Ιατρικό Διαβαλκανικό: Συμμετοχή σε διεθνείς κλινικές μελέτες για νέα φάρμακα ανοσοθεραπείας

Σε διεθνείς πολυκεντρικές κλινικές μελέτες για νέα φάρμακα ανοσοθεραπείας συμμετέχει, μαζί με μεγάλα Ερευνητικά Κέντρα του εξωτερικού, το Τμήμα Νέων Ογκολογικών Ερευνητικών Φαρμάκων, που λειτουργεί στο Ογκολογικό Κέντρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.

Την περίοδο αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη περισσότερες από 30 κλινικές μελέτες νέων φαρμάκων στο Τμήμα, με επιστημονικά υπεύθυνη την Ογκολόγο Σοφία Μπάκα. Συγκεκριμένα, η χορήγηση

νέων φαρμάκων ξεκίνησε το 2016 με πολυκεντρικές μελέτες για τον καρκίνο του πνεύμονα και συνεχίζεται σήμερα με μελέτες για τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του νεφρού, το μελάνωμα, τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Υπό ένταξη τελούν κλινικές μελέτες νέων φαρμάκων για τον καρκίνο του παγκρέατος και τον καρκίνο των ωοθηκών. Οι ασθενείς έχουν δωρεάν πρόσβαση σε νέες θεραπευτικές επιλογές πριν να είναι αυτές διαθέσιμες στο ευρύ κοινό μέσω του ΕΣΥ.

Σημειώνεται ότι τόσο οι δημόσιες, όσο και οι ιδιωτικές Μονάδες Υγείας, οι οποίες συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες, ελέγχονται από τις Εθνικές και Ευρωπαϊκές Αρχές και Οργανισμούς φαρμάκων, καθώς οι κλινικές μελέτες αποτελούν ουσιαστική παράμετρο της Ιατρικής Έρευνας, που δύναται να προσφέρει θεραπευτικό όφελος στον ασθενή άμεσα και στην κοινότητα έμμεσα, ως προς την γενικευμένη εφαρμογή νέων θεραπειών.

Τα τελευταία χρόνια, οι κλινικές μελέτες κατευθύνονται στο να βοηθήσουν την εξατομίκευση της θεραπείας για κάθε ογκολογικό ασθενή, προάγοντας την αναγνώριση βιο-δεικτών πρόβλεψης της ανταπόκρισης σε μια νέα, στοχεύουσα θεραπεία. Οι νεότερες κλινικές μελέτες συχνότερα χρησιμοποιούν προγνωστικούς και προβλεπτικούς δείκτες ασθενών που θα ωφεληθούν από την προτεινόμενη αγωγή. Αυτό αυξάνει πολύ τις πιθανότητες, ο ασθενής που συμμετέχει να έχει όφελος από την εξεταζόμενη φαρμακευτική αγωγή. Όλα τα παραπάνω εκτιμάται πως είναι σημαντικά τόσο για την επιμήκυνση της επιβίωσης του ογκολογικού ασθενή όσο και για την πιθανή ίαση.

Οι διεθνείς κλινικές μελέτες στις οποίες συμμετέχει το Τμήμα Ογκολογικών Ερευνητικών Φαρμάκων του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, πραγματοποιούνται «σύμφωνα με τις αρχές της ορθής κλινικής πρακτικής», ενώ «παρέχουν στους συμμετέχοντες ασθενείς τη δυνατότητα να έχουν οι ίδιοι ενεργό ρόλο στη διαχείριση της υγείας τους, καθώς οι θεραπευτικές επιλογές τους αυξάνουν και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά» και «ήδη, αρκετοί ασθενείς έλαβαν πρώτοι ανοσοθεραπεία στα πλαίσια κλινικών μελετών και απολαμβάνουν σημαντική βελτίωση της νόσου και μακρόχρονη και ποιοτική επιβίωση».

Το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης με βάση τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Ομίλου για το θέμα αυτό και για να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες στην χώρα μας, ανέπτυξε στο Ογκολογικό Κέντρο το Ειδικό Τμήμα Νέων Ογκολογικών Ερευνητικών Φαρμάκων με στόχο, «τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης περίθαλψης με τη χορήγηση καινοτόμων φαρμάκων, την απόκτηση μεγαλύτερου βαθμού διεθνοποίησης και προβολής των παρεχόμενων υπηρεσιών του μέσω ερευνητικού έργου υψηλού επιπέδου, τον συνεχή εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μέσω της συμμετοχής σε μελέτες Βιοιατρικής Έρευνας, την εξειδίκευση του προσωπικού σε νέες τεχνικές και μεθόδους».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα