Η στάση του Ποταμιού πυροδοτεί νέα σενάρια εκλογών

Και από κει που το κόμμα της Σεβαστουπόλεως δημοσκοπικά τουλάχιστον φαίνεται να φυλλορροεί, στην Συμφωνία των Πρεσπών η στάση του Ποταμιού ενδέχεται να φέρει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Αρχικά το Ποτάμι είχε αποφασίσει ψήφο κατά συνείδηση για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Έτσι, το Μαξίμου στους υπολογισμούς του προσμετρούσε τέσσερις «Ποταμίσιους» (Θεοδωράκη, Λυκούδη, Μαρωτά και Δανέλλη).

Η «αποστασία» όμως του τελευταίου άλλαξε άρδην τα δεδομένα με το κόμμα να δηλώνει ότι θα επανεκτιμήσει την στάση του στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι

επιλογές του Ποταμιού

Οι επιλογές του Ποταμιού είναι τρεις αλλά μόνο οι δύο συγκεντρώνουν πιθανότητες.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι: Να καταψηφίσει την συμφωνία απαντώντας έτσι σε όσους τους κατηγορούν ότι λειτουργούν ως «δεκανίκι» της κυβέρνησης.

Να «ξεχάσουν» όσα προηγήθηκαν με τον κ. Δανέλλη και να εμμένουν στη θέση για ψήφο κατά συνείδηση. Να απέχουν από την ψηφοφορία.

Αποχή σημαίνει …κυβερνητική φουρτούνα

Το τελευταίο και πιο πιθανό σενάριο ενδέχεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Μέχρι και χτες το βράδυ το Μαξίμου είχε στο σακούλι του τις ψήφους Θεοδωράκη, Μαυρωτά και Λυκούδη. Σε περίπτωση αποχής η κυβέρνηση θα καταφέρει να συγκεντρώσει λιγότερους από 151, και συγκεκριμένα 149. Έτοιμοι να ψηφίσουν την Συμφωνία είναι οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συν η κ. Παπακώστα, η κ. Κουντουρά, ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Ερωτηματικό αποτελεί η στάση του κ. Θεοχαρόπουλου αλλά και πάλι η κυβέρνηση δεν συγκεντρώνει τους 151. Στην περίπτωση που το Ποτάμι απέχει από την ψηφοφορία, η συμφωνία μπορεί να περάσει και χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία.

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

Το ρίσκο που ανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή ήταν μεγάλο και τα δύο στοιχήματα που έχει μπροστά του καθοριστικά. Στο Μαξίμου εκφράζουν σιγουριά για την ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα το βράδυ θεωρώντας ότι έχουν «κλειδώσει» οι 151, ενώ εκφράζεται ανησυχία για την κύρωση της Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης βέβαια έθεσε ψηλά τον πήχη, βάζοντας τον στις 151 ψήφους.

Όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να περάσει η συμφωνία χωρίς το Ποτάμι τόνισε πως «Γνωρίζετε ότι μπορεί, αλλά δεν πρέπει για πολιτικούς λόγους.

Πρέπει να έχει 151 ψήφους για να είναι ισχυρή.

Πρέπει να υπάρχει σαφής πλειοψηφία και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό».

Keywords
Τυχαία Θέματα