Ιταλία: «Πράσινο φως» στην πρώτη υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Αφορά τετραπληγικό ασθενή που είχε παραλύσει μετά από τροχαίο.

Το ιταλικό σύστημα υγείας της περιφέρειας Μάρκε, με πρωτεύουσα την Αγκώνα, έδωσε «πράσινο φως» στην «υποστηριζόμενη αυτοκτονία» ενός τετραπληγικού.

Ο συγκεκριμένος ασθενής, που τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν συμβατικά «Μάριο», είναι πρώην οδηγός φορτηγού. Εδώ και δέκα χρόνια, εξαιτίας τροχαίου, είναι τετραπληγικός, έχει παραλύσει όλο του το σώμα.

Η «επιτροπή βιοηθικής» του ιταλικού συστήματος υγείας βασίστηκε σε απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, βάσει της οποίας η «ιατρικά υποστηριζόμενη αυτοκτονία»μπορεί

να επιτραπεί εφόσον υπάρχει ξεκάθαρη βούληση του ασθενή, η κατάστασή του είναι μη αναστρέψιμη και οι πόνοι του αφόρητοι.

«Νιώθω σαν να μου αφαίρεσαν ένα βάρος», δήλωσε ο Μάριο στους συγγενείς του, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica.

Η Ιταλία ακολουθεί το παράδειγμα της Ισπανίας η οποία έγινε η τέταρτη ευρωπαϊκή χώρα που αποποινικοποίησε την ευθανασία, μετά την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Τι περιέχει ο ν΄όμος

Ο νόμος στην Ισπανία προβλέπει ότι όποιος «πάσχει από μια σοβαρή και ανίατη ασθένεια» ή έχει «χρόνιους πόνους που τον καθιστούν ανίκανο» μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια ενός γιατρού για να πεθάνει και άρα να αποφύγει «τον αφόρητο πόνο».

Ωστόσο περιέχει και αυστηρούς όρους: το άτομο, Ισπανός ή κάτοικος Ισπανίας, πρέπει να «έχει πλήρη συνείδηση» όταν λαμβάνει την απόφαση να πεθάνει, ενώ το αίτημά του πρέπει να γίνεται γραπτώς «χωρίς εξωτερική πίεση» και να επαναληφθεί 15 ημέρες αργότερα.

Ο γιατρός μπορεί να απορρίψει το αίτημα, αν εκτιμήσει ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια ή ότι ο ασθενής δεν έχει πλήρη συνείδηση. Εξάλλου το αίτημα θα πρέπει να εγκριθεί και από δεύτερο γιατρό και να λάβει το πράσινο φως από επιτροπή.

Ο νόμος διχάζει την κοινή γνώμη στην Ισπανία και προκάλεσε την αντίθεση των κομμάτων της δεξιάς και της καθολικής εκκλησίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα