Ινδία: Ανησυχία για υπερ-πανδημία που «αντιστέκεται» στα αντιβιοτικά

Η Ινδία αντιμετωπίζει μια πανδημία υπερμικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Στη Δυτική ινδική πολιτεία Μαχαράστρα, οι γιατροί μη κερδοσκοπικού Νοσοκομείου Kasturba 1.000 κλινών, παλεύουν με ένα εξάνθημα ανθεκτικών στα αντιβιοτικά «υπερμικροβίων»

Αυτό συμβαίνει όταν τα βακτήρια αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και γίνονται ανθεκτικά στα φάρμακα που υποτίθεται ότι τα νικούν και θεραπεύουν τις λοιμώξεις που προκαλούν.

Τα αντιβιοτικά δεν λειτούργησαν σε πολλές περιπτώσεις

Μια τέτοια αντίσταση προκάλεσε άμεσα 1,27 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2019, σύμφωνα

με το ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Η Ινδία είναι μια από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από αυτό που οι γιατροί αποκαλούν «αντιμικροβιακή αντοχή» - οι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά νεογνικές λοιμώξεις ευθύνονται μόνο για το θάνατο σχεδόν 60.000 νεογνών κάθε χρόνο. Μια νέα κυβερνητική έκθεση παρουσιάζει μια εκπληκτική εικόνα για το πώς τα πράγματα χειροτερεύουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες απο το BBC, δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο Νοσοκομείο Kasturba για να διαπιστωθεί ποιο αντιβιοτικό θα ήταν πιο αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση πέντε κύριων βακτηριακών παθογόνων παραγόντων διαπίστωσαν ότι ορισμένα βασικά φάρμακα ήταν ελάχιστα αποτελεσματικά.

Ποιά είναι τα παθογόνα μικρόβια

Αυτά τα παθογόνα περιλαμβάνουν το E.coli (Escherichia coli), που βρίσκεται συνήθως στα έντερα των ανθρώπων και των ζώων μετά από κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Klebsiella pneumoniae, η οποία μπορεί να μολύνει τους πνεύμονες για να προκαλέσει πνευμονία και το αίμα, κοψίματα στο δέρμα και την επένδυση του εγκεφάλου να προκαλέσει μηνιγγίτιδα. και τον θανατηφόρο Staphylococcus aureus, ένα τροφιμογενές βακτήριο που μπορεί να μεταδοθεί μέσω σταγονιδίων αέρα ή αερολυμάτων.

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ορισμένα από τα κύρια αντιβιοτικά ήταν λιγότερο από 15% αποτελεσματικά στη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από αυτά τα παθογόνα. Το πιο ανησυχητικό ήταν η εμφάνιση του πολυανθεκτικού παθογόνου που ονομάζεται Acinetobacter baumannii, το οποίο επιτίθεται στους πνεύμονες των ασθενών με υποστήριξη ζωής σε μονάδες εντατικής θεραπείας." Καθώς σχεδόν όλοι οι ασθενείς μας δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα υψηλότερα αντιβιοτικά, διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο να πεθάνουν όταν αναπτύξουν πνευμονία που σχετίζεται με τον αναπνευστήρα στη ΜΕΘ», λέει ο Δρ SP Kalantri, ιατρός επιθεωρητής του νοσοκομείου.

Μια νέα έκθεση του Ινδικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας (ICMR) λέει ότι η αντίσταση σε μια ισχυρή κατηγορία αντιβιοτικών που ονομάζονται καρβαπενέμες - καταπολεμά μια σειρά από παθογόνα - είχε αυξηθεί έως και 10% μόνο σε ένα χρόνο. Η έκθεση συλλέγει δεδομένα για την αντοχή στα αντιβιοτικά από έως και 30 δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία κάθε χρόνο.

«Ο λόγος για τον οποίο αυτό είναι ανησυχητικό είναι ότι είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο για τη θεραπεία της σήψης [μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση] και μερικές φορές χρησιμοποιείται ως πρώτη γραμμή θεραπείας σε νοσοκομεία για πολύ άρρωστους ασθενείς σε ΜΕΘ», λέει ο Δρ Kamini Walia, επιστήμονας. στο Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας (ICMR) και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Τα πράγματα είναι τόσο ανησυχητικά που μόνο το 43% των λοιμώξεων από πνευμονία που προκαλούνται από ένα παθογόνο στην Ινδία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με πρώτη σειρά αντιβιοτικών το 2021, από 65% το 2016, αναφέρει η έκθεση ICMR.

Η Saswati Sinha, ειδικός εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο AMRI στην ανατολική πόλη της Καλκούτα, λέει ότι τα πράγματα είναι τόσο άσχημα που «έξι στους 10» ασθενείς στη ΜΕΘ της έχουν λοιμώξεις ανθεκτικές στα φάρμακα. "Η κατάσταση είναι πραγματικά ανησυχητική. Έχουμε φτάσει σε ένα στάδιο όπου δεν έχετε πάρα πολλές επιλογές για τη θεραπεία ορισμένων από αυτούς τους ασθενείς."
Η αντίσταση στα αντιβιοτικά, λένε οι γιατροί στο Νοσοκομείο Kasturba, είναι ευρέως διαδεδομένη ακόμη και μεταξύ των εξωτερικών ασθενών από χωριά και μικρές πόλεις με παθήσεις όπως η πνευμονία και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι δεν έχουν συνταγές και δεν μπορούν να θυμηθούν τα φάρμακα που τους συνταγογραφήθηκαν, οι γιατροί δυσκολεύονται να λάβουν αρχεία για την προηγούμενη έκθεσή τους σε αντιβιοτικά.

Τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να θεραπεύσουν ιογενείς ασθένειες όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα

Οι ασθενείς με δάγκειο πυρετό - μια ιογενή λοίμωξη - και ελονοσία - που προκαλείται από ένα μονοκύτταρο παράσιτο - λαμβάνουν συχνά αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά συνεχίζουν να συνταγογραφούνται για διαρροϊκές ασθένειες και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού για τις οποίες έχουν περιορισμένη αξία.

Κατά τη διάρκεια της χαοτικής θεραπείας του Covid-19, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αντιβιοτικά που είχαν ως αποτέλεσμα περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Πέρυσι, μια μελέτη ICMR σε 17.534 ασθενείς με Covid-19 σε νοσοκομεία της Ινδίας διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που απέκτησαν λοιμώξεις ανθεκτικές στα φάρμακα πέθαναν.

Ωστόσο, οι συνταγές για αντιβιοτικά ευρέος φάσματος - φάρμακα που θα πρέπει να προορίζονται για την αντιμετώπιση των πιο σοβαρών, δύσκολα θεραπεύσιμων βακτηριακών λοιμώξεων - αποτελούν το επιβλητικό 75% όλων των συνταγών που εκδίδονται στα νοσοκομεία της Ινδίας, σύμφωνα με μελέτες.

Οι γιατροί δεν φταίνε εξ ολοκλήρου

Η ευρεία έλλειψη γνώσης σχετικά με τα αντιβιοτικά σημαίνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς - αγροτικοί και αστικοί - δεν γνωρίζουν την αντοχή στα αντιβιοτικά. Ακόμη και οι πλούσιοι και οι μορφωμένοι παίρνουν αντιβιοτικά εάν αρρωστήσουν ή πιέσουν τους γιατρούς να συνταγογραφήσουν αντιβιοτικά.
Καθώς οι τιμές των αντιβιοτικών πέφτουν και τα διαγνωστικά παραμένουν ακριβά, οι γιατροί προτιμούν να συνταγογραφούν φάρμακα αντί να παραγγέλνουν εξετάσεις. «Οι γιατροί μερικές φορές δεν είναι σίγουροι για το τι θεραπεύουν και θέλουν να θεραπεύσουν τα πάντα χρησιμοποιώντας φάρμακα ευρέος φάσματος», λέει ο Δρ Walia.

Ευθύνονται και οι νοσοκομειακές λοιμώξεις. Οι ασθενείς συχνά αντλούνται με αντιβιοτικά για να αντισταθμίσουν την κακή υγιεινή και υγιεινή, «γιατί κανένας γιατρός δεν θέλει να χάσει έναν ασθενή λόγω μόλυνσης».

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Ινδία πρέπει να επενδύσει περισσότερα και να ενισχύσει τα διαγνωστικά εργαστήρια, να παράγει περισσότερους γιατρούς μολυσματικών ασθενειών, να μειώσει τις νοσοκομειακές λοιμώξεις και να εκπαιδεύσει τους γιατρούς στη χρήση αντιβιοτικών βάσει δοκιμών για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής των υπερμικροβίων. Διαφορετικά, «η αντίσταση στα αντιβιοτικά έχει τη δυνατότητα να πάρει τη μορφή πανδημίας στο εγγύς μέλλον», προειδοποιεί ο Δρ Walia.

#ΙΝΔΙΑ #ΠΑΝΔΗΜΙΑ #ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ #ΜΙΚΡΟΒΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα