Η Λέσβος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, 13.000 μετανάστες στους δρόμους - Έκτακτα μέτρα από ΕΟΔΥ

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Βασίλειου Παπαγεωργίου, Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, για λόγους δημόσιας υγείας.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει από σήμερα, 9 Σεπτεμβρίου 2020 και για τέσσερις μήνες.

Αστεγοι 3.500 μετανάστες

Η πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στο ΚΥΤ της Μόριας και κατέστρεψε ολοσχερώς τις εγκαταστάσεις της δομής φιλοξενίας, με συνέπεια να μείνουν άστεγοι 3.500 μετανάστες.

Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για

13.000 μετανάστες που βρέθηκαν εκτός του ΚΥΤ και σκόρπισαν στο νησί, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει, αφού οι περισσότεροι διαμένουν σε οικισμούς περιφερειακά του ΚΥΤ, το οποίο φιλοξενεί 3.500 άτομα.

ΕΟΔΥ: Εκτακτα μέτρα για αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού

Ο ΕΟΔΥ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινώσει άμεσα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, καθώς είχαν εντοπιστεί 35 μετανάστες θετικοί στον ιό, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί τα τεστ.

Στη Λέσβο μεταβαίνουν με εντολή του πρωθυπουργού ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ώστε να εκτιμήσουν από κοντά την κατάσταση, ενώ στις 18:00 θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου. Στις 13:00 θα κάνει ενημέρωση ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Κομισιόν: Έκτακτη χρηματοδότηση για τη μετεγκατάσταση 400 ανηλίκων

Η ασφάλεια και η στέγη των ανθρώπων στη Μόρια αποτελεί προτεραιότητα, σημειώνει η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον σε ανάρτησή της στο Τwitter, μετά την πυρκαγιά στη Μόρια.

Η κυρία Γιόχανσον ανακοίνωσε χρηματοδότηση για τη μεταφορά και διαμονή στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων.

«Το αργότερο μέχρι αύριο θα γίνει η μεταφορά των 400 ασυνόδευτων ανήλικων που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας στην ηπειρωτική Ελλάδα», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχοινάς σε Μητσοτάκη: «Ετοιμη να βοηθήσει η Κομισιόν»

Η Κομισιόν είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Μόλις επικοινώνησα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη φωτιά στη Μόρια. Τον διαβεβαίωσα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτές τις δύσκολες ώρες. Η επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον είναι σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς σε ανάρτησή του στο Τwitter.

Τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα στο νησί

Ενισχύσεις από την Αθήνα και συγκεκριμένα τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν σταλεί στη Λέσβο, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη νύχτα.

Οπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις στο νησί, ωστόσο όλοι οι αλλοδαποί (περίπου 13.000) που βρίσκονταν στο ΚΥΤ μετά τις πυρκαγιές είναι συγκεντρωμένοι εκτός της δομής, όπου φυλάσσονται, και αναζητούνται λύσεις για τη στέγασή τους.

Πέτσας: Εξετάζουμε το ενδεχόμενο προβοκάτσιας

Ο τρόπος και τα αίτια που οδήγησαν στον εμπρησμό βρίσκονται υπό διερεύνηση, διότι η Πυροσβεστική δεν μπόρεσε να δράσει όπως θα μπορούσε, καθώς την απέτρεψε όλη αυτή η έκρηξη και η αντίδραση στον οικισμό μετά την πληροφόρηση για θετικά κρούσματα. Δόθηκε πραγματική μάχη όλη νύχτα, τόνισε στην ΕΡΤ νωρίς το πρωί σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, θα απαγορευθεί η απομάκρυνση από το νησί όσων διέμεναν στη Μόρια για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού στον πληθυσμό, μετά τα 35 θετικά κρούσματα, ενώ άγνωστος αριθμός έχει διασκορπιστεί στην ευρύτερη περιοχή. Οπως είπε ο κ. Πέτσας, θα υπάρξει άμεση μέριμνα για να στεγαστούν οι χιλιάδες άνθρωποι, με ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των πιο ευάλωτων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι οι φωτιές μπήκαν από τους ίδιους τους μετανάστες, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προβοκάτσιας και η φωτιά να είναι υποκινούμενη από εξωγενείς παράγοντες και γι' αυτό «θα διερευνηθούν όλα τα ενδεχόμενα».

ΣΥΡΙΖΑ για φωτιά στη Μόρια: Εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη - Μηταράκη

«Η σημερινή τραγωδία στη δομή της Μόριας αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη - Μηταράκη», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και προσθέτει ότι «η ΝΔ καταδικάζει την τοπική κοινωνία, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην αθλιότητα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει την κυβέρνηση ότι προεκλογικά η ΝΔ «έταζε ότι θα κλείσει τη δομή της Μόριας» και πως «το μόνο που κατάφερε είναι να παραλάβει μια δομή με 5.600 ανθρώπους και να ξεπεράσει τις 20.000 πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα αποσυμφόρησης».

Κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι «χωρίς να πιέζει για μία συνολική Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, καθιστά την Ελλάδα μια αποθήκη ψυχών» και ότι «η κυβέρνηση εθελοτυφλεί και με τις επιλογές της οδήγησε στο τραγικό αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα στη Μόρια».

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι στη διάρκεια της πανδημίας «άφησε τις δομές στην τύχη τους, δεν φρόντισε για την αποσυμφόρησή τους, αδιαφόρησε για τη στελέχωσή τους. Δημιούργησε μια δομή χωρίς καμία δυνατότητα πρόνοιας αλλά και ελέγχου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει ότι μετά τη βραδινή τραγωδία σήμερα 13.000 άνθρωποι βρίσκονται «χωρίς υποδομές και χωρίς υγειονομική κάλυψη» και σχολιάζει ότι «για μια ακόμα φορά το μόνο που καταφέρνει είναι να βρίσκεται η χώρα μας στην πρώτη θέση των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, πάντα για τους λάθος λόγους».

Κατόπιν αυτών η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει πως απαιτεί τώρα έκτακτα μέτρα στήριξης του νησιού, κάλυψη όλων των υγειονομικών αναγκών και άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. «Να πούμε ένα δυνατό όχι στη μετατροπή των νησιών σε φυλακές. Να διεκδικήσει η χώρα μας άμεσες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και συντονισμού», υπογραμμίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα