Ιστορική στιγμή για τη NASA: Η πρώτη πτήση στον Άρη με ελικόπτερο (βίντεο)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση του ρομποτικού ελικοπτέρου Ingenuity της NASA στον πλανήτη Άρη, όπως ανακοίνωσε η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ.

Διήρκεσε λιγότερο από ένα λεπτό, έγραψε όμως ιστορία ως η πρώτη ελεγχόμενη πτήση εκτός της Γης.

Το Ingenuity, ένα ελικοφόρο drone που έφτασε στον Άρη με το ρομπότ Perseverance της NASA, πραγματοποίησε με

επιτυχία την πρώτη δοκιμαστική απογείωση, ανακοίνωσε πριν από λίγο η υπηρεσία.

To Perseverance, ένας εξάτροχος ρομποτικός γεωλόγος με κύρια αποστολή την αναζήτηση ενδείξεων αρχαίας ζωής στον Άρη, βιντεοσκόπησε το ελικοπτεράκι να απογειώνεται από την ερημική επιφάνεια και να μένει μετέωρο για μερικά δευτερόλεπτα πριν επιστρέψει στο ίδιο σημείο.

{https://twitter.com/NASAPersevere/status/1384104815567855626?s=20}

Το ίδιο το drone, κόστους 85 εκατ. δολαρίων, δεν μεταφέρει επιστημονικά όργανα, πέρα από μια μικρή κάμερα που θα μεταδώσει τις πρώτες εναέριες λήψεις από έναν εξωγήινο κόσμο.

Στόχος των πτήσεων που θα συνεχιστούν για μερικές εβδομάδες είναι να δοκιμαστεί στην πράξη η τεχνολογία της πτήσης σε εξωγήινες ατμόσφαιρες, μια υποψήφια νέα προσέγγιση στην διαστημική εξερεύνηση.

H NASA έχει ήδη εγκρίνει τη ρομποτική αποστολή Dragonfly, η οποία θα πετάξει πάνω από την επιφάνεια του Τιτάνα, του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου, τη δεκαετία του 2030.

{https://twitter.com/NASA/status/1384098512984363014?s=20}

Πάντως η πρωτιά της πρώτης πτήσης εκτός Γης ανήκει στα σοβιετικά αερόστατα Vega που πέταξαν στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης τη δεκαετία του 1980.

Δεδομένου ότι η ατμόσφαιρα του Άρη είναι περίπου 100 φορές πιο αραιή από τη Γη, το Ingenuity σχεδιάστηκε να είναι ελαφρύ, μόλις 1,8 κιλά, και να περιστρέφει τους δύο έλικές του σε αντίθετες κατευθύνσεις στην υψηλή ταχύτητα των 2.500 περιστροφών το λεπτό –περίπου οκτώ φορές ταχύτερα σε σχέση με το μέσο επιβατικό ελικόπτερο στη Γη.

Οι δοκιμαστικές πτήσεις θα γίνονται σταδιακά πιο περίπλοκες μέχρι το ελικοπτεράκι να φτάσει σε ύψος 300 μέτρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα