ΗΠΑ: Επιστήμονες κοντά στην δημιουργία πηγής καθαρής ενέργειας που θα αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα

Αμερικανοί επιστήμονες φτάνουν στην πολυαναμενόμενη ανακάλυψη της πυρηνικής σύντηξης.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, Αμερικανοί επιστήμονες στην Εθνική Εγκατάσταση Ανάφλεξης στο Εθνικό Εργαστήριο Λόρενς Λίβερμορ στην Καλιφόρνια παρήγαγαν με επιτυχία μια αντίδραση πυρηνικής σύντηξης που οδήγησε σε καθαρό κέρδος ενέργειας, σύμφωνα με το CNN.

Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την Τρίτη το επίτευγμα.

Το αποτέλεσμα του πειράματος είναι ένα τεράστιο βήμα σε μια προσπάθεια δεκαετιών να απελευθερωθεί μια άπειρη πηγή καθαρής ενέργειας που θα μπορούσε να συμβάλει στον τερματισμό της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι ερευνητές προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να αναδημιουργήσουν την πυρηνική σύντηξη - αντιγράφοντας τη σύντηξη που τροφοδοτεί τον ήλιο.

Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ θα προβεί την Τρίτη σε ανακοίνωση σχετικά με μια "σημαντική επιστημονική ανακάλυψη", όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο. Η ανακάλυψη αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους Financial Times.

Η πυρηνική σύντηξη συμβαίνει όταν δύο ή περισσότερα άτομα συγχωνεύονται σε ένα μεγαλύτερο, μια διαδικασία που παράγει τεράστια ποσότητα ενέργειας ως θερμότητα.

Τον Φεβρουάριο, επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν ότι υπερδιπλασίασαν το προηγούμενο ρεκόρ παραγωγής και διατήρησης της πυρηνικής σύντηξης.

Σε ένα τεράστιο μηχάνημα σε σχήμα ντόνατ που ονομάζεται tokamak και είναι εξοπλισμένο με γιγαντιαίους μαγνήτες, οι επιστήμονες που εργάζονται κοντά στην Οξφόρδη κατάφεραν να παράγουν ένα ρεκόρ διατηρούμενης ενέργειας.

Η θερμότητα που διατηρείται από τη διαδικασία της συνένωσης των ατόμων μεταξύ τους αποτελεί το κλειδί για την παραγωγή ενέργειας.

Όπως ανέφερε το CNN, η διαδικασία της σύντηξης δημιουργεί ήλιο και νετρόνια - τα οποία είναι ελαφρύτερα σε μάζα από τα μέρη από τα οποία αρχικά κατασκευάστηκαν.

Η μάζα που λείπει στη συνέχεια μετατρέπεται σε μια τεράστια ποσότητα ενέργειας. Τα νετρόνια, τα οποία είναι σε θέση να διαφύγουν από το πλάσμα, χτυπούν στη συνέχεια μια "κουβέρτα" που επενδύει τα τοιχώματα του τοκαμάκ και η κινητική τους ενέργεια μεταφέρεται ως θερμότητα.

Αυτή η θερμότητα μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση νερού, τη δημιουργία ατμού και την τροφοδοσία στροβίλων για την παραγωγή ενέργειας.

Η μηχανή που παράγει την αντίδραση πρέπει να υποστεί σοβαρή θερμότητα. Το πλάσμα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον τους 150 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, 10 φορές θερμότερο από τον πυρήνα του ήλιου.

Η μεγάλη πρόκληση της αξιοποίησης της ενέργειας σύντηξης είναι η διατήρησή της για αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε να μπορεί να τροφοδοτεί ηλεκτρικά δίκτυα και συστήματα θέρμανσης σε όλο τον κόσμο.

Ένας Βρετανός επιστήμονας της σύντηξης δήλωσε στο CNN ότι το αποτέλεσμα της ανακάλυψης των ΗΠΑ είναι ελπιδοφόρο, αλλά δείχνει επίσης ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να καταστεί η σύντηξη ικανή να παράγει ηλεκτρική ενέργεια σε εμπορική κλίμακα.

"Το αντίθετο επιχείρημα είναι ότι αυτό το αποτέλεσμα απέχει μίλια από το πραγματικό κέρδος ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι (αυτό) είναι μια επιτυχία της επιστήμης, αλλά απέχει πολύ από την παροχή χρήσιμης ενέργειας".

#ΕΠΙΣΤΗΜΗ #ΗΠΑ #ΚΑΘΑΡΗ_ΕΝΕΡΓΕΙΑ #ΟΡΥΚΤΑ_ΚΑΥΣΙΜΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα