Καλύτερη εικόνα της φωτιάς στα Βίλια: Μεγάλος ο φόβος των αναζωπυρώσεων

Σε εξέλιξη είναι ο αγώνας για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στα Βίλια Αττικής, υποψίες για εμπρησμούς

Σε εξέλιξη είναι η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Βίλια. Oι φλόγες προκάλεσαν καταστροφές σε αρκετά σπίτια και αποθηκευτικούς χώρους, ενώ τουλάχιστον 5 σπίτια έχουν καεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προς εκτόνωση βαίνει το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς στα βιλια. Αυτή τη στιγμή καταγράφονται μικρές αναζωπυρώσεις μεταξύ των οικισμών Κάζας και προφητη

Ηλία ωστόσο το μέτωπο κρίνεται ελεγχόμενο ενώ οι άνεμοι πνεουν πλέον με χαμηλότερη ένταση.

Η πυρκαγιά φαίνεται να οριοθετήθηκε στο νότιο κομμάτι, και στο δυτικό κομμάτι δίνεται μάχη να μην επεκταθεί σε Κιθαιρώνα και Βίλια. Προς το παρόν δεν κινδυνεύουν τα Βίλια.

Στο μεταξύ, λόγω της φωτιάς, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή των Βιλίων. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

- Στην εθνική οδό Ελευσίνας - Θηβών, από το ύψος της οδού Αντιστάσεως, στη Μάνδρα, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.

- Στην οδό Αγίου Γεωργίου στον οικισμό από οικισμό Παλαιοχώρι προς οικισμό Αγιο Γεώργιο (προς Θήβα).

- Στον οικισμό Οινόης, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα και Βίλια.

- Στην πεαρχική οδό Οινόης-Πόρτο Γερμενού και στην επαρχιακή οδό Βιλίων-Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Βίλια.

- Στην ανώνυμη οδό (συνέχεια οδού Αγίου Γεωργίου) από επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου-Ψάθας-Βιλίων προς οικισμό Άγιο Γεώργιο.

- Στη λεωφόρο Κιθαιρώνος, στο ρεύμα προς Βίλια.

Στην περιοχή επιχειρούν 167 πυροσβέστες με 60 οχήματα συμπεριλαμβανομένων: δύο (2) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, της δύναμης που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με 61 πυροσβέστες και 18 οχήματα από τη Ρουμανία, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε. και ομάδα Σ.μη.Ε.Α. της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής.

Επίσης, στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 13 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων δύο ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και 1 ως συντονιστικό, καθώς και 8 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν η ΕΛ.ΑΣ., ο Ερυθρός Σταυρός, εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Όπως έγινε γνωστό, η φωτιά είχε αρχίσει από την Κάζα και κινήθηκε προς τον Προφήτη Ηλία. Σημειώνεται πως ο δήμαρχος Μάνδρας, Χρήστος Στάθης, έκανε λόγο στην ΕΡΤ για σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού ενώ, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης τόνισε πως θετικό είναι πως η φορά του άνεμου σπρώχνει την φωτιά προς τα καμένα, κάτι που θα διευκολύνει την κατάσβεση της.

«Αυτό είναι έργο καθαρά εμπρηστών. Έχουν βαλθεί να κάψουν το ωραιότερο χωριό της Αττικής, τα Βίλια. Ξεκίνησε σήμερα μια ευθεία φωτιάς από την Κάζα η οποία κατευθύνεται στον οικισμό του Προφήτη Ηλία».

Υπενθυμίζεται οτι λίγο μετά τη 13:00 μέσω του 112, ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση του χωριού των Βιλίων αλλά και του οικισμού Προφήτη Ηλία. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο νότιο κομμάτι η κατάσταση είναι καλύτερη, ωστόσο δίνεται μεγάλη μάχη για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στον Κιθαιρώνα.

{https://twitter.com/112Greece/status/1429746594627432451?s=20}

Oρατή από τις κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΕΑ) – meteo.gr στην Πεντέλη είναι η μεγάλη δασική φωτιά στην ευρύτερη περιοχή των Βιλίων, στη δυτική Αττική.

Ορατή από τις κάμερες του ΕΑΑ - meteo.gr στην Πεντέλη είναι η μεγάλη δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή των Βιλίων, στη δυτική Αττική. Από το φωτογραφικό υλικό που υπάρχει διαθέσιμο, η φωτιά μαίνεται σε περιοχή με πυκνή βλάστηση, οπότε και έχει αναπτύξει υψηλό θερμικό φορτίο. Οι άνεμοι πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, με εντάσεις στα 4-5 Bf και ριπές που ξεπερνούν τα 50 km/h.

Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν (ισχυροί άνεμοι στα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας) δεν επιτρέπουν στην πυρκαγιά να δημιουργήσει ισχυρή επαγωγική στήλη, με αποτέλεσμα αυτή να καθοδηγείται κύρια από τον άνεμο (wind-driven πυρκαγιά). Εξασθένιση των ανέμων (στα 2-3 Bf) που πνέουν στην περιοχή περιμένουμε από αργά το απόγευμα

{https://www.facebook.com/flame.research.project/photos/a.197771828918885/233892538640147/?type=3}

Εξασθένιση των ανέμων (στα 2-3 Bf) που πνέουν στην περιοχή περιμένουμε από αργά το απόγευμα».

Στο παραπάνω συμπέρασμα – ως προς την εξέλιξη της δυναμικής των ανέμων το απόγευμα της Δευτέρας – κατέληξαν και οι επιστήμονες του ΕΕΑ Γ. Παπαβασιλείου, Θ. Μ. Γιάνναρος και Κ. Λαγουβάρδος, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην πιο πρόσφατη (16.30) ανάρτησή τους στο meteo.gr:

«Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο τον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr στα Βίλια, Αττικής, οι άνεμοι στην περιοχή όπου ξέσπασε δασική πυρκαγιά σήμερα Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021 πνέουν από βόρειες – βορειοδυτικές διευθύνσεις εντάσεως 4-5 μποφόρ και ριπές που πλησιάζουν τα 60 km/h (Εικόνα).

Όπως αναφέραμε και στην πρωινή μας ανακοίνωση, η περιοχή των Βιλίων καθώς και μεγάλο μέρος του νομού Αττικής βρίσκεται εντός της ζώνης πολύ υψηλού κινδύνου με βάση των Καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει επιχειρησιακά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.

Από τις απογευματινές ώρες αναμένεται σταδιακή εξασθένιση των ανέμων».

Keywords
Τυχαία Θέματα