Τσίπρας για συμφωνία με ΗΠΑ: Δεν εξασφαλίσατε ανταλλάγματα, κάνετε τη χώρα δορυφόρο

Ότι η κυβέρνηση «δεν εξασφάλισε τα ανταλλάγματα που διεκδίκησε» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής μιλώντας για τη αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

«Όχι μόνο δεν εξασφαλίσατε τα ανταλλάγματα που διεκδικήσατε αλλά η υπογραφή και η κύρωση της συμφωνίας συνοδεύεται από ραγδαία αναβάθμιση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας

απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως το δόγμα της είναι πως «Η Ελλάδα πρέπει να είναι ένας πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος που παραχωρεί τις αμυντικές τις δυνατότητες για τις συλλογικές του ΝΑΤΟ ώστε να υπάρξει κάποια στήριξη των συμμάχων μας έναντι της Τουρκίας. Αυτή είναι η θέση σας. Τη διατυπώνετε με σαφήνεια». Τόνισε πως κάτι τέτοιο συνιστά «αλλαγή των πάγιων θέσεων της χώρας που εξυπηρέτησαν και υλοποίησαν πολλές και διαφορετικές κυβερνήσεις μεταξύ των οποίων κι αυτές της ΝΔ».

«Αναρωτιέμαι, ποια είναι τα αποτελέσματα αυτού του νέου δόγματος εξωτερικής πολιτικής» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για να απαντήσει «Τα είδαμε το 2020 με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Με την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας, ο διεθνής της ρόλος αναβαθμισμένος, η χώρα που κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου παρουσιάζεται ως δύναμη ειρήνης και ασφάλειας. Και ισχυρίζομαι ότι αυτές οι εξελίξεις δεν είναι αποτέλεσμα κακής συγκυρίας ή λάθους της στιγμής αλλά μιας αδιέξοδης στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική της χώρας».

Η συμφωνία δεν είναι πενταετίας αλλά επ' αόριστον

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ψεύδεται σχετικά με την διάρκεια της συμφωνίας, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για συμφωνία πενταετίας, αλλά για επ' αόριστον «Ακόμα μια φορά ενόψει του ταξιδιού σας μας καλείτε να εγκρίνουμε μια συμφωνία με δύο κολοσσιαίας σημασίας παραχωρήσης. Παραχωρείτε την ετήσια ανανέωση της συμφωνίας. Γίνεστε ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που συναινεί στην παραχώρηση έξι ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Απίστευτη κοροϊδία η αναφορά σας για συμφωνία πενταετίας. Καλό είναι να κρατάμε τα προσχήματα.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο 1 της συμφωνίας που λέει ότι «η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ για μια περίοδο πέντε ετών. Θα παραμείνει σε ισχύ στη συνέχεια εκτός αν τερματιστεί από κάποια από τις δύο πλευρές με ειδοποίηση δύο ετών». Τι λέει λοιπόν; Ότι σε πέντε χρόνια θα έχει τη δυνατότητα μια εκ των δυο πλευρών να την καταγγείλει και να ενημερώσει ώστε δύο χρόνια μετά να λήξει. Αναρωτήθηκα γιατί το κάνετε; Είναι προφανές ότι ντρέπεστε να πείτε την αλήθεια, φανερώνοντας την ενοχή σας γι αυτή τη συμφωνία. Δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση που σας θυμίζει τι ακριβώς υπάρχει στη συμφωνία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ενώπιον του κ. Δένδια σας κάρφωσε λέγοντας πως η ανανέωση θα επιτρέψει στη συμφωνία να παραμείνει σε ισχύ επ' αόριστον. Σταματήστε λοιπόν να συμπεριφέρεστε λες και πρόκειται για ζητήματα που θα πούμε ένα ψεματάκι και θα σβήσουν.

Η δεύτερη κολοσιαία παραχώρηση είναι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη. Θα ενσωματωθούν στην πρώτη γραμμή στο πλαίσιο των αμερικανικών σχεδιασμών, την ώρα της πιο επικίνδυνης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. Βγαίνετε και λέτε ότι δεν θέλουμε να είναι εμπορικό το λιμάνι. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Αναφερθήκατε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στο ότι διαπραγματεύτηκε την αναθεώρηση της συμφωνίας.

Με ποια ανταλλάγμα σε σχέση με τα άμεσα συμφέροντα της Ελλάδας προβήκατε σ' αυτές τις παραχωρήσεις. Αυξάνουμε σημαντικά τον κίνδυνο για την Ελλάδα την ώρα της πιο σκληρής αντιπαράθεσης. Όχι μόνο δεν εξασφαλίσατε τα ανταλλάγματα που διεκδικήσατε αλλά η υπογραφή και η κύρωση της συμφωνίας συνοδεύεται από ραγδαία αναβάθμιση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, με αποδυνάμωση αν όχι ακύρωση των ελληνικών διαπραγματευτικών όπλων».

#ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΕΛΛΑΔΑ #ΗΠΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλέξη Τσίπρα, Ελλάδας - ΗΠΑ,alexi tsipra, elladas - ipa