Η μάστιγα της ενδοοικογενειακής βίας - Τα σημάδια μίας κακοποιητικής σχέσης
Η ενδοοικογενειακή βία είναι μία παγκόσμια μάστιγα αλλά υπάρχουν τρόποι να αναγνωρίσει η κάθε γυναίκα τα σημάδια μίας κακοποιητικής σχέσης και να βοηθηθεί για να βρει ασφαλή διέξοδο.
Ο σύντροφος απολογείται λέγοντας ότι η βίαιη συμπεριφορά του δε θα συμβεί ξανά αλλά υπάρχει πάντα ο φόβος της επόμενης φοράς. Κάποιες φορές το θύμα αναρωτιέται αν φαντάζεται την κακοποίηση αλλά ο φυσικός και ψυχολογικός πόνος είναι αληθινός. Αν αυτό μοιάζει οικείο, τότε είναι πολύ πιθανό κάποια γυναίκα να βιώνει φαινόμενα ενδοοικογενειακή βία, σύμφωνα με το News4Health.
Τι είναι η ενδοοικογενειακή βίαΣύμφωνα με τον ορισμό της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η ενδοοικογενειακή βία αναφέρεται σε κάθε μορφή βίας που ασκείται μεταξύ ανθρώπων οι οποίοι έχουν, ή είχαν, μια στενή συντροφική σχέση και οδήγησε, ή έχει πιθανότητες να οδηγήσει, σε σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική κακοποίηση.
Η ενδοοικογενειακή βία περιλαμβάνει πράξεις όπως εξαναγκασμό, εκφοβισμό, απειλή ή περιορισμό της ελευθερίας της συμπεριφοράς, που ασκούνται αυθαίρετα και αυταρχικά μεταξύ συντρόφων/ συζύγων, στον ιδιωτικό ή δημόσιο χώρο. Επομένως, η ενδοοικογενειακή βία χαρακτηρίζεται από λεκτικές ή συμπεριφορικές πράξεις βίας που προκαλούν πόνο και οδύνη και έχουν αρνητική επίδραση στη σωματική και ψυχολογική υγεία. Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα (ΚΕΘΙ- Ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών).
Αναγνωρίζοντας τα σημάδιαΠολλές φορές δεν είναι εύκολο από την αρχή να αναγνωρίσεις την ενδοοικογενειακή βία. Αν και κάποιες σχέσεις είναι ξεκάθαρα κακοποιητικές από την αρχή, σε άλλες περιπτώσεις η βία ξεκινάει μετά από ένα χρονικό διάστημα. Μπορεί να βιώνεις ενδοοικογενειακή βία, αν βρίσκεσαι σε μία σχέση στην οποία κάποιος:
σε προσβάλει ή σε υποβιβάζει σε αποτρέπει ή σε αποθαρρύνει από το να πας στη δουλειά, στο σχολείο ή να δεις μέλη της οικογένειάς σου ή φίλους προσπαθεί να ελέγξει τον τρόπο που ξοδεύεις τα χρήματα σου, που πας, ποια φάρμακα παίρνεις ή τι φοράς ζηλεύει ή είναι χειριστικός ή συνέχεια σε κατηγορεί ότι είσαι άπιστη νευριάζει όταν πίνεις αλκοόλ ή κάνεις ναρκωτικά σε απειλεί με βία ή κάποιο όπλο σε χτυπάει, κλοτσάει, σε χαστουκίζει, σε πνίγει ή ασκεί βία ακόμη και στα παιδιά σου ή στα κατοικίδιά σου σε αναγκάζει να κάνετε σεξ ή να προβείτε σε σεξουαλικές πράξεις χωρίς τη θέλησή σου σε κατηγορεί για τη δικιά του βίαια συμπεριφορά ή σου λέει ότι το αξίζεις απειλεί να πει σε φίλους, οικογένεια ή την κοινότητα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό σου ή την ταυτότητα του φίλου σουΑν είσαι λεσβία, bisexaul ή τρανσέξουαλ, μπορεί επίσης να βιώνεις ενδοοικογενειακή βία αν είσαι σε σχέση με κάποιον που:
σου λέει ότι οι αρχές δε θα βοηθήσουν μία λεσβία, ένα bisexaul ή τρανσέξουαλ σου λέει ότι αν φύγεις από μία σχέση θα είναι σαν να παραδέχεσαι ότι είσαι λεσβία, bisexaul ή τρανσέξουαλ σου λέει ότι οι σχέσεις μεταξύ τρανσέξουαλ είναι ανώμαλες δικαιολογεί την κακοποίηση λέγοντάς σου ότι δεν είσαι στην πραγματικότητα λεσβία, bisexaul ή τρανσέξουαλ Δεν φταίει το θύμαΊσως δεν είσαι ακόμη έτοιμη να αναζητήσεις βοήθεια, επειδή πιστεύεις ότι ευθύνεσαι σε ένα βαθμό για την κακοποίηση στη σχέση. Οι λόγοι μπορεί να συμπεριλαμβάνουν:
Σε κατηγορεί ο σύντροφός σου για την βία στη σχέση. Πολύ σπάνια αναλαμβάνουν την ευθύνη Ο σύντροφος σου επιδεικνύει βίαια συμπεριφορά μόνο μαζί σου. Συνήθως αυτοί που ασκούν βία νοιάζονται για την εμφάνιση που βγάζουν προς τα έξω και ίσως δείχνουν πιο σταθεροί σε όσους βρίσκονται έξω από την σχέση. Αυτό μπορεί να σε οδηγήσει να πιστέψεις ότι οι ενέργειές του μπορεί να εξηγηθούν από κάτι που έκανες Οι θεραπευτές και οι γιατροί που σε βλέπουν μόνο ή με το σύντροφό σου δεν έχουν εντοπίσει κάποιο πρόβλημα. Έχεις αντιδράσει λεκτικά ή σωματικά κατά του ανθρώπου που σου ασκεί βία, φωνάζοντας, σπρώχνοντας ή χτυπώντας τον κατά τη διάρκεια των διαμάχων. Ίσως ανησυχείς ότι είσαι βίαιος αλλά είναι πιο πιθανό να έδρασες σε αυτοάμυνα ή έντονο συναισθηματικό στρες. Ο σύντροφός σου μπορεί να χρησιμοποιήσει τέτοια περιστατικά για να δικαιολογήσει τις πράξεις του.Αν έχεις πρόβλημα να εντοπίσεις τι συμβαίνει, καλό είναι να κάνεις ένα βήμα πίσω και να κοιτάξεις τις γενικότερες συμπεριφορές στη σχέση. Μετά μπορείς να αξιολογήσεις τα σημάδια ενδοοικογενειακής βίας. Σε μία σχέση, κάποιος που προβαίνει συστηματικά σε τέτοιες πράξεις είναι ο θύτης και αυτός που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά είναι το θύμα.
Ο φαύλος κύκλος της βίαςΑν βρίσκεται σε μία κακοποιητική σχέση, μπορεί να αναγνωρίσεις το συγκεκριμένο μοτίβο:
Ο θύτης απειλεί με βία Ο θύτης ασκεί βία Ο θύτης απολογείται, υπόσχεται να αλλάξει και προσφέρει δώρα Ο κύκλος επαναλαμβάνεταιΣυνήθως, η βία γίνεται πιο συχνή και πιο σοβαρή καθώς περνάει ο χρόνος. Όσο περισσότερο μένεις σε μία τέτοια τοξική σχέση, τόσο μεγαλύτερο είναι το ψυχολογικό και σωματικό αντίκτυπο. Ίσως γίνεις καταθλιπτικός και αποκτήσεις έντονο άγχος. Μπορεί να αρχίσεις να αμφιβάλεις για την ικανότητά σου να φροντίζεις τον εαυτό σου. Μπορεί να νιώσεις αβοήθητος.
Το σχέδιο ασφαλείαςΤο να αφήσεις κάποιον με κακοποιητική συμπεριφορά μπορεί να είναι επικίνδυνο. Γι αυτό μπορείς να εξετάσεις το ενδεχόμενο να λάβεις αυτές τις προφυλάξεις:
Κάλεσε ένα καταφύγιο γυναικών (Το Δίκτυο Δομών της Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων)ή την τηλεφωνική γραμμή 15900 για συμβουλές. Καλό θα είναι να καλέσεις σε ασφαλή στιγμή -όταν ο κακοποιός δεν βρίσκεται εκεί- ή από το σπίτι ενός φίλου ή άλλη ασφαλή τοποθεσία. Μπορείς να φτιάξεις μια τσάντα έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει αντικείμενα που θα χρειαστείς όταν φύγεις, όπως επιπλέον ρούχα και κλειδιά. Άφησε την τσάντα σε ασφαλές μέρος. Κράτα σημαντικά προσωπικά έγγραφα, χρήματα και συνταγογραφούμενα φάρμακα εύχρηστα, ώστε να μπορείς να τα πάρεις μαζί σου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ακριβώς που θα πας και πώς θα φτάσεις εκεί. Προστασία προσωπικών δεδομένων και της τοποθεσίαςΟ θύτης μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να παρακολουθεί την τηλεφωνική και ηλεκτρονική επικοινωνία σου και να παρακολουθεί την τοποθεσία σου. Αν ανησυχείς για την ασφάλειά σου, καλό θα είναι να ζητήσεις βοήθεια.
Για να διατηρήσεις την ιδιωτικότητά σου πρέπει να κάνεις τα εξής:
Προσεκτική χρήση τηλεφώνου: Ο θύτης μπορεί να υποκλέψει κλήσεις και να ακούσει τις συνομιλίες σου. Μπορεί να χρησιμοποιήσει το αναγνωριστικό καλούντος, να ελέγξει το κινητό σου ή να αναζητήσει τα αρχεία χρέωσης του τηλεφώνου σας για να δει την κλήση σου και το ιστορικό γραπτών μηνυμάτων. Προσεκτική χρήση οικιακού υπολογιστή. Ο θύτης μπορεί να χρησιμοποιήσει λογισμικό υποκλοπής spyware για να παρακολουθεί τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους ιστότοπους που επισκέπτεσαι. Εξέτασε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσεις έναν υπολογιστή στην εργασία, τη βιβλιοθήκη ή στο σπίτι ενός φίλου για να ζητήσεις βοήθεια. Αφαίρεση συσκευών GPS από το όχημά σας. Συχνή αλλαγή του κωδικού πρόσβασης email. Καθάρισε το ιστορικό προβολής ιστοσελίδων- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έκαναν πενταπλή δόση του εμβολίου σε γυναίκα στον Άγιο Νικόλαο
- Κρηνίδα Σερρών: Το πόρισμα του ιατροδικαστή για τον θάνατο του 13χρονου
- Πέθανε ο καθηγητής καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας
- Γρηγόρης Πετράκος: «Η Ματίνα Παγώνη δεν έχει ιδέα για τα εμβόλια»
- Η κακοκαιρία «χτυπά» την Αττική: Σφοδρή βροχόπτωση στην Αθήνα
- Live η κακοκαιρία - Πού χτυπάει τώρα
- Καιρός: Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Αττική - Αυξημένη κίνηση
- Χαμός με Σκορδά-Χαϊκάλη: Γνωρίζεις τι σημαίνει άντρας παλαιάς κοπής;
- Ουρές στη Θεσσαλονίκη για εμβόλιο δίχως ραντεβού [εικόνες]
- Καταρρακτώδης βροχή και χαλάζι στην Αττική-Διακοπή κυκλοφορίας στον Ασπρόπυργο (ΒΙΝΤΕΟ)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Στο... σκοτάδι όσοι δεν ασφαλίζουν το σπίτι τους - Ριζικές αλλαγές και στα αυτοκίνητα
- Χτυπούν την πόρτα του ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας - Οι τρεις κατηγορίες και τα ένσημα που χρειάζεστε
- Εξισωτική αποζημίωση - ΟΠΕΚΕΠΕ: Μέχρι πότε οι ενστάσεις
- Πρωταγωνιστές - Light: Ο πατέρας μου χρεοκόπησε 5 φορές και πήγε φυλακή
- Συντάξεις Δεκεμβρίου: Πρώτη ημέρα πληρωμών, ποια ταμεία ακολουθούν
- Ζακ Κωστόπουλος: Δεύτερη ιατροδικαστής επιβεβαιώνει την ύπαρξη θανατηφόρων τραυμάτων
- Κούρεμα χρεών έως 80% σε δάνεια και οφειλές προς Ταμεία
- Κοζάνη: Επεισόδια με ξύλο και χημικά λίγο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη (βίντεο)
- Έξι ταινίες του Hollywood θα γυριστούν στη Θεσσαλονίκη μέσα στο 2022!
- Ο καιρός «πνίγει» τις προσφορές της Black Friday
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Η μάστιγα της ενδοοικογενειακής βίας - Τα σημάδια μίας κακοποιητικής σχέσης
- Πλημμύρισε σχολείο στην Ηλεία: Απεγκλώβισαν τους μαθητές... με τρακτέρ
- Αυτή είναι η απόφαση για το πώς γίνεται η αίτηση για και χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων
- Πέθανε ο Καθηγητής Καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας
- Τούντας για νέα μετάλλαξη Μποτσουάνα: «Δεν ξέρουμε αν αντιμετωπίζεται με τα εμβόλια»
- ΑΣΕΠ 6Κ/2021: Τα αποτελέσματα για τις 115 προσλήψεις στο ΥΠΟΙΚ
- «Άνοιξαν» οι ουρανοί στην Αττική: Ισχυρή καταιγίδα με χαλάζι στα Βόρεια, χωρίς ρεύμα η Νέα Κηφισιά (βίντεο)
- Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Η Pfizer/BioNTech έτοιμη να παραδώσει νέα εμβόλια σε 100 ημέρες
- Κορονοϊός: Το χάπι της MSD μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου
- Σέρρες: Τι έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τον 13χρονο που πέθανε στον ύπνο του
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι απαντάει ο Σαντικάι στην Μάρα Μεϊμαρίδη για το «τι ράτσα είναι» (βίντεο)
- Σοκαριστικό τροχαίο στα Τρίκαλα: Τρένο παρέσυρε αυτοκίνητο σε διάβαση (βίντεο)
- Μητσοτάκης: «Πρόκληση για τη Δυτική Μακεδονία η δίκαιη μετάβαση στην οικονομία του μέλλοντος»
- Συντάξεις Δεκεμβρίου: Πρώτη ημέρα πληρωμών, ποια ταμεία ακολουθούν
- Παράταση αεροπορικών οδηγιών πτήσεων εξωτερικού - Πώς γίνεται η είσοδος στην Ελλάδα
- Θετικός στον κορονοϊό ο δήμαρχος Ιωαννιτών, ενώ είχε κάνει και τις τρεις δόσεις
- Τι κρύβεται πίσω από τις κλήσεις 0035, 0040, 0044 και 0049 - Ποταμός οι καταγγελίες, πώς να γλιτώσετε
- Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Αντίθετος ο ΠΟΥ με τα ταξιδιωτικά μέτρα - «Βούλιαξε» ακόμα και το Bitcoin
- Χτυπούν την πόρτα του ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας - Οι τρεις κατηγορίες και τα ένσημα που χρειάζεστε
- Σκάνε «ραβασάκια» με διπλάσια τέλη κυκλοφορίας για 73.500 ιδιοκτήτες