Καμπανάκι η άνοδος της θετικότητας, η μετάλλαξη Δέλτα παραμονεύει

Καμπανάκι επαγρύπνησης σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας χτυπάει η πρόσφατη αύξηση της θετικότητας που προκύπτει από τις καθημερινές εκθέσεις του ΕΟΔΥ.

Για όποιον παρακολουθεί καθημερινά τις εκθέσεις κρουσμάτων του ΕΟΔΥ, θα έχει παρατηρήσει ότι είναι ελαφρώς «τσιμπημένα» προς τα πάνω τα νούμερα το τελευταίο 4ημερο.

To τελευταίο 3ημερο εντοπίστηκαν πάνω από 600 κρούσματα ενώ χθες (1/7) κατεγράφησαν 761 θετικά περιστατικά.

Επειδή, όμως,

ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι παραπλανητικός ρίξαμε μία ματιά στον επιδημιολογικό δείκτη της θετικότητας που είναι συνάρτηση των κρουσμάτων σε σχέση με τον αριθμό των τεστ που διεξάγονται.

Επομένως είναι ένας πιο ασφαλής τρόπος εξαγωγής συμπερασμάτων.

Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζεται η θετικότητα κάθε μέρα από τις 6 Ιουνίου μέχρι τη 1 Ιουλίου. Όπως θα δείτε είμαστε ακόμα πολύ μακριά από το σχεδόν 4% της 7ης Ιουνίου. Θυμίζουμε ότι οποιαδήποτε θετικότητα άνω 4% αποτελεί συναγερμό σύμφωνα με τον ECDC.

Πέσαμε κάτω από το 1% αλλά άρχισε ξανά η άνοδος

Η βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στις 19 Ιουνίου, όπου η θετικότητα έπεσε για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες κάτω από τη μονάδα (0,96%). Αυτή η κατάσταση διατηρήθηκε μέχρι και τις 27 Ιουλίου.

Στις 28 Ιουλίου, η θετικότητα πλησίασε το 2% (1,86) και τις επόμενες 3 μέρες κινήθηκε μεταξύ 1,3% και 1,84%.

Που αποδίδουν οι ειδικοί αυτήν την αύξηση

Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των πολιτών από την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων έχει οδηγήσει σε αυτήν την ελαφριά αύξηση των κρουσμάτων.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξέφρασε και ο ίδιος την ανησυχία του τονίζοντας ότι αν δεν προσέξουμε σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει το 4ο κύμα της πανδημίας. Ειδικότερα, ο κ. Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι σαφέστατα βρισκόμαστε σε μια φάση αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού και γύρω στα μέσα ή προς το τέλος του Ιουλίου, θα ξεκινήσει το 4ο κύμα της πανδημίας, το οποίο αν δεν το προλάβουμε μπορεί να είναι εξαιρετικά ισχυρό.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ είπε ότι οι μετακινήσεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διασπορά του κορονοϊού και κυρίως της μετάλλαξης Δέλτα και τον Αύγουστο αναμένεται να ξεπεράσουμε και πάλι τα 1.000 κρούσματα ημερησίως, αριθμός που θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο τον Σεπτέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα