Συνάντηση Μητσοτάκη - Μέρκελ: «Θέλω να αλλάξω το αφήγημα στις ελληνογερμανικές σχέσεις» - Όλο το παρασκήνιο από το Βερολίνο (pics&vids)

Την «ειλικρινή του διάθεση για βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές» αλλά και τη διαμόρφωση ενός νέου αφηγήματος στις ελληνογερμανικές σχέσεις, εξέφρασε μεταξύ άλλων  ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά την λήξη της κατ' ιδίαν συνάντησής τους στο Βερολίνο.

Η συνάντηση των δύο ηγετών άρχισε στις 12:10 (τοπική ώρα) και κράτησε περίπου μία ώρα.

«Οι αλλαγές στην οικονομία θα γίνουν από εμάς γιατί αφορούν

εμάς», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ πρόσθεσε  ότι «Θέλω να αλλάξω το πλαίσιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Ετοιμάζουμε με την Γερμανία ένα πράσινο σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα παρουσιάσουμε με την καγκελάριο τον Δεκέμβριο».

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε για την «ειλικρινή διάθεση για βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Εξήγησε ωστόσο ότι δεν θέλει να μιλάει μόνο για το χρέος και την αποπληρωμή, αλλά για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και τις δυνατότητες για επενδύσεις, όπως επίσης για τις κοινές προκλήσεις.  

Τόνισε επίσης τη δυνατότητα για συνεργασία στην αντιμετώπιση κρίσιμων παγκόσμιων ζητημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή. Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σημείωσε: «Θέλω να αλλάξω το αφήγημα για την Ελλάδα στη Γερμανία, ώστε να προσελκύσω επενδύσεις».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες Ευρωεκλογές σημείωσε πως η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να πει όχι στον λαϊκισμό και να βγάλει εκτός πολιτικού χάρτη μορφώματα όπως αυτό της Χρυσής Αυγής. «Είμαι ο πέμπτος Έλληνας πρωθυπουργός από την έναρξη της κρίσης και είμαι αυτός που θα την οδηγήσει οριστικά εκτός κρίσης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στα γερμανικά.

Μέρκελ: Πιο εύκολες τώρα οι δεσμεύσεις της Ελλάδος

«Το κλίμα έχει βελτιωθεί. Μιλήσαμε για την οικονομική πολιτική του πρωθυπουργού που μου την παρουσίασε και μιλήσαμε επίσης για τις διμερείς μας σχέσεις που μπορούν περαιτέρω να βελτιωθούν» είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα Καγκελάριος.

«Αναφερθήκαμε επίσης στο ζήτημα το μεταναστευτικό. Είμαστε και οι δύο υπέρ της άποψης εφαρμόζεται η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Χρειάζεται να τεθεί σε λειτουργία όλος ο μηχανισμός αυτής τη συμφωνίας. Πιστεύω ότι οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα είναι τώρα πιο εύκολες, καθώς το 50% της οικονομίας είναι ψυχολογία», ανέφερε  κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Το παρασκήνιο

Οι δύο ηγέτες αφού περπάτησαν στο κόκκινο χαλί και χαιρέτισαν μαζί τα μέλη των δύο κυβερνήσεων που θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις, παρακολούθησαν την καθιερωμένη απόδοση των στρατιωτικών τιμών και επιθεώρησαν το στρατιωτικό άγημα.

Στα παρελκόμενα, εντύπωση έκανε το γεγονός ότι για μία ακόμα φορά η Γερμανίδα καγκελάριος επέλεξε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης να είναι και οι δύο τους καθιστοί.

Εξάλλου, αρκετά έχει σχολιαστεί τον τελευταίο καιρό το τρέμουλο που παρουσίασε η κ. Μέρκελ σε άλλες συναντήσεις της με ηγέτες. Μάλιστα, πολλοί είχαν εκφράσει ανησυχίες για την υγεία της. Ωστόσο, εκείνη εμφανίστηκε καθησυχαστική κάνοντας αρχικά λόγο για «αφυδάτωση» και «κούραση».

{https://twitter.com/JMaxBlank/status/1167018148886908930?s=20}

Spiegel: Ο Μητσοτάκης, ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός από την αρχή της κρίσης που δεν θα ζητήσει βοήθεια ή μεσολάβηση

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γερμανία αποτελεί μια νέα εμπειρία για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, καθώς είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός από την αρχή της κρίσης που δεν θα της ζητήσει βοήθεια ή τη μεσολάβησή της, σχολιάζει σήμερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Κατά τη σημερινή του συνάντηση με την κ. Μέρκελ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να παρουσιάσει την εικόνα του επικεφαλής της κυβέρνησης μίας χώρας η οποία δεν εξαρτάται πλέον από τη γενναιοδωρία των εταίρων της, τονίζει το Spiegel.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, την ώρα που η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις -από τον κίνδυνο ύφεσης και την προοπτική ενός σκληρού Brexit ως την πολιτική αναταραχή στην Ιταλία και τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας-, οι προοπτικές για την Ελλάδα μοιάζουν καλές: η οικονομία αναπτύσσεται, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων σημειώνουν πτώση, το χρηματιστήριο της Αθήνας έχει μέχρι στιγμής φέτος την καλύτερη απόδοση στην Ευρώπη και στις αρχές της εβδομάδας η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων από την 1η Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο το Spiegel επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφύγει να αναφερθεί στο ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του στόχου του 3,5% για πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα ως το 2022, καθώς πρώτα επιθυμεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, μέσω σημαντικών μεταρρυθμίσεων και ενός προγράμματος επενδύσεων.

Εξάλλου ο κύριος Μητσοτάκης, σύμφωνα με το Spiegel, έχει διδαχθεί από τον προκάτοχό του, τον Αλέξη Τσίπρα, ότι η κυρία Μέρκελ προτιμά να βλέπει συγκεκριμένα αποτελέσματα και δεν ικανοποιείται απλώς από υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις.

Άλλωστε ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θέλει να εμφανιστεί απλώς ως ένας μεταρρυθμιστής, αλλά επιθυμεί να συζητήσει μελλοντικές επενδυτικές ευκαιρίες, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.

Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης θα είναι και η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό θεωρεί το Spiegel το γεγονός ότι ο κύριος Μητσοτάκης δεν συνοδεύεται μόνο από τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο, καθώς η Ελλάδα είναι εκ νέου αντιμέτωπη με την άφιξη μεγάλου αριθμού μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα