Η Σερβία «πρωταγωνιστεί» στον Παγκόσμιο Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος

Η Σερβία βρίσκεται στην 33η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος για το 2021, στοιχείο που φέρνει τη βαλκανική χώρα στη δεύτερη θέση μετά τη Ρωσία όσον αφορά το υψηλότερο ποσοστό οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το euractiv.gr, που επικαλείται στοιχεία από τον Παγκόσμιο Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος, ομάδες «τύπου μαφίας» απολαμβάνουν σημαντική προστασία από πολιτικά πρόσωπα και εισαγγελείς στη Σερβία, καθώς

δεν έχουν διεκπεραιωθεί υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών και δολοφονίες υψηλού κύρους.

Ο δείκτης δείχνει επίσης ότι υπάρχει σύνδεση του εγκλήματος με το πολιτικό σύστημα, ιδίως στα ΜΜΕ, γεγονός που παρέχει στους εγκληματίες σημαντική προστασία. Σύμφωνα με την έκθεση , το πολιτικό σύστημα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των δικαστών, κυριαρχείται από το κυβερνών κόμμα, χωρίς τον απαιτούμενο αστυνομικό έλεγχο.

Η Σερβία περιγράφεται ως τόπος «άνθισης» του trafficking και εμπορίου παράνομων όπλων . Η Σερβία περιγράφεται επίσης ως έδρα για το εμπόριο ηρωίνης, κάνναβης και συνθετικών ναρκωτικών. Όσον αφορά την Ευρώπη, στον Παγκόσμιο Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος, τη Σερβία ακολούθησαν το Μαυροβούνιο (45ο), η Βοσνία -Ερζεγοβίνη (49η), η Βόρεια Μακεδονία (74η), η Κροατία (85η) και η Σλοβενία ​​(132η).

Keywords
Τυχαία Θέματα