Η Τουρκία πανηγυρίζει την άρση των περιορισμών στην πώληση F16 από τις ΗΠΑ, πώς «επηρεάζει» την Ελλάδα

Σύμφωνα με το Anadolu, το οποίο έχει στα χέρια του το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου NDAA, περιλαμβάνει την κατάργηση των σχετικών ρητρών που απαγόρευαν την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Αναντολού από την Ουάσιγκτον, οι τροποποιήσεις στους όρους πώλησης των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία αφαιρέθηκαν από το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για την άμυνα.

Το τουρκικό πρακτορείο που ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του το τελικό προσχέδιο του αμυντικού

προϋπολογισμού των ΗΠΑ, στο οποίο οι τροπολογίες που είχαν εισαχθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων σύμφωνα με τις οποίες οι πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία συνδέονταν από μια σειρά όρων, καταργήθηκαν στο τελικό νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες.

{https://twitter.com/anadoluagency/status/1600343411562876928?s=20&t=DPuX7XwIEuzAAiEL_vXLIQ}

Οι τροποποιήσεις επιδίωκαν να επιβάλουν αρκετούς περιορισμούς στην πώληση F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της μη χρήσης των μαχητικών αεροσκαφών για παραβίαση του εναέριου χώρου της Ελλάδας και της απαίτησης από την κυβέρνηση Μπάιντεν να πιστοποιήσει ότι η πώληση θα ήταν προς τα εθνικά συμφέροντα.

Μενέντεζ: Δεν έχω καμία πρόθεση να συμφωνήσω στην πώληση F-16 στην Τουρκία

Υπενθυμίζεται πως, τις προηγούμενες ημέρες, ο Μενέντεζ εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην ενδώσει σε οποιαδήποτε πίεση για πώληση των F-16. «Δεν έχω καμία πρόθεση να συμφωνήσω» δήλωσε στην ΕΡΤ και χαρακτήρισε εξοργιστικές και απαράδεκτες τις τουρκικές επιδρομές στη Συρία.

«Δεν έχω λάβει καμία ειδοποίηση, κάτι που αποτελεί προφανώς μέρος της διαδικασίας για τυχόν πωλήσεις όπλων. Η κυβέρνηση δεν μου έχει στείλει καμία ειδοποίηση. Οπότε υποθέτω ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που λέγεται δημοσίως και αυτού που τελικά συμβαίνει. Αλλά αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι είτε υπάρξει ειδοποίηση είτε δεν υπάρξει, δεν έχω καμία πρόθεση, υπό τις παρούσες συνθήκες να συμφωνήσω σε πωλήσεις F16 στην Τουρκία».

Μήνυμα στην Τουρκία για τις υπερπτήσεις

Την ίδια στιγμή και στο πλαίισιο της συζήτησης για τον αμυντικό προϋπολογισμό στο Κογκρέσο, οι ΗΠΑ στέλνουν και μήνυμα στην Τουρκία για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, αναφορά που συμπεριλήφθηκε στο συνοδευτικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA).

«Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων», σημειώνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο των επιτροπών Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας.

Η συγκεκριμένη διατύπωση θεωρείται μια δήλωση νομοθετικής πρόθεσης από το Κογκρέσο προς την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο πρέπει να αντιμετωπιστούν προτού ο Λευκός Οίκος στείλει την επίσημη ειδοποίηση της συμφωνίας για τα F-16 στο Κογκρέσο.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΑΡΣΗ #ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ #ΠΩΛΗΣΗ #F16 #ΗΠΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα