ΗΠΑ: Διχάζει το μάθημα για την κλιματική αλλαγή στα σχολεία

Στις ΗΠΑ, το μάθημα για την κλιματική αλλαγή στα σχολεία διχάζει γονείς, εκπαιδευτικούς και Πολιτεία.

Οι νομοθέτες του Όρεγκον αποφασίζουν εάν θα γίνει η πολιτεία η δεύτερη στις ΗΠΑ που θα επιβάλει πρόγραμμα σπουδών για την κλιματική αλλαγή από το νηπιαγωγείο έως τη 12η τάξη τροφοδοτώντας περαιτέρω τις διαμάχες για την εκπαίδευση.

Δεκάδες μαθητές

γυμνασίου του Όρεγκον υποστηρίζουν το νομοσχέδιο λέγοντας ότι ενδιαφέρονται βαθιά για την κλιματική αλλαγή. Μερικοί δάσκαλοι και γονείς λένε ότι η διδασκαλία της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να βοηθήσει την επόμενη γενιά να την αντιμετωπίσει καλύτερα, αλλά άλλοι αντιδρούν επιθυμώντας τα σχολεία να επικεντρωθούν στην ανάγνωση, τη γραφή και τα μαθηματικά, στα οποία οι μαθητές σημείωσαν πτώση εξαιτίας της πανδημίας.

Τα σχολεία στις ΗΠΑ έχουν βρεθεί στο επίκεντρο μιας πολιτικά φορτισμένης διαμάχης σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών και με το πώς θα πρέπει να διδάσκονται θέματα όπως η διαφορετικότητα του φύλου, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και η κατανόηση των εθνοτικών διαφορών ή αν θα πρέπει να μη διδάσκονται καθόλου.

Ένας από τους κύριους εισηγητές του νομοσχεδίου, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζέιμς Μάνινγκ, ισχυρίζεται ότι ακόμη και μαθητές δημοτικού τού λένε ότι η κλιματική αλλαγή είναι σημαντική για αυτούς. «Μιλάμε για μαθητές τρίτης και τέταρτης τάξης που θέλουν να καταλάβουν το πώς αυτός ο κόσμος αλλάζει γρήγορα», είπε σε μια ακρόαση στο Σάλεμ.

Το Κονέκτικατ έχει τον μοναδικό νόμο που αφορά την κλιματική αλλαγή

Μέχρι στιγμής το Κονέκτικατ έχει τον μοναδικό νόμο στις ΗΠΑ που αφορά την κλιματική αλλαγή και είναι πιθανώς η πρώτη φορά που ένα τέτοιο νομοσχέδιο εισάγεται στο Όρεγκον. Την ίδια ώρα, νομοθέτες στην Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη εξετάζουν παρόμοια νομοσχέδια.

Το νομοσχέδιο του Τζέιμς Μάνινγκ απαιτεί από κάθε σχολική περιφέρεια του Όρεγκον να αναπτύξει ένα πρόγραμμα σπουδών για την κλιματική αλλαγή εντός τριών ετών, που θα αφορά οικολογικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, πολιτικές και ψυχικές πτυχές του φαινομένου. Προς το παρόν, το νομοσχέδιο δεν αναφέρει πόσες ώρες διδασκαλίας χρειάζονται για να εγκριθεί από το υπουργείο παιδείας της πολιτείας το πρόγραμμα σπουδών μιας περιφέρειας.

Δεν είναι σαφής ο τρόπος που το Όρεγκον θα εφαρμόσει τον νόμο. Ο Μάνινγκ δήλωσε στο Associated Press ότι πρόκειται να καταργήσει μια αντιδημοφιλή πρόταση για οικονομικές κυρώσεις σε περιφέρειες που δεν συμμορφώνονται, αλλά δεν ανέφερε άλλο σχέδιο.

Φωτογραφία αρχείου: UNSPLASH

Οι περισσότερες πολιτείες εφαρμόζουν πρότυπα εκπαίδευσης που, σε μεγάλο βαθμό ορίζονται από κρατικά εκπαιδευτικά συμβούλια, και που περιλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή, αν και η έκτασή τους ποικίλλει ανάλογα με την πολιτεία. Είκοσι πολιτείες, ανάμεσά τους και η Ουάσιγκτον, εφαρμόζουν αυτά που είναι γνωστά ως Επιστημονικά Πρότυπα Επόμενης Γενιάς, τα οποία καλούν τους μαθητές της μέσης εκπαίδευσης να μάθουν για την επιστήμη του κλίματος και τους μαθητές γυμνασίου να λάβουν μαθήματα για το πώς η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει το κλίμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα πρότυπα εκπαίδευσης του Νιου Τζέρσεϊ πιστεύεται ότι είναι τα πιο ευρεία, όπου για πρώτη φορά αυτή τη σχολική χρονιά, η κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο μέρος της διδασκαλίας των φυσικών επιστημών, αλλά όλων των μαθημάτων, όπως η τέχνη ή τα Αγγλικά.

Υπέρ του νομοσχεδίου αρκετοί έφηβοι

Αρκετοί έφηβοι τάσσονται υπέρ του νομοσχεδίου και κανείς μαθητής δεν φαίνεται διαμαρτύρεται για το αντίθετο. «Σε 100 χρόνια θα πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας τι είναι τα δέντρα και γιατί έχουν απομείνει ελάχιστα Είναι μια σκέψη που με τρομάζει», είπε ένας μαθητής στο γυμνάσιο Γκάμπριελ Μπερκ. «Η γενιά μου πρέπει να μάθει για την κλιματική αλλαγή από νεαρή ηλικία και να κινητοποιηθεί για να επιβιώσει».

Κάποιοι δάσκαλοι κατέθεσαν υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ άλλοι λένε ότι ήδη παλεύουν να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα μάθησης από την πανδημία. Η προσθήκη της κλιματικής αλλαγής πάνω από την ανάγνωση, τη γραφή, τα μαθηματικά, τις επιστήμες και τις κοινωνικές σπουδές είναι «ένα βαρύ φορτίο που θα καταλήξει στις πλάτες των δασκάλων», δήλωσε ο Κάιλερ Πέις, καθηγητής δημοτικού σχολείου στο Όρεγκον.

Πρόσφατες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από το Teachers College του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Yale για την Επικοινωνία του Κλίματος δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη πρέπει να διδάσκονται στο σχολείο. Αλλά η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να θεωρείται από ορισμένους ως ένα πολιτικά διχαστικό ζήτημα. Ο Πέις πιστεύει ότι η επιβολή της διδασκαλίας της θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση στα σχολεία.

Η Nicole De Graff, μια αυτοαποκαλούμενη υπερασπιστής των δικαιωμάτων των γονέων και πρώην υποψήφια βουλευτής, κατέθεσε ότι τα παιδιά της, ηλικίας 9, 15 και 16 ετών, «βομβαρδίζονται διαρκώς με πράγματα που βασίζονται στον φόβο, όπως η COVID».

Νιου Τζέρσεϊ: Διδασκαλία ανάλογα με την ηλικία των μαθητών

Στο Πένινγκτον του Νιου Τζέρσεϊ, η δασκάλα Σούζαν Χόρσλι εφαρμόζει σχετική διδασκαλία ανάλογα με την ηλικία των μαθητών. Στα μαθήματα φυσικής αγωγής μαθητών δημοτικού στο Toll Gate Grammar School, παίζει ένα παιχνίδι με υποθετικά δέντρα, χρησιμοποιώντας φασόλια που αντιπροσωπεύουν άνθρακα για να δείξει στους μαθητές ότι λιγότερα δέντρα οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικού άνθρακα.

Στο σχέδιο μαθήματος της Χόρσλι για εφήβους, οι μαθητές μαθαίνουν πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει δυσανάλογα τις κοινότητες χαμηλού εισοδήματος και εξετάζουν χάρτες ποιότητας του αέρα σε περιοχές με υψηλότερη βιομηχανική δραστηριότητα ή με κίνηση αυτοκινήτων.

«Οι μαθητές αισθάνονται ότι έχουν κάποια ικανότητα να επηρεάσουν τον κόσμο τους», λέει η ίδια. «Είτε πρόκειται για εξοικονόμηση νερού είτε για εύρεση τρόπων για τη φύτευση περισσότερων δέντρων ή για τη φροντίδα των δέντρων που ήδη υπάρχουν... θέλουν να αισθάνονται δυνατοί».

#ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ_ΑΛΛΑΓΗ #ΗΠΑ #ΣΧΟΛΕΙΑ #ΜΑΘΗΤΕΣ #ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ #ΓΟΝΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα