«Η θα πληρώσεις ή θα σου πάρουμε το σπίτι»: Βροχή καταγγελιών για εισπρακτικές από δανειολήπτες, τι πρέπει να γνωρίζετε

Αθέμιτες τακτικές από τις εισπρακτικές εταιρίες καταγγέλουν στα Dnews δανειολήπτες και άτομα με οφειλές σε εταιρία ενέργειας.

Απανωτά τηλεφωνήματα, ψυχολογικοί εκβιασμοί πως αν δεν πληρώσουν θα χάσουν το σπίτι τους, αναφορά προσωπικών στοιχείων σε τρίτους, δημιουργούν μία τραγική κατάσταση σε χιλιάδες πολίτες οι οποίοι καλούνται καθημερινώς να τη διαχειριστούν. Δανειολήπτες που έχουν κάνει την απαραίτητη ρύθμιση και πληρώνουν στην ώρα τους, καθώς και πολίτες που έχουν κάνει διακανονισμό για να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, δέχονται κάθε ημέρα ασφυκτική και στις περισσότερες περιπτώσεις

πίεση με παράνομους χειρισμούς από τις εισπρακτικές.

Τι πρέπει να γνωρίζουν; Που μπορούν να απευθυνθούν εάν αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα; Πότε κρίνονται παράνομες οι τακτικές των εισπρακτικών; Ο κ. Νικολακόπουλος Γιώργος, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, ειδικευμένος στις νομικές υποθέσεις, απαντά μέσω του Dnews σε όλα τα ερωτήματα.

«Υπάρχει μία συνεχής ενόχληση. Ακόμα και να είναι συνεπείς ή έχουν μία πολύ μικρή καθυστέρηση δύο ημέρων, τους παίρνουν τηλέφωνο. Μάλιστα, έχουμε περιπτώσεις που έχουν κάνει ρυθμίσεις με την τράπεζα, τώρα τα funds που έχουν αναλάβει την υπόθεση δεν την αναγνωρίζουν, με αποτέλεσμα να λένε στον κόσμο ότι δεν έχετε κάνει ρύθμιση ή δεν έχετε βάλει τη δόση», σημειώνει ο κ. Νικολακόπουλος.

«Η θα πληρώσεις ή θα σου πάρουμε το σπίτι»

Εδώ και δύο μήνες ο κ. Χρήστος μέσω του δικηγόρου του έχει πραγματοποιήσει ρύθμιση για το στεγαστικό του δάνειο. Ο ίδιος κάθε μήνα στις 15 προχωράει σε πληρωμή της δόσης. Το δάνειο έχει αγοραστεί από ξένο funds που πλέον δεν αναγνωρίζει τον διακανονισμό.

«Κάθε ημέρα με παίρνουν τουλάχιστον 10 τηλέφωνα. Εγώ τους λέω ότι έχω κάνει ρύθμιση και την πληρώνω και εκείνοι πως αν δεν πληρώσω ένα μεγάλο ποσό θα μου πάρουν το σπίτι. Δεν αντέχω άλλο, έχω αρρωστήσει. Και τους πληρώνω και με απειλούν. Πλέον από τη Δευτέρα δεν σηκώνω το τηλέφωνο, κάναμε καταγγελία με την δικηγόρο μου. Αυτό που συμβαίνει όμως είναι απάνθρωπο. Δεν το κάνουν μόνο σε εμένα αλλά σε πάρα πολύ κόσμο. Η πολιτεία για δεν μας προστατεύει; Έχουμε καταστραφεί», δηλώνει εξοργισμένος στα Dnews.

Τι προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Αρείου Πάγου, που ειδικεύεται στις νομικές υποθέσεις, κ. Νικολακόπουλο, ο νόμος προβλέπει περιορισμούς στις οχλήσεις, μόνο στα πλαίσια της νομιμότητας δηλαδή, όχι σε καθημερινή βάση, όχι σε ακατάλληλες ώρες, ούτε με τρόπο που να προσβάλει την προσωπικότητα του δανειολήπτη και φυσικά εφόσον συντρέχουν και λόγοι που έχουν ένα ποινικό αδίκημα, για παράδειγμα εξύβριση, προσβολή προσωπικότητας, συκοφαντική δυσφήμιση. Επιπλέον απαγορεύεται να δίνουν προσωπικά δεδομένα σε τρίτα πρόσωπα που σηκώνουν το τηλέφωνο είτε είναι μέλη της οικογένειας, είτε και ακόμα στον εργατικό χώρο.

Προβλήματα και με τις οφειλές στο ρεύμα

«Έχω βάλει σε δόσεις αυτά που χρωστάω για το ρεύμα», λέει η κα. Μαρία στα Dnews και συνεχίζει, «στην αρχή με έπαιρναν οι εισπρακτικές και μου έλεγαν μέχρι πέντε δόσεις, πήρα και στην εταιρία και μου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μπορούμε να βάλουμε περισσότερες. Έκανα το διακανονισμό, πληρώνω κανονικά και η εισπρακτική συνεχίζει να με καλεί. Είναι τρομερά ενοχλητικοί. Με παίρνουν ότι ώρα θέλουν, τους λέω για τις δόσεις και εκείνοι συνεχίζουν».

Που μπορούν να απευθυνθούν οι πολίτες

«Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες είναι ότι εφόσον έχουν κάνει ρύθμιση ή υπάρχει δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεση και βρίσκεται στο δικαστικό στάδιο να το γνωστοποιούν σε αυτόν που παίρνει τηλέφωνο και εάν επιμένει μπορούν να κάνουν καταγγελία στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, -προστασία του καταναλωτή- , όπως επίσης και στην Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Καταναλωτή. Όπως ανέφερα και προηγουμένως εάν έχουμε και ποινικό αδίκημα να επιλέξουν να πάνε στην εισαγγελία για να καταθέσουν μήνυση εφόσον τους προσβάλουν ή δημιουργούν διαφήμιση.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρχε μία ύφεση, τώρα όμως υπάρχει έξαρση του φαινομένου, κυρίως γιατί τα funds που έχουν αναλάβει τη διαχείρηση των υποθέσεων, ασκούν ψυχολογική πίεση καθώς τηλεφωνούν καθημερινά στον δανειολήπτη και αποφεύγουν να μιλούν με τους δικηγόρους», καταλήγει ο κ. Νικολακόπουλος.

#ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ_ΕΤΑΙΡΙΕΣ #ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ #ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ #ΠΛΗΡΩΜΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Βροχή,vrochi