Η Μετάλλαξη Δέλτα φέρνει τους εμβολιασμούς αυθημερόν και κατ' οίκον, η ανησυχία των ειδικών και η πολυπόθητη ανοσία

Η Κυβέρνηση αλλά και οι ειδικοί προσπαθούν με εμβολιασμούς κατ' οίκον και αυθημερόν να πείσουν τους διστακτικούς προκειμένου να εμβολιαστούν, να χτιστεί η πολυπόθητη ανοσία και να «μπλοκαριστεί» η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα.

Καθώς το τέταρτο επιδημικό κύμα έχει ήδη φτάσει τη χώρα μας, αυξάνοντας καθημερινά τα κρούσματα, η αγωνία όλων έχει κορυφωθεί σχετικά με τα υψηλά νούμερα των ανεμβολίαστων που θέτουν σε κίνδυνο το τείχος ανοσίας για την προστασία της υγείας μας, αλλά και της οικονομίας λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα». Οι ειδικοί με κάθε τρόπο επισημαίνουη τους κινδύνους καλώντας τους

πολίτες να εμβολιαστούν πριν φυγουν διακοπές.

Παπαευαγγέλου: H μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα όχι μόνο σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους

Την επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» θεωρεί δεδομένη η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγήτρια Παιδιατρικής, προειδοποιώντας πως ο καθένας είτε στο σπίτι του είτε στις διακοπές του θα πρέπει να έχει το νου του και να κάνει ότι ξέρει, εκτιμώντας πως η μετάλλαξη είναι «παντού στην Ελλάδα».

«Αυτό που διαφάνηκε την προηγούμενη βδομάδα είναι ότι πέρα από την έξαρση στους νέους που διασκεδάζουν σιγά σιγά αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες που σημαίνει ότι οι νέοι γύρισαν και το μετέδωσαν στους γονείς τους που προφανώς δεν είχαν εμβολιαστεί και σε εργασιακά περιβάλλοντα» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως επισήμανε η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα όχι μόνο σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και γι αυτό κάλεσε τους πολίτες να φορούν κανονικά την μάσκα τους και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει κόσμος και συνωστισμός

Εμβολιασμός παιδιών

«Όσον αφορά το εμβολιασμό σε μικρότερες ηλικίες (12-17 ετών) τα δεδομένα ασφάλειας που υπάρχουν από Αμερική και άλλες χώρες για τον εμβολιασμό είναι αρκετά καλά» ανέφερε μεταξύ άλλων ενώ σημείωσε ότι αυτό που εξετάζουν στην επιτροπή είναι το όφελος σε αυτές τις μικρές ηλικίες ειδικά για τα παιδιά που έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα και για τα παιδιά που έχουν στην οικογένεια τους ευάλωτα άτομα καθώς όπως εξήγησε ένας από τους βασικούς λόγους που έκλειναν τα σχολεία ήταν η διασπορά της λοίμωξης από το σχολείο στην οικογένεια.

Καμπανάκι Βατόπουλου: «Έχουμε πλέον επιδημία στους νέους»

«Επιδημία στους νέους». Με αυτή τη φράση περιέγραψε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αλκιβιάδης Βατόπουλος το νέο κύμα κορονοϊού που προκαλέσει αναταράξεις στην τουριστική σεζόν, με πιο τρανό παράδειγμα το μίνι lockdown στη Μύκονο.

«Μάλλον υποεκτιμήθηκε η πιθανότητα και ο τρόπος που αυξήθηκε η επιδημία. Αυτό έγινε! Δεν εκτιμήθηκαν σωστά οι ανάγκες σε χώρους καραντίνας. Το οποίο δεν είναι παράλογο. Υποτίθεται ότι αυτός που πήγε στο νησί είναι ελεγμένος. Υποτίθεται ότι οι άνθρωποι στα νησιά -οι γηγενείς κάτοικοι- είναι εμβολιασμένοι. Παρ’ όλα αυτά η κατάσταση ξέφυγε. Αλλά ξαναλέω ότι δεν έχουμε ακόμα βαριά περιστατικά κι αυτό είναι καλό», σημειώνει.

Η αύξηση στις νοσηλείες και η εκ νέου πίεση στο ΕΣΥ

Όπως ήταν αναμενόμενα, η αύξηση των κρουσμάτων έχει φέρει αύξησει στις νοσηλείες και πίεση στο ΕΣΥ το οποίο θα κληθεί για μια ακόμη φορά να σηκώσει στις πλάτες του το νέο κύμα της πανδημίας.

Τα νούμερα μάλιστα αν συνεχίσουνμε αυτόν τον ρυθμό, οι εισαγωγές αναμένεται να διπλασιαστούν τις επόμενες μέρες και θα αφορούν νέα άτομα αυτή τη φορά και φυσικά άτιμα ευπαθή με υποκείμενα νοσήματα.

Τα νούμερα κάνουν λόγο για σχεδόν 4 εκ. συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα ούτε με την πρώτη δόση και δεν έχουν κλείσει καν ραντεβού. Σε αυτούς στοχεύει η Κυβέρνηση επιστρατεύοντας δυο νέα εργαλεία για να τους «αλλάξει» γνώμη.

α. Το άνοιγμα της πλατφόρμα για τους κατ' οίκον εμβολιασμούς

β. Από σήμερα οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα εμβόλια αυθημερόν.

Οι γιατροί μπορούν από σήμερα να δηλώσουν τους ασθενείς - πολίτες, οι οποίοι έχουν δυσκολίες μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια για κατ' οίκον εμβολιασμό. Η πιστοποίηση για την ένταξη στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε γιατρό του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Ο εμβολιασμός κατ' οίκον θα πραγματοποιηθεί είτε από ιδιώτη γιατρό είτε από κινητά συνεργεία της επιχείρησης "Ελευθερία", με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Παράλληλα όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19 οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα εμβόλια αυθημερόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα