Ιωακειμίδης: "Το νέο ν/σ αν δεν έχει δικλείδες ασφαλείας θα το καταψηφίσω"

Δηλώνει ότι εάν το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα για απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ενέχει δικλείδες ασφαλείας, θα το καταψηφίσει. Διότι, όπως επισημαίνει, οι φόβοι πολλών αιρετών, ότι οι δήμοι θα οδηγηθούν σε ακυβερνησία, είναι απολύτως δικαιολογημένοι.

Την άποψη ότι το κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ ήταν άστοχο και άστοχο επαναδιατυπώνει ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ, επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» στην ΚΕΔΕ

και δήμαρχος Αγ. Ι. Ρέντη-Νίκαιας Γιώργος Ιωακειμίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Ιωακειμίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Μ. Δεληθανάση.

Ερ: Θα θέλαμε έναν απολογισμό του συνεδρίου και την άποψή σας για την υιοθέτηση της απλής αναλογικής…

Απ: Το συνέδριο ήταν παντελώς άσκοπο και άσχετο. Το είπαμε ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, το είπαμε και ως παράταξη. Ο κ. Πατούλης, για λόγους που δεν κατανοήσαμε, επέμενε μέχρι τέλους να το κάνει. Αποδείχθηκε ότι δυστυχώς για την Αυτοδιοίκηση, είχαμε δίκιο εμείς. Μετά το μεσημέρι και τις τρεις ημέρες (σ.σ. συνέδριο της ΚΕΔΕ και συνακόλουθα κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ ) δεν υπάρχει ψυχή. Όλη η διαδικασία εξαντλήθηκε, είτε σε ομιλίες προέδρων, είτε σε ομιλίες πολιτικών προσώπων. Και ήταν πολύ λογικό, αφού χωρίς κατατεθειμένο νομοσχέδιο δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση.

Ερ: Ποια είναι η πρότασή σας;

Απ: Η πρότασή μας, από την αρχή, είναι ότι πρέπει να δοθεί αρκετός χρόνος στην Αυτοδιοίκηση για να συζητηθεί το νομοσχέδιο. Δεν μπορεί να περάσει με διαδικασίες fast-track ένα νομοσχέδιο σαν κι αυτό. Πρέπει να μας δώσει χρόνο ο υπουργός -και νομίζω ότι οι δυο μήνες είναι αρκετοί- για να κουβεντιάσουμε το νομοσχέδιο. Αυτό περιμένουμε και αυτό απαιτούμε. Αυτή είναι η δική μας κόκκινη γραμμή. Τότε θα τοποθετηθούμε σε ένα-ένα τα θέματα.

Σε ό,τι αφορά την απλή αναλογική, η δική μου θέση είναι ότι η απλή αναλογική είναι ένα εξαιρετικό σύστημα. Απαιτεί, όμως, Παιδεία από τις κοινωνίες, που δεν έχουμε αυτήν τη στιγμή. Το ισχύον εκλογικό σύστημα είναι απαράδεκτο από όλες τις πλευρές. Διότι επιτρέπει σε συνδυασμούς με το 18% από τον α' γύρο, να έχουν το 60% των δημοτικών συμβούλων και αυτό είναι μια μεγάλη στρέβλωση της λαϊκής θέλησης. Πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε μια κουβέντα για ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα.

Οι φόβοι πολλών συναδέλφων είναι αληθινοί, πέρα και έξω από πολιτικές σκοπιμότητες. Μπορεί να οδηγηθούμε σε ακυβερνησία στους δήμους. Ο καθένας θα μπορεί να φτιάχνει ψηφοδέλτιο, με ένα 2% ή 4% να συμμετέχει στο δημοτικό συμβούλιο και με αυτόν τον τρόπο να εκβιάζει. Είτε θα πρόκειται για οικονομικούς παράγοντες, είτε για όποιου είδους ομάδα μπορείς να φαντασθεί, θα εκβιάζει για να περάσει τις θέσεις του στο δημοτικό συμβούλιο.

Θα έπρεπε το όποιο εκλογικό σχέδιο γίνει, να επιτρέπει ισχυρή διακυβέρνηση στους δήμους. Εάν αυτό δεν εισακουσθεί, θα είναι πολύ κρίμα για όλους μας. Εάν, λοιπόν, ισχύσει αυτό, εγώ δήλωσα ότι δεν θα το ψηφίσω.

Η δική μου πρόταση, από την αρχή, ήταν να μπούμε σε έναν ειλικρινή διάλογο. Όμως, ούτε το υπουργείο, ούτε η ΚΕΔΕ έδειξαν διάθεση να το κάνουν. Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθούμε σε μια πόλωση και ένα σύστημα που θα είναι ή η απλή-απλή αναλογική ή ένα υπερσυγκεντρωτικό σύστημα. Δεν γίνεται να τοποθετηθούμε υπέρ κανενός από αυτά τα δυο συστήματα.

Ερ: Οι δυο μήνες θα δώσουν περιθώριο για διορθώσεις;

Απ: Οφείλουμε να έχουμε τον χρόνο να καταθέσουμε προτάσεις, αφού συνεδριάσουν δημοτικά συμβούλια, περιφερειακές ενώσεις και η ΚΕΔΕ μέσα από ένα μεγάλο συνέδριο. Από εκεί και πέρα, αν το υπουργείο θα τα υλοποιήσει ή θα τα πετάξει, είναι δική του υπόθεση. Όμως, εμείς πρέπει να κάνουμε τη διαδικασία όπως πρέπει. Νομίζω ότι ενάμισι-δυο μήνες είναι αρκετός χρόνος για να το κάνουμε αυτό.

Ερ: Ποιες είναι οι γενικότερες προκλήσεις που έχουν σήμερα μπροστά τους οι δήμοι;

Απ: Νομίζω ότι είναι καταρχήν τα ενεργειακά θέματα. Όλη η Ευρώπη τρέχει κι εμείς ως χώρα και ως δήμοι είμαστε πίσω. Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ώστε να απελευθερώσουμε υπαλλήλους, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να εξυπηρετείται εύκολα ο πολίτης από το σπίτι του. Αυτά τα θέματα πρέπει να κυνηγήσουμε τα επόμενα χρόνια, εφόσον έχουμε λύσει στοιχειώδη κοινωνικά προβλήματα, στοιχειώδη προβλήματα υποδομών και στοιχειώδη προβλήματα έργων.

Keywords
Τυχαία Θέματα