Η στάση του σώματος φανερώνει τη γνωστική παρακμή

Ιάπωνες ερευνητές υποστηρίζουν ότι η στάση του σώματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης κρυφής γνωστικής έκπτωσης και προτείνουν μια ακτινολογική αξιολόγηση της οβελιαίας ισορροπίας της σπονδυλικής στήλης για την ανίχνευσή της.

Το ερώτημα εάν η γνωστική έκπτωση μπορεί να αναγνωριστεί αξιολογώντας ακτινολογικά την οβελιαία (ή προσθιοπίσθια) σπονδυλική ισορροπία διερευνήθηκε μέσω μιας μεγάλης κλίμακας μελέτης σε 411 άτομα ηλικίας 50 έως 89 ετών (202 άνδρες 209 γυναίκες), τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Shinshu ανακάλυψαν συσχετισμούς μεταξύ της παραμέτρου SVA (Sagittal Vertical Axis=οβελιαίος κατακόρυφος άξονας), που ορίζει την απόσταση μεταξύ της κατακόρυφης γραμμής από τον 7ο αυχενικό σπόνδυλο και της οπίσθιας άνω γωνίας του 1ου ισχιακού σπονδύλου, με την ηλικία και την επιδείνωση της γνωστικής απόδοσης.

Η ήπια γνωστική εξασθένηση (mild cognitive impairment, MCI) περιγράφει τα πρώιμα προβλήματα μνήμης και σκέψης των ηλικιωμένων και δεν αποτελεί ασθένεια καθεαυτή, αλλά μια μεταβατική κατάσταση μεταξύ της γνωστικής έκπτωσης που παρατηρείται κατά τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης και της πολύ πρώιμης άνοιας.

Είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι η οβελιαία σπονδυλική ισορροπία επιδεινώνεται με την ηλικία, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τη στάση και το βάδισμα σε προχωρημένες περιπτώσεις. Η οβελιαία ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης συσχετίζεται έντονα με την υγεία και την ποιότητα ζωής και η όποια ανισορροπία επηρεάζει το επίπεδο διαβίωσης.

Picture Credit: Nishimura, H., Ikegami, S., Uehara, M. et al.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η οβελιαία σπονδυλική ισορροπία είναι ένα σημαντικό βαρόμετρο της κατάστασης της υγείας στους ηλικιωμένους. Ενώ οι σοβαρές ανισορροπίες της σπονδυλικής στήλης που συνοδεύονται από αλλαγές στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης αναγνωρίζονται πλέον ως παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης (ASD), οι μικρές ή μέτριες αλλαγές στην ευθυγράμμιση θεωρούνται συχνά μια φυσική διαδικασία γήρανσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα είναι πιο πιθανό να έχουν σημάδια ήπιας γνωστικής έκπτωσης όσο περισσότερο το κεφάλι και ο λαιμός φαίνεται να προεξέχουν μπροστά από τη λεκάνη σε ακτινογραφία από το πλάι. Η γνωστική έκπτωση ανιχνεύθηκε αξιόπιστα με ακτινογραφία συνδυάζοντας την ηλικία και τον βαθμό ανισορροπίας της σπονδυλικής στήλης.

Συγκεκριμένα, οι άνδρες έδειξαν σημάδια γνωστικής έκπτωσης με SVA μεγαλύτερο από 100 mm σε οποιαδήποτε ηλικία, με SVA μεγαλύτερο από 90 mm σε ηλικία από τα 70 και πάνω και με SVA μεγαλύτερο από 70 mm σε ηλικία 80 και πάνω, ενώ οι γυναίκες με SVA μεγαλύτερο 70 mm είναι πιθανό να έχουν γνωστική έκπτωση σε οποιαδήποτε ηλικία

Συνήθως, η αλλαγή της ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης και η γνωστική επιδείνωση με την ηλικία αναγνωρίζονται ως μεμονωμένα ως φαινόμενα και καμία μελέτη δεν έχει διερευνήσει συσχετίσεις μεταξύ τους. Διάφορα συμβάντα που σχετίζονται με τη φυσιολογική γήρανση, που εξελίσσονται ταυτόχρονα ή παράλληλα και τα οποία μπορεί να μην είναι εντελώς ανεξάρτητα, συνήθως περιγράφονται, λανθασμένα, με τον όρο «αδυναμία» σε μια προσπάθεια κατανόησης των αλλαγών στην υγεία των ηλικιωμένων

Η υπόθεση της τρέχουσας μελέτης είναι ότι η μειωμένη γνωστική λειτουργία είναι ανιχνεύσιμη από τον βαθμό της οβελιαίας σπονδυλικής ισορροπίας και μπορεί να αποφευχθεί η εξέλιξή της

Πηγή: https://www.nature.com/articles/s41598-022-12605-7

#ΣΩΜΑ #ΕΡΕΥΝΑ #ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα