Ισραηλινή μελέτη: Αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer για άτομα με χρόνιες ασθένειες

Το εμβόλιο COVID-19 που αναπτύχθηκε από τη Pfizer είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη συμπτωματικών και σοβαρών ασθενειών σε άτομα με κάποιες χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του πραγματικού κόσμου που δημοσιευτηκε την Πέμπτη.

Η ανάλυση περίπου 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων έγινε από τον μεγαλύτερο πάροχο υγειονομικής

περίθαλψης του Ισραήλ. Τα δεδομένα είναι τα πιο πρόσφατα από το Ισραήλ όπου ένα καθολικό και ψηφιοποιημένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και το πρόγραμμα ταχείας εμβολιασμού επέτρεψαν στους ερευνητές να κατανοήσουν την ισχύ του εμβολίου.

Το Clalit καλύπτει περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού του Ισραήλ. Η έρευνα διεξήχθη επίσης από το Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine την Πέμπτη.

Η μελέτη Clalit συνέκρινε περίπου 700.000 άτομα που εμβολιάστηκαν μεταξύ 20 Δεκεμβρίου 2020 και 14 Φεβρουαρίου με την ίδια ομάδα μη εμβολιασμένων ατόμων, ηλικίας, φύλου και άλλων χαρακτηριστικών. Η υποομάδα των ατόμων με χρόνιες ασθένειες ήταν περίπου 130.000 άτομα, δήλωσε ο Balicer.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Το εμβόλιο της Pfizer ήταν 80% αποτελεσματικό κατά της συμπτωματικής λοίμωξης για άτομα με καρδιακή ή χρόνια νεφρική νόσο, 86% για άτομα με διαβήτη τύπου 2, 75% για εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις και 84% για άτομα που πάσχουν από ανοσοανεπάρκεια, σύμφωνα με τη μελέτη του Clalit Research Institue.

Για άτομα που είχαν εμβολιαστεί και είχαν ήδη υποστεί τρεις ή περισσότερες χρόνιες καταστάσεις ή παράγοντες κινδύνου, όπως καρδιακές παθήσεις, νευρολογικές παθήσεις, χρόνια νεφρική νόσο, χρόνια πνευμονική νόσο, κάπνισμα, εγκυμοσύνη ή παχυσαρκία, η έρευνα δείχνει ότι ήταν 88% αποτελεσματικό στην πρόληψη συμπτωματική λοίμωξη.

Ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό κατά των σοβαρών ασθενειών για άτομα με διαβήτη τύπου 2, καρδιακή ή εγκεφαλοαγγειακή νόσο και 100% για άτομα που πάσχουν από ανοσοανεπάρκεια.

Λίγο χαμηλότερη η αποτελεσματικότητα από αυτή στις κλινικές δοκιμές

Keywords
Τυχαία Θέματα