Η πλατφόρμα της υποψηφιότητας Αχτσιόγλου -Ενότητα για το κόμμα και σύγχρονη Αριστερά για την κοινωνία

Υποψηφιότητα με δυναμική που μοιάζει να ξεπερνά ακόμη και τον χαρακτήρα του απλού φαβορί αρχίζει να διαμορφώνεται γύρω από το πρόσωπο της Έφης Αχτσιόγλου τις τελευταίες μέρες, με την ίδια να μοιάζει όλο και πιο αποφασισμένη να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε και από την αρχηγικού χαρακτήρα ομιλία της στη βουλή την Παρασκευή.

Η εικόνα από τις οργανώσεις του κόμματος το τελευταίο διάστημα και ενώ αρχίζει να ξεπερνιέται σε έναν βαθμό το σοκ

της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία, είναι ιδιαίτερα θετική για την πρώτη σε σταυρούς βουλευτή του Δυτικού Τομέα της Αθήνα, η οποία άλλωστε είχε τερματίσει και στην πρώτη θέση των εσωκομματικών εκλογών ανάδειξης Κεντρικής Επιτροπής τον Απρίλιο του 2022.

Ιδιαίτερη διεισδυτικότητα φαίνεται να αποκτά η κυρία Αχτσιόγλου στους νέους και στις γυναίκες, ενώ φαίνεται να έχει απήχηση και σε πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είτε αυτοί στράφηκαν προς τα αριστερά είτε προς το κέντρο.

Βεβαίως, όλα τα παραπάνω μένουν να επιβεβαιωθούν, αρχικά από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της, έπειτα στις πρώτες επίσημες μετρήσεις της κοινής γνώμης και το κυριότερο στις κάλπες που θα στηθούν στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθούν δύο γύροι.

Βαρυτικό πεδίο έλξης

Και στο επίπεδο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να δημιουργείται ήδη ένα ισχυρό βαρυτικό πεδίο το οποίο έλκει αμφίπλευρα του κέντρου του κόμματος, που σχηματικά βρίσκονται οι «6+6», στους οποίους συμμετέχει η Έφη Αχτσιόγλου μαζί με τους Αλέξη Χαρίτση, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Κώστα Μπάρκα, Γρηγόρη Θεοδωράκη και άλλους.

Σε ότι αφορά την «Ομπρέλα», το βέβαιο είναι ότι, αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν περάσει στον δεύτερο γύρο ή αν δεν κατέβει υποψήφιος, η τάση θα τη στηρίξει στο σύνολο της θερμά.

Ωστόσο, φαίνεται ότι επιρροή καταγράφει ήδη και σε στελέχη της παλιάς πλειοψηφίας του κόμματος, με αρκετά πρόσωπα να αναμένουν να ακούσουν αν οι πρώτες της τοποθετήσεις της θα απευθύνονται σε ολόκληρο το φάσμα του προοδευτικού ακροατηρίου, όπως θα ήθελαν ή θα είναι πιο «στενού" χαρακτήρα ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Πάντως, στο εσωκομματικό πεδίο είναι εξαιρετικά πιθανό να την δούμε να εμφανίζεται διατασική, συμπεριληπτική και ενωτική.

Τα θετικά χαρακτηριστικά

Άλλα στελέχη, πάντως, που βρίσκονταν κοντά στον Αλέξη Τσίπρα τα προηγούμενα αρκετά χρόνια δίνουν περισσότερο βάρος στην προσωπικότητα της και στα τρία βασικά χαρακτηριστικά της που θεωρούν θετικά: σοβαρότητα, αξιοπιστία, επικοινωνία.

Σύμφωνα με στελέχη που έχουν συνεργαστεί μαζί της στο παρελθόν, δεν τις λείπουν και οι οργανωτικές ικανότητες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως, οι περισσότεροι στο κόμμα έχουν συνείδηση ότι είναι αδύνατον να βρεθεί ένα πρόσωπο που να έχει το χάρισμα του απερχόμενου προέδρου στην άμεση επαφή με το κόσμο, κάτι που είχαμε να δούμε ίσως δεκαετίες στο πολιτικό σύστημα, αλλά φάνηκε να μην αρκεί την τελευταία τετραετία, παρά το ότι παρέμεινε ισχυρό ατού.

Το πρώτο δείγμα πολιτικής πλατφόρμας

Σε ότι αφορά την πολιτική πλατφόρμα, με την οποία θα κινηθεί για την διεκδίκηση της προεδρίας, αν όντως θέσει υποψηφιότητα, κάτι το οποίο θεωρείται πολύ πιθανό, ενδεικτικά ήταν τα 3 θέματα που επέλεξε να ασκήσει κριτική στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, δηλαδή την ανάπτυξη, το φορολογικό και τα εργασιακά.

Από αυτά τα τρία προκύπτουν τα προτερήματα και οι αδυναμίες της σε επίπεδο θεματολογίας, καθώς και οι νέες προοπτικές που φιλοδοξεί να ανοίξει για το κόμμα της. Καταρχάς, πρόκειται για μια πολύ δυνατή γνώστρια των εργασιακών, πρώην υπουργό στον τομέα, κάτοχο διδακτορικού και με πατέρα εξειδικευμένο μάχιμο δικηγόρο στο αντικείμενο αυτό.

Μπορεί όχι μόνο να ασκήσει κριτική, αλλά και να περιγράψει αρκετά πειστικά το νέο πλαίσιο που έχει ανάγκη ο κόσμος της εργασίας μετά από παραπάνω από μια δεκαετία παγωμένων μισθών.

Αντιθέτως, στην αναφορά της για το θέμα της ανάπτυξης περιορίστηκε στο σκέλος της κριτικής και μάλιστα με αποσπασματικό τρόπο. Θα είναι στοίχημα, λοιπόν, για την ίδια να δείξει ότι θα μπορέσει, αν εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, να προσθέσει την ανάπτυξη στο όραμα του κόμματος για την επόμενη μέρα της χώρας.

Το γεγονός, πάντως, ότι η ανάπτυξη ήταν ο πρώτος από τους 3 τομείς που ανέφερε στον λόγο της αντικατοπτρίζει ότι έχει συνείδηση πως αποτελεί κατηγορία στην οποία πρέπει να δουλέψει με τεχνοκράτες του αντικειμένου, κάτι που πολλοί επισημαίνουν ότι πρέπει να κάνει και για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Σε σχέση με το ζήτημα της φορολόγησης, μάλλον η εν λόγω επιλογή να συμπεριληφθεί στην ομιλία της φανερώνει μια αποφασιστικότητα να δοθούν όλες οι μάχες, τουλάχιστον στους βασικούς τομείς, ακόμη και σε αυτούς τους οποίους η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει την ιδεολογική ηγεμονία και ιδίως σε θέματα που επηρεάζουν τη ζωή των στρωμάτων που είχαν ταυτιστεί τα προηγούμενα χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύγχρονη κυβερνώσα Αριστερά

Με βάση την ομάδα στελεχών, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που συγκεντρώνει γύρω της, θα πρέπει να θεωρηθεί επίσης βέβαιο ότι θα ανεβάσει ψηλά στην ατζέντα της κατά την κούρσα της διαδοχής και μοντέρνα ζητήματα που εξέλειπαν από τον λόγο του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια: νέες τεχνολογίες, νεανικά θέματα, δικαιώματα των γυναικών (μίλησε για αυτά και χθες άλλωστε), περιβάλλον και κλιματική αλλαγή.

Επίσης, θα πρέπει να αναμένεται ένας σαφώς πιο θεσμικός λόγος, χωρίς εξάρσεις, τουλάχιστον στο επίπεδο της ρητορικής έκφρασης, σε σχέση με αυτόν του Αλέξη Τσίπρα. Συνολικά, η πλατφόρμα με την οποία θα κατέβει στην κούρσα εκλογής νέου προέδρου είναι πολύ πιθανόν να είναι προσανατολισμένη στο όραμα μιας νέας σύγχρονής κυβερνώσας Αριστεράς με έμφαση στον προγραμματικό λόγο.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΕΦΗ_ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ #ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα