Η σημειολογία και η σημασία της συνάντησης Τσίπρα - Στουρνάρα

Σε θετικό κλίμα, παρά τις μεγάλες διαφωνίες, εξελίχθηκε η χθεσινή συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρα, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, η οποία είχε μεγάλο σημειολογικό ενδιαφέρον, καθώς πραγματοποιήθηκε ελάχιστο χρόνο πριν τις επικείμενες

εκλογές και ενώ οι δυο άντρες είχαν να συναντηθούν από το 2016.

Χαρακτηριστικό είναι, δε, ότι η συνάντηση κράτησε σχεδόν 3 ώρες και σε αυτή συμμετείχαν, τόσο όλοι οι διευθυντές της ΤτΕ, όσο και το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν, σε πλήρη παράταξη: Οι τομεάρχες Οικονομικών και Οικονομίας, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, ο συντονιστής του Οικονομικού κύκλου, Ευκλείδης Τσακαλώτου, αλλά και ο Γιώργος Χουλιαράκης, για τον οποίον ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Στουρνάρας αστειεύτηκαν, λέγοντας να καθίσει στη μέση, δεδομένου ότι έχει θέση ειδικού συμβούλου και στην Κουμουνδούρου, αλλά και στην Πανεπιστημίου. Επίσης, παρών στη συνάντηση ήταν ο διευθυντής του πολιτκού Γραφείου του κυρίου Τσίπρα Μιχάλης Καλογήρου.

Καλό κλίμα και συμφωνίες

Η βαριά και θετική σημειολογία τη συνάντησης και ο εποικοδομητικός διάλογος που υπήρξε, επιβεβαιώνεται, δε και από τις δύο πλευρές (όπως επιβεβαιώνει στην «Αυγή» ο συνάδελφος του οικονομικού ρεπορτάζ Γιάννης Αγουρίδης, με βάση πληροφόρηση και από τα δύο στρατόπεδα). Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, δε, επισημαίνεται πως ο κύριος Στουρνάρας υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία του κόμματος, όχι μόνο με τη θεσμικότητα που επιβάλει το γεγονός ότι αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, αλλά και ως μια εν ενδεχόμενη επόμενη κυβέρνηση.

Εξάλλου, ο κύριος Στουρνάρας φέρεται να μην ήταν καθόλου φειδωλός στη σημασία που προσέδωσε στην αναδιάρθρωση του χρέους που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση (μειωμένες ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους, κλειδωμένα σταθερά επιτόκια σε χαμηλό ύψος, μαξιλάρι 27 δισ κτλ). Επιπλέον, φάνηκε εμμέσως, αλλά με απόλυτη σαφήνεια, να διαψεύδει το αφήγημα Μητσοτάκη ότι μόνο η ΝΔ μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ξεκαθάρισε πως δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τα δημοσιονομικά αφού «τα κόμματα έχουν αποκτήσει δημοσιονομική κουλτούρα».

Οι σημαντικές διαφωνίες

Βεβαίως, δεν έλλειψαν και τα σημαντικά σημεία διαφωνιών μεταξύ των δυο πλευρών και μάλιστα με πολύ μεγάλες αποκλίσεις. Συγκεκριμένα, στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ αρνητική εντύπωση δημιούργησε η υποτίμηση των κοινωνικών συνέπειών του πληθωρισμού. Επίσης, αποκλίνουσες απόψεις ακούστηκαν για την κερδοφορία των τραπεζών και τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους, με τον κύριο Στουρνάρα να μιλά για κάτι που συνέβη εκτάκτως, ενώ τον κύριο Τσίπρα να ασκεί κριτική και μάλιστα σε προειδοποιητικό τόνο, υπενθυμίζοντας, τόσο τις ανακεφαλαιοποιήσεις που έχουν γίνει με χρήματα των φορολογουμένων, αλλά και τον αναβαλλόμενο φόρο που δεν εισπράττει εδώ και χρόνια το ελληνικό δημόσιο.

Επικριτικός εμφανίστηκε, επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας και για τη μεγάλη ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων που έχουν επιβάλει οι ελληνικές συστημικές τράπεζες και ενώ η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας παραμένει χαμηλή.

Το μεγάλο αγκάθι

Η πιο σημαντική, πάντως, διαφωνία δεν είναι άλλη από το θέμα των κόκκινων δανείων (συσσωρευμένων και νέων) και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Από τη μια πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την κοινωνική διάσταση του ζητήματος και από την άλλη, ο Γιάννης Στουρνάρας επέμεινε στο ότι θα πρέπει να γίνονται και «ρευστοποιήσεις περιουσιών», καθώς με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η κάθε πλευρά, ακόμη και σε αυτό το ζήτημα, φάνηκε να αποδέχεται ορισμένους προβληματισμούς της άλλης, με τον κύριο Στουρνάρα, μάλιστα, να καρφώνει την κυβέρνηση για το πρόγραμμα «Ηρακλής», το οποίο χαρακτήρισε αρνητικά. Αλλά και στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ ανάφεραν, μετά τη συνάντηση, πως θα πρέπει να αξιολογηθούν οι επισημάνσεις του διοικητή της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την πρόταση που θα παρουσιάσει το κόμμα για το ζήτημα, ενδεχομένως, ακόμη και μέσα στην επόμενη βδομάδα.

#ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΓΙΑΝΝΗΣ_ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρα - Στουρνάρα,tsipra - stournara