Η σκληρή στάση της Αλβανίας απέναντι στον Μπελέρη την απομακρύνει από την Ευρώπη

Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί αναμφίβολα μια σύνθετη άσκηση κυρίως για τα κράτη, που ευελπιστούν να μπουν σύντομα στις ράγες του τρένου της Ευρώπης.

Η εξέλιξη γύρω από το επίμαχο θέμα, για το οποίο διατηρούν ζωηρό ενδιαφέρον όχι μόνο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά πολύ περισσότερο ο γερμανόφωνος κόσμος, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων χωρών και μελών της Ε.Ε. Παραδείγματος χάριν, η Αλβανία προσδοκά στην ένταξη της στις τάξεις της ευρωπαϊκής οικογένειας το συντομότερο.

Αλλά για να το πετύχει πρέπει, εκτός από

τα σαφή κριτήρια που τίθενται σ’ αυτή τη διαδικασία, να αποδείξει ότι ακολουθεί πιστά τις αρχές και τις αξίες που διέπουν το πρωτόγνωρο αυτό πολιτικό εγχείρημα.

Τα τελευταία γεγονότα γύρω από την υπόθεση του δημάρχου Χειμάρρας κ. Μπελέρη και ο τρόπος διαχείρισης του θέματος από τις αλβανικές αρχές δεν βοηθούν τις επιδιώξεις των Τιράνων για ένα σίγουρο ευρωπαϊκό μέλλον. Το αντίθετο μάλιστα.

Οι απαράδεκτες ενέργειες κατά ενός εκλεγμένου από τους πολίτες μέλους της ελληνικής μειονότητας στη χώρα έχει εύλογα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα, με την Κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών να έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση και να έχουν απευθύνει σαφείς προειδοποιήσεις.

Τα όσα διαδραματίζονται στην Αλβανία διέγειραν τα αντανακλαστικά και της Κομισιόν με τον αντιπρόεδρο της Μαργαρίτη Σχοινά να αποστέλλει επιστολή σε αυστηρό ύφος προς τον αρμόδιο επίτροπο γειτονίας και διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι, με την οποία επισημαίνει την ασυνήθιστη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα προφυλάκιση ενός εκλεγμένου δημάρχου, η οποία εκτός των άλλων συνιστά και παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας.

Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει με λογικά επιχειρήματα τη σκληρή στάση της Αλβανίας. Αλλά σε κάθε περίπτωση τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ε.Ε , δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια μπροστά σε μία ακραία κατάσταση που δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό κεντημένο και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αποτελεί ένα παράδειγμα που απέχει κατά πολύ από αυτό που στην Ένωση ονομάζουν θεμελιώδεις αρχές και αδιαμφισβήτητα προκαλεί ανησυχία και ερωτηματικά για την επόμενη μέρα. Υπενθυμίζεται ότι και στην τελευταία έκθεση για την Αλβανία, εκτός από αυτό το θέμα, είχε γίνει ειδική αναφορά και στις περιουσίες μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας και των καταπατήσεων τους από το γειτονικό κράτος.

Παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το επίμαχο θέμα είχε κάνει πρόσφατα και ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αλβανίας.

Γίνεται σαφές πως οι κινήσεις της αλβανικής πλευράς έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Ε.Ε, ενώ οι πράξεις της αναμένεται να επηρεάσουν και την επόμενη έκθεση της ενταξιακής πορείας της γείτονος στην Ε.Ε.

#ΑΛΒΑΝΙΑ #ΦΡΕΝΤΙ_ΜΠΕΛΕΡΗΣ #ΕΛΛΑΔΑ #ΕΥΡΩΠΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλβανίας, Μπελέρη, Ευρώπη,alvanias, beleri, evropi