ΗΠΑ - Goldman Sachs: Ποινικές διώξεις σε δύο Έλληνες επιχειρηματίες

Ποινική δίωξη εναντίον έξι επιχειρηματιών – τραπεζιτών, ανάμεσα στους οποίους και δύο Έλληνες, άσκησαν οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες διερευνούν μεγάλη υπόθεση διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών, με πρωταγωνιστή τον αντιπρόεδρο της Goldman Sachs, Μπράιν Κόεν.

Ένας εκ των δύο Ελλήνων βρίσκεται ήδη στις αμερικανικές φυλακές, καθώς θεωρείται ύποπτος φυγής, ενώ ο δεύτερος αναζητείται από την αμερικανική αστυνομία.

Σύμφωνα

με το Bloomberg, ο καταζητούμενος επιχειρηματίας φέρεται να έχει βρει καταφύγιο στην Ελλάδα. Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι το δικαστήριο της Νέας Υόρκης – πέραν της άσκησης ποινικής δίωξης – διέταξε και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και των έξι εμπλεκομένων.

Όλα ξεκίνησαν έπειτα από την αποκάλυψη ότι ένας εκ των αντιπροέδρων της Goldman Sachs, ο Μπράιν Κόεν, διέρρεε – χωρίς τη γνώση και τη συναίνεση της αμερικανικής τράπεζας – απόρρητες πληροφορίες επί περίπου τρία χρόνια, στο πλαίσιο διεθνούς κυκλώματος inside trading.

Επρόκειτο, για ευαίσθητες χρηματοπιστωτικές πληροφορίες, των οποίων η αποκάλυψη θεωρούταν ικανή, προκειμένου να συνεπάγεται μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή των μετοχών των εμπλεκόμενων εταιρειών.

Οι πληροφορίες μεταβιβάζονταν αρχικά σ’ έναν άγνωστο trader (έμπορο), ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωνε – μεταξύ άλλων – τους δύο Έλληνες επιχειρηματίες. Οι τελευταίοι, ως εκ τούτου, αποκόμιζαν μεγάλο μέρος των κερδών, τα οποία προέκυπταν από τις μεταπτώσεις των μετοχών.

Η εμπιστευτική πληροφόρηση που λάμβαναν οι δύο Έλληνες, αφορούσε συνολικά 15 εξαγορές εταιρειών από συγκεκριμένη εταιρεία, με έδρα την Ελβετία.

Αμφότεροι συνδέονται με μεγάλες – εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών – ελληνικές εταιρείες. Μάλιστα, αυτός που αναζητείται από τις αμερικανικές αρχές διατελούσε – μέχρι πρότινος – μέλος του διοικητικού συμβουλίου, από το οποίο και παραιτήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Keywords
Τυχαία Θέματα