«Καμπανάκι» από Λέκκα: «Να κάνουμε δράσεις για να αντιμετωπίσουμε έναν μεγάλο σεισμό»

Εξηγήσεις για την κλιματική κρίση και το κατά πόσο επηρεάζει την Ελλάδα μέσω των σεισμών και των πλημμυρών, δίνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ

μίλησε σήμερα στον 989 Alpha Radio και τον Σωτήρη Μπέσκο με αφορμή τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα στην Εύβοια αλλά και το περιστατικό με την αποκόλληση βράχων στην Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου, στην Κακιά Σκάλα, που φαίνεται να είναι απόρροια των βροχοπτώσεων.

«Δεν είναι μόνο 10 περιοχές, είναι σχεδόν όλη η Ελλάδα και γενικότερα η Ανατολική Μεσόγειος η οποία δέχεται το μεγαλύτερο "φορτίο" από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Αφενός οι βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί λόγω της κλιματικής κρίσης, αφετέρου είναι η τρωτότητα η δικιά μας, η οποία συνίσταται στο γεγονός ότι έχουμε χτίσει όλα τα πλημμυρικά πεδία, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ήταν πάνω ή δίπλα στη θάλασσα, άρα υπήρχε μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον», εξήγησε ο καθηγητής.

Συνεχίζοντας ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι «λόγω της κλιματικής κρίσης τα φαινόμενα είναι πλέον πολύ πιο έντονα, ο σχεδιασμός πρέπει να αλλάξει» και πρόσθεσε ότι «όλη αυτή η αστικοποίηση, η πολεοδόμηση, η άναρχη δόμηση, δημιουργεί προβλήματα πλημμυρών».

«Για ποια πολεοδόμηση συζητάμε; Το 10-15% που έμεινε; Το υπόλοιπο έχει κλείσει. Υπήρξε τερατώδης δόμηση. Νομιμοποιούνται οι αυθαιρεσίες και μετά τι γίνεται; έρχεται η φωτιά, έρχεται η πλημμύρα, έρχεται οτιδήποτε άλλο. Δηλαδή, αυτός που αυθαιρετεί έρχεται μετά και ζητά αποζημιώσεις από την πολιτεία, από το κοινωνικό σύνολο. Είναι ένας φαύλος κύκλος που δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Αντοχή των κτιρίων στους σεισμούς

Ερωτηθείς για την αντοχή των κτιρίων στους σεισμούς, ο κ. Λέκκας είπε: ««Το μέγεθος δεν λέει τίποτα, δεν είναι στοιχείο για να προσμετρήσουμε την καταστροφικότητα ενός σεισμού. Είναι άλλα στοιχεία, η επιτάχυνση, το βάθος, η κατευθυντικότητα κτλ. Υπάρχουν κατοικίες, σύγχρονες, δηλαδή μετά το 1984-1985 που άλλαξε ο αντισεισμικός κανονισμός, που αυτές σε καμία περίπτωση δεν καταρρέουν ή δεν πρέπει να καταρρέουν.

»Υπάρχουν όμως και παλαιότερες κατασκευές, για παράδειγμα από το 1959 που και αυτές θεωρούνται ασφαλείς, εκτός κι αν έχουν γίνει παρεμβάσεις από τους ιδιοκτήτες. Πριν από το 1959, αυτές οι κατασκευές έχουν αυξημένο κίνδυνο. Υπάρχουν βέβαια και οι αυθαίρετες κατασκευές, όπου εκεί νίπτουμε τας χείρας μας, δεν ξέρουμε τι αντίδραση θα έχουν στο σεισμό, γιατί δεν ξέρουμε πώς έγιναν»

Αναφορικά με το ρήγμα της Ανατολίας, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι η σεισμική δραστηριότητα στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει και την Ελλάδα μέσω του Αιγαίου Πελάγους. Για τις Αλκυονίδες, ο καθηγητής είπε ότι «δεν θα ζούμε με μια ανησυχία όλη την ώρα». Συνεχίζοντας επισήμανε: «Ο Κορινθιακός και ο Πατραϊκός ξέρουμε ότι δίνουν σεισμούς, μπορούν να δώσουν σεισμούς από 3 Ρίχτερ μέχρι και 6,5. Πρέπει να κάνουμε δράσεις για να αντιμετωπίσουμε έναν μεγάλο σεισμό. Ο σεισμός αντιμετωπίζεται με καλές υποδομές και κατασκευές, καθώς και με την επιχειρησιακή οργάνωση που θα έχουμε».

Ακούστε το ηχητικό με τις τοποθετήσεις του Ευθύμιου Λέκκα:

989AlphaRadio · ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ στον Σωτήρη Μπέσκο 03-12-22

#ΕΥΘΥΜΙΟΣ_ΛΕΚΚΑΣ #ΕΥΘΥΜΗΣ_ΛΕΚΚΑΣ #ΣΕΙΣΜΟΙ #ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Καμπανάκι, Λέκκα,kabanaki, lekka