ΗΠΑ-Ρωσία: Μπλίνκεν, Λαβρόφ άφησαν περιθώρια στη διπλωματία - Παραμένει «αγκάθι» η Ουκρανία

Για «ειλικρινείς και ουσιαστικές συνομιλίες» με τον ρώσο ομόλογό του στη Γενεύη, Σεργκέι Λαβρόφ, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα πάντα με τον επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εξετάσουν ενδεχόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των ρωσικών ανησυχιών στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας».

Στη συνέχεια, ωστόσο, ο κ. Μπλίνκεν τόνισε ότι «οι ΗΠΑ θα

απαντήσουν σε ενδεχόμενη επίθεση της Ρωσίας, ακόμη και αν δεν είναι στρατιωτική», δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι ζήτησε από τη Ρωσία αποδείξεις ότι δεν ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να δώσει στην Μόσχα γραπτή απάντηση στις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει ως προς την ασφάλειά της και στην συνέχεια θα σχεδιασθεί νέα συνάντηση με την Μόσχα. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεχισθεί η διπλωματική διαδικασία.

Στη συνέχεια ο κ. Μπλίνκεν επισήμανε πως «είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι για τα πράγματα που δεν θα κάνουμε. Ενα από τα πράγματα αυτά είναι ότι δεν θα υποχωρήσουμε ως προς θεμελιώδεις αρχές, όπως είναι η πολιτική των ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ».

«Δεσμευόμαστε στην διπλωματία και τον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα ακολουθούμε τον δρόμο της άμυνας και της αποτροπής», είπε ο Αντονι Μπλίνκεν.

Λαβρόφ: «Περιμένουμε τις γραπτές απαντήσεις»

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έδωσε έμφαση στις γραπτές απαντήσεις που περιμένει την επόμενη εβδομάδα η Μόσχα από την Ουάσινγκτον, σχετικά με τις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει για την ασφάλειά της.

«Συμφωνήσαμε ότι θα μας παρουσιάσουν γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις μας την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι ο ίδιος και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμφώνησαν, κατά τις ειλικρινείς τους συνομιλίες σήμερα, ότι ένας εύλογος διάλογος είναι αναγκαίος για «να κατευνασθούν τα πνεύματα».

Η Μόσχα θα καταλάβει αν οι συνομιλίες επί των απαιτήσεων που έχει διατυπώσει στον τομέα της ασφάλειας βρίσκονται στον σωστό δρόμο όταν θα έχει λάβει τις γραπτές απαντήσεις της Ουάσινγκτον, πρόσθεσε ο κ. Λαβρόφ και επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ουκρανία και ότι «δεν έχει ποτέ απειλήσει τον ουκρανικό λαό».

Προς συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν;

Σχετικά με την προοπτική συνάντησης ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Βλάντιμιρ Πούτιν, ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι, αν σημειωθεί πρόοδος ως προς την ουκρανική κρίση και «αν αποδειχθεί ότι θα είναι χρήσιμο, είμαστε απολύτως έτοιμοι».

Απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση ο κ. Λαβρόφ, απάντησε: «Ας μην προτρέχουμε, ο πρόεδρος Πούτιν είναι πάντα έτοιμος για επαφές με τον πρόεδρο Μπάιντεν, είναι όμως σαφές ότι αυτές οι επαφές πρέπει να έχουν τύχει σοβαρής προετοιμασίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα