Καπραβέλος: «Δεν έχω ξαναδεί ιό να προκαλεί τέτοια καταστροφή στα ανθρώπινα όργανα

Στα 34 χρόνια της προσφοράς του στις ΜΕΘ, ο εντατικολόγος - πνευμονολόγος, Νίκος Καπραβέλος αποκαλύπτει πως δεν έχει ξαναδεί ιό με τόσο καταστροφική δράση στα ανθρώπινα όργανα, σημειώνοντας πως «ακόμα και σήμερα μας στοιχειώνει σε μερικές πόλεις ο αριθμός των θανάτων»

Συγκλονίζουν οι περιγραφές του Νίκου Καπραβέλου, εντατικολόγου-πνευμονολόγου αλλά και Συντονιστή-Διευθυντή στην Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

του «Παπανικολάου», που κάνει, παράλληλα, λόγο για μία πολύ επικίνδυνη τέταρτη φάση με καινούρια χαρακτηριστικά της πανδημίας.

«Αυτή την στιγμή στην Μονάδα μου, που είναι γεμάτη, έχω 12 ασθενείς, οι 3 έχουν χάσει και τα νεφρά τους, τους έχουμε βάλει τεχνητό νεφρό, μυοκαρδίτιδες, οι πνεύμονές τους είναι κατεστραμμένοι», περιγράφει μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Δεν είμαστε ειδικοί στα εμβόλια, δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο, όμως εμείς δεν βλέπουμε εμβολιασμένο στην ΜΕΘ και χθες είχα θάνατο και στην θέση του έβαλα άλλον συμπολίτη μας που επίσης είναι ανεμβολίαστος, 64 ετών. Και οι 22 κλίνες που είναι γεμάτες στο Παπανικολάου, είναι όλοι ανεμβολίαστοι. Ξέρετε το αίσθημα να μην σου φτάνει ο αέρας; Ξέρετε τι είναι να φωνάζουν για λίγο αέρα, λίγο οξυγόνο;» .

«Βλέπουμε μια πολύ μεγάλη διασπορά, με την πίεση στο σύστημα υγείας να είναι ελεγχόμενη, παρότι μας φαίνεται αδιανόητος ο καθημερινός αριθμός των θανάτων. Εξαρτάται ποιον στόχο βάζεις. Γιατί δεν μπορεί να βάζεις στόχο την μείωση των θανάτων αλλά την εξάλειψή τους, να μετατρέψουμε αυτή την θανατηφόρο πανδημία σε ένα κοινό κρυολόγημα. Και αυτό θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Δεν το έχουμε κάνει και θα το πληρώσουμε ακριβά και στο 4ο κύμα».

«Ακόμα και σήμερα μας στοιχειώνει ο αριθμός των θανάτων»

Σε ότι αφορά τη σκληρή δοκιμασία που έζησε πέρυσι η βόρεια Ελλάδα, ο κ. Καπραβέλος, υπογραμμίζει πως όταν οι υγειονομικές ανάγκες ήταν τεράστιες και οι δυνατότητες του συστήματος υγείας ήταν πολύ μικρότερες, χάνονταν ασθενείς, χωρίς να μπορεί να κλιμακωθεί η θεραπεία τους, με την χορήγηση μόνο οξυγόνου.

«2 στους 3 ασθενείς πέθαιναν εκτός ΜΕΘ και ήταν μικρής ηλικίας, μεταξύ 50 και 70 ετών, χάσαμε φίλους, ανθρώπους της διπλανής πόρτας, ακόμα και σήμερα μας στοιχειώνει σε μερικές πόλεις ο αριθμός των θανάτων, ανά 100.000 κατοίκους».

Ο εντατικολόγος προειδοποιεί, παράλληλα, ότι θα αναγκαστούμε αν πιεστούμε πάρα πολύ στο 4ο κύμα, να περιορίσουμε πάλι τις ανθρώπινες δραστηριότητες. «Ή θα εμβολιαστούμε όλοι για να έχουμε το τείχος ανοσίας ή θα νοσήσουμε. Ποια κυβέρνηση θα αφήσει σε κατάρρευση το σύστημα υγείας; Θα αρχίσουν οι περιορισμοί. Μην φτάσουμε να κλείσουν σχολεία, η ανθρώπινη δραστηριότητα, η οικονομία».

Keywords
Τυχαία Θέματα