ΗΠΑ: «Έκρηξη» πολικού ψύχους, δώδεκα νεκροί - Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν ρεύμα

Περίπου 200 εκατομμύρια Αμερικανοί αισθάνονται την «έκρηξη» μιας τεράστιας χειμερινής καταιγίδας που συνδέεται με τουλάχιστον 12 θανάτους ενόψει του Σαββατοκύριακου.

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν ρεύμα και χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν την Παρασκευή.

Η «εμβέλεια» του πολικού ψύχους εκτείνεται πάνω από 3.200 χιλιόμετρα από το Τέξας μέχρι το Κεμπέκ.

Ένας κυκλώνας-βόμβα, όταν η ατμοσφαιρική πίεση πέφτει κατακόρυφα, έφερε συνθήκες χιονοθύελλας στις Μεγάλες Λίμνες στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά.

Στον Καναδά, το Οντάριο και το Κεμπέκ σήκωσαν το κύριο βάρος της αρκτικής έκρηξης, με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε εκατοντάδες χιλιάδες.

Μεγάλο μέρος της υπόλοιπης χώρας, από τη Βρετανική Κολομβία έως το Νιουφάουντλαντ, βρισκόταν κάτω από ακραίο ψύχος και προειδοποιήσεις για χειμωνιάτικη καταιγίδα.

Οι κάτοικοι κατέφυγαν νότια για να γλιτώσουν από τον χειμώνα.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NWS) δήλωσε ότι ο χάρτης της Παρασκευής "απεικονίζει μία από τις μεγαλύτερες εκτάσεις προειδοποιήσεων και συμβουλών για χειμερινό καιρό που έχουν εκδοθεί ποτέ".

Η θερμοκρασία στο Ελκ Παρκ της Μοντάνα έπεσε στους -50F (-45C), ενώ η πόλη Χελ του Μίσιγκαν πάγωσε.

Η θερμοκρασία ήταν 1F (-17C) στη χιονισμένη κοινότητα το βράδυ της Παρασκευής. Η Emily, μπάρμαν στο Smitty's Hell Saloon, δήλωσε στο BBC: "Κάνει πολύ κρύο εδώ, αλλά περνάμε πολύ καλά".

Στη Νότια Ντακότα, οι χιονισμένοι ιθαγενείς Αμερικανοί έκαψαν ρούχα για να ζεσταθούν αφού τους τελείωσαν τα καύσιμα, δήλωσαν αξιωματούχοι της φυλής.

Ισχυρές χιονοπτώσεις προβλέπονταν σε περιοχές της Πενσυλβάνια και του Μίσιγκαν. Το Μπάφαλο της Νέας Υόρκης ανέμενε τουλάχιστον 89 εκατοστά (35in). Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι παρέμεναν υπό προειδοποίηση για χιονοθύελλα, δήλωσε το NWS.

Παράκτιες πλημμύρες παρατηρήθηκαν στη Νέα Αγγλία, τη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ.

Στον βορειοδυτικό Ειρηνικό, ορισμένοι κάτοικοι έκαναν πατινάζ στους παγωμένους δρόμους του Σιάτλ και του Πόρτλαντ.

Ακόμη και οι συνήθως ηπιότερες νότιες πολιτείες της Λουιζιάνα, της Αλαμπάμα, της Φλόριντα και της Τζόρτζια αντιμετώπιζαν προειδοποιήσεις σκληρού παγετού.

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής ένα εκατομμύριο πελάτες δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα σε όλες τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το PowerOutage.us.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε όλη την κοιλάδα του Τενεσί εφάρμοζαν κυλιόμενες διακοπές ρεύματος για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Το NWS αναφέρει ότι περισσότερα από 100 ημερήσια ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών θα μπορούσαν να ισοφαριστούν ή να καταρριφθούν τις επόμενες ημέρες. Ήδη έχουν καταρτιστεί ρεκόρ δεκαετιών:

Το Ντένβερ του Κολοράντο έπεσε στους -24F την Πέμπτη, το χαμηλότερο σημείο του από τη δεκαετία του 1990. Ο Craig McBrierty, 34 ετών, ο οποίος κατάγεται από τη Σκωτία, αλλά τώρα ζει στο Ντένβερ, δήλωσε στο BBC ότι είναι "πιο κρύο από ό,τι έχω βιώσει ποτέ"

Η Γουιτσιτά του Κάνσας κατέγραψε το πιο χαμηλό ψύχος (-32F) από το 2000

Το Νάσβιλ του Τενεσί είδε τη θερμοκρασία του να πέφτει κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια

Το Κάσπερ, στο Γουαϊόμινγκ, σημείωσε νέο ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών την Τρίτη (-42F).

#ΗΠΑ #ΚΡΥΟ #ΚΑΙΡΟΣ #ΝΕΚΡΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Έκρηξη, - Περισσότεροι,ipa, ekrixi, - perissoteroi