020 διευκρινίζοντας επί μέρους ζητήματα για την καραντίνα.

Τον λόγο πήρε αρχικά ο καθηγητής, ο οποίος τόνισε πως από τα 2.448 νέα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου, τα 493 εντοπίστηκαν στην Αττική. Από εκεί και πέρα 683 στην Θεσσαλονίκη, στη Δράμα

100, στη Λάρισα 120, στις Σέρρες 78, στην Ημαθία 62 και στην Καβάλα 61.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως η πανδημία βρίσκεται «σε δυναμική θετικής αύξησης, με μεγαλύτερη επιβάρυνσή στα βόρεια της χώρας. Εκρηκτική αύξηση βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη. Εκτεταμένη επιβάρυνση και σε άλλες περιοχές της χώρας». «Οι νέοι 19-39 έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση, ενώ και 40 έως 65 πλησιάζουν τις 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού», συνέχισε. Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε πως καταγράφεται ένας μέσος όρος 10 θανάτων την ημέρα, αλλά «δυστυχώς αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες».

Διευκρινίσεις Χαρδαλιά

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος υπενθύμισε πως από αύριο θα ισχύει λόγω lockdown περιορισμός κυκλοφορίας όλο το 24ωρο και μετακινήσεις μόνο με SMS για τους εξής λόγους:

Εργασίας, μετάβασης στο σχολείο, σε καταστήματα, σε τράπεζες, για λόγους υγείας, μετάβασης σε κηδεία, σωματική άσκηση και μετάβαση για διαζευγμένους γονείς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χαρδαλιάς σε ότι αφορά τις μετακινήσεις τις βραδινές ώρες. «Να μετακινούνται μόνο αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο και οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί» προειδοποίησε και και ανέφερε τους λόγους για τους οποίους επιτρέπεται η μετακίνηση.

Αυτοί είναι:

Λόγοι εργασίας
Έκτακτοι λόγοι υγείας
Ατομική άσκηση ή βόλτα με κατοικίδιο ζώο

«Διπλάσια θα είναι τα πρόστιμα στους παραβάτες» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς και διευκρίνισε πως τόσο το κυνήγι όσο και το ψάρεμα απαγορεύεται σε όλη την Επικράτεια. Κλειστοί θα είναι και οι χώροι λατρείας και θα επιτρέπεται μόνο η τέλεση κηδειών με την παρουσία 9 ατόμων.

Απευθύνουμε έκκληση για λελογισμένη χρήση της μετακίνησης. Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί και τα πρόστιμα έχουν διπλασιαστεί στα 300 ευρώ.

«Είσοδος με PCR 72 ωρών αντί 48 ωρών όπως αναφέρθηκε χθες για όλες τις πύλες εισόδου στη χώρα», τόνισε ακόμη ο υφυπουργός.

Λιανεμπόριο ναι… SMS όχι στην Σάμο

Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα αλλά και φούρνοι, σούπερ μάρκετ, ιχθυοπωλεία και κρεοπωλεία, επίσης καταστήματα τεχνολογικού εξοπλισμού, πληρωμής λογαριασμών κλπ, καθαριστήρια, καταστήματα οπτικών κλπ.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως τα κομμωτήρια θα μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο, 07.11.2020 με τους πολίτες τα στέλνουν τον κωδικό 2 στο SMS στο 13033.

Για τη Σάμο και μόνο δεν ισχύει η υποχρέωση SMS. Τόσο στη Σάμο, χωρίς SMS αλλά και στην Καρδίτσα με SMS κανονικά λειτουργεί λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο σε ό, τι αφορά τις υπηρεσίες κατασκευών.

Δεν θα γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου

Ο κ. Χαρδαλιάς, επιβεβαίωσε κλείνοντας αυτό που είπε το πρωί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ότι δηλαδή δεν θα γίνει φέτος η πορεία για το Πολυτεχνείο.

“Φέτος, δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, δεν γιορτάσαμε το Πάσχα, δεν γιορτάσαμε την 28η Οκτωβρίου. Δεν γιορτάσαμε τίποτα από όσα μας ενώνουν. Το ίδιο θα κάνουμε και με την επέτειο του Πολυτεχνείου. Η επέτειος θα τιμηθεί με κατάθεση στεφάνων κατά μόνας από τα κόμματα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την… μεγάλη έξοδο των Αθηναίων προς την επαρχία, η οποία παρατηρείται χθες και σήμερα, ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε: “Προφανώς μας προβληματίζει αυτή η κινητικότητα. Οι έλεγχοι θα ενταθούν. Στις πύλες εισόδου όλων των περιοχών δεν θα περάσει κανείς που δεν μπορεί να αποδείξει ότι επιστρέφει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του”.

“Θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, θα πρέπει να συμπεριφέρονται ως εν δυνάμει φορείς του ιού και να προστατεύσουν εκείνους με τους οποίους θα έρθουν σε επαφή”, τόνισε σε δεύτερη ερώτηση για το ζήτημα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2448, εκ των οποίων 63 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 52254 (ημερήσια μεταβολή +4.9%), εκ των οποίων54.4% άνδρες.

1 Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 14, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 715 θάνατοι.Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 196 (77.0% άνδρες). *Η διαφορά στο άθροισμα προκύπτει από διόρθωση της χθεσινής αναφοράς κατόπιν ορθής επανάληψης δήλωσης θανάτου από το ΓΝ. Κoζάνης.

Από το σύνολο των 52254 κρουσμάτων, 4369 (8.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 15192 (29.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη.

Συγκεκριμένα την περίοδο του lockdown θα λειτουργούν:

Σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, pet shops, περίπτερα, ψιλικάΦούρνοι, μανάβικα, κρεοπωλείαΚαταστήματα εστίασης μόνο για υπηρεσίες delivery και take awayΠρατήρια υγρών καυσίμωνΣυνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετώνΦαρμακείαΔομές ΥγείαςKαταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop).ΚαθαριστήριαΕπιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ. Μάλιστα τα ΕΛΤΑ εξέδωσαν σχετική ενημερωτική ανακοίνωση προς το κοινό).Σε αντίθεση με το lockdown του Μαρτίου, στη συγκεκριμένη φάση ανοικτά θα παραμείνουν τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία, τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων καθώς και οι παιδικοί σταθμοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καραντίνα, Live, Χαρδαλιά,karantina, Live, chardalia