Η τιμή στο σουβλάκι έγινε θέμα στο Reuters, «αποτελούσε μια φθηνή απόλαυση, προσιτή σε όλους»

Τα ελληνικά εστιατόρια «φλέγονται» καθώς οι τιμές για το... φημισμένο σουβλάκι εκτοξεύονται στα ύψη, αναφέρει σήμερα το Reuters.

Με την αύξηση στην τιμή του ελληνικού εδέσματος, που έχει...φανατικούς φίλους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ασχολήθηκε και το Reuters!

Καθώς οι Έλληνες εστιάτορες προετοιμάζονται για την καλοκαιρινή περίοδο, παρακολουθούν με αγωνία τις δυνητικά επιζήμιες επιπτώσεις του πληθωρισμού - όπως αποδεικνύεται περίτρανα από την εκτίναξη της τιμής ενός σνακ

που είναι δημοφιλές τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες, σημειώνεται στο άρθρο.

Το σουβλάκι, το κλασικό γεύμα με ψητό κρέας τυλιγμένο σε «πλατύ ψωμί» με σαλάτα και γιαούρτι με σκόρδο, κοστίζει τώρα 3,30 ευρώ (3,55 δολάρια) κατά μέσο όρο σε μια περιοχή γύρω από την Αθήνα, αυξημένο κατά 30% σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι, συνεχίζει το Reuters.

Με το κόστος των κύριων συστατικών του - κρέας, λαχανικά και ηλιέλαιο - να έχει αυξηθεί απότομα μαζί με τις τιμές της ενέργειας, καθώς ο πόλεμος και η πανδημία διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, η αύξηση αυτή αποκαλύπτει μερικές από τις κύριες πιέσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία σε επίπεδο βάσης.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έχει επηρεάσει πολύ», δήλωσε ο 79χρονος Θανάσης Γκόλας, ιδιοκτήτης ενός από τα παλαιότερα κεμπαπτζίδικα στη συνοικία Μοναστηράκι, στη σκιά της Ακρόπολης, καθώς έκοβε κομμάτια χοιρινού κρέατος για την κυρίως ξένη πελατεία του. «Οι Έλληνες πελάτες έχουν μειωθεί σημαντικά».

Από καιρό θεωρούμενο ως μια φθηνή απόλαυση προσιτή σχεδόν σε όλους, το σουβλάκι έχει γίνει όλο και περισσότερο το είδος του προϊόντος που οι άνθρωποι με «σφιχτό» προϋπολογισμό σκέφτονται δύο φορές πριν το αγοράσουν. «Στο παρελθόν αγόραζα τρία ή δύο σουβλάκια, σήμερα αγόρασα μόνο ένα, γιατί είναι πολύ ακριβό και οι μισθοί είναι χαμηλοί αυτή τη στιγμή», λέει η Μορίνα Ντότση, μια 58χρονη καθαρίστρια που βγάζει 720 ευρώ το μήνα.

Πάνω 30% η τιμή του χοιρινού τους τελευταίους 12 μήνες

Η Ένωση Εστιατόρων και Ψητοπωλών στην Αθήνα αναφέρει ότι η τιμή του χοιρινού κρέατος έχει αυξηθεί κατά 30% τους τελευταίους 12 μήνες, το ηλιέλαιο που εισάγεται γενικά από την Ουκρανία κατά 125% και οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος πάνω από 100%.

«Ελπίζω ο πόλεμος να τελειώσει σύντομα», δήλωσε ο Σπύρος Μπαϊρακτάρης, η οικογένεια του οποίου έχει εστιατόριο κοντά στην Ακρόπολη για περισσότερα από 140 χρόνια και ο οποίος, μετά τον διπλασιασμό του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος, αγωνίζεται να κρατήσει τα σουβλάκια του κάτω από τα 3 ευρώ ανά μερίδα, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

«Θα πλήρωνα 10 ευρώ για αυτό το σουβλάκι, είναι πεντανόστιμο», δήλωσε ο Ντέιβ Ντίσις από την αμερικανική πολιτεία Τζόρτζια.

#ΣΟΥΒΛΑΚΙ #Reuters #ΤΙΜΗ #ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ #ΑΘΗΝΑ #ΕΛΛΗΝΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα