Καφέ και σουβλάκι από... χρυσάφι φέρνει η ακρίβεια λόγω ανόδου τιμών στην ενέργεια

Αναπόφευκτες είναι οι αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους στα καφέ, μπαρ και εστιατόρια.

Με τις τιμές να έχουν πάρει «φωτιά» το τελευταίο διάστημα τόσο στην ενέργεια όσο και στις πρώτες ύλες και σε συνδυασμό με τα μέτρα προστασιας κατά της πανδημιας του κορονοϊού που τους έχουν επιβληθεί τα τελευταία δυο χρόνια, τα καταστήματα εστίασης δεν μπορούν πλέον να απορροφήσουν τις αυξήσεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Dnews, τα καταστήματα εστίασης έχουν ήδη προχωρήσει σε αυξήσεις που φτάνουν το 10%, αφού οι πρώτες ύλες όπως τα άλευρα, τα κρεατικά, τα οπωροκηπευτικα

και το ηλιέλαιο έχουν σημειώσει αύξηση της τάξεως του 20%.

Το «πιτόγυρο» τις τελευταίες ημέρες κυμαίνονταν στα 2,90 ευρώ, ενώ πλέον με τις ανατιμήσεις αναμένεται να φτάσει στα 3,5 με 3,9 ευρώ. Ο καφές φτάνει τα 3 ευρώ στο take away και τα 3.70 εάν επιλέξεις να κάτσεις στα καταστήματα. Αρκετά πιάτα σε εστιατόρια έχουν αυξηθεί κατά 1,5 με 2 ευρώ μέσο όρο, ενώ το ποτό έχει αυξήσει μέχρι στιγμής κατά 1 ευρώ, δηλαδή από τα 7 τα μπαρ το πωλούν στα 8 ευρώ.

Οι καταστηματάρχες της εστίασης βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς όπως αναφέρουν «ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να συνέλθουμε από τα περιοριστικά μέτρα και τώρα είμαστε αναγκασμένοι να ανεβάσουμε τις τιμές εξαιτίας των αυξήσεων στις πρώτες ύλες». Οι ίδιοι εκφράζουν την ανασφάλεια τους αφού όπως τονίζουν πρώτα σήκωσαν το βάρος με τα μέτρα προστασιας που τους επιβλήθηκαν, έπειτα ακολούθησαν οι κακοκαιρίες οι οποίες όπως αναφέρουν «δεν επέτρεψαν στον κόσμο να βγει και να επισκεφθούν τα κατάστημα μας» και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τα τεράστιες τόσο στην ενέργεια όσο και στις πρώτες ύλες, μπορεί αποβούν μοιραίες για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους.

Σύμφωνα με τους ίδιους το τριήμερο του Καρναβαλιού δυστυχώς δεν βοήθησε στο να καλυφθούν τα λειτουργικά κόστη και οι «τρύπες» που έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες. «Οι λογαριασμοί τρέχουν και τα έσοδα είναι μηδαμινά. Ας μας πει κάποιος με αυτές τις αυξήσεις πως θα πληρώσουμε τη ΔΕΗ, το προσωπικό και τα ενοίκια. Δεν αντέχουμε άλλο», δηλώνει χαρακτηριστικά στο Dnews, ιδιοκτήτης εστιατορίου στο κέντρο της Αθήνας.

«Με νύχια και με δόντια καταφέραμε να επιβιώσουμε από τα απανωτά lockdowns και τώρα κινδυνεύουμε να κλείσουμε γιατί δεν μπορούμε πλέον να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα λόγω των υψηλών αυξήσεων», καταλήγει. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομιξων Χρ. Σταϊκούρας απαντώντας σε ερώτηση για το νέο πακέτο στήριξης που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εξέφρασε μεταξύ άλλων την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση και στις μεταφορές στο δεύτερο εξάμηνο, μέτρο που εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα