Η Λευκορωσία διαψεύδει ότι σχεδιάζει να συμμετάσχει στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τι αναφέρει στο νέο του διάγγελμα ο Ζελένσκι

Η Λευκορωσία διαψεύδει ότι σχεδιάζει να συμμετάσχει στη ρωσική εισβολή εναντίον της Ουκρανίας τονίζει η Λευκορωσία την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπά ακόμα και νοσοκομεία και τέμενη όπως υποστηρίζει το Κίεβο. Τι αναφέρει στο νέο του διάγγελμα ο Ζελένσκι και ποιες απώλειες μετρά η Ρωσία σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι η μεταφορά στρατευμάτων δεν συνδέεται επ΄ουδενί

με οποιαδήποτε προετοιμασία και ειδικά όχι με τη συμμετοχή των Λευκορώσων στρατιωτών στις ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ουκρανικό έδαφος», τόνισε ο Γκουλέβιτς.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της χώρας, Βίκτορ Γκουλέβιτς, στέλνει πέντε τακτικές μονάδες τάγματος στα σύνορά της εκ περιτροπής για να αντικαταστήσουν τις δυνάμεις που έχουν ήδη σταθμεύσει εκεί.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας προειδοποίησε χθες τη Λευκορωσία να μην στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, λέγοντας πως η Ουκρανία επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση προς τη Λευκορωσία παρά το γεγονός ότι η χώρα χρησιμοποιείται ως σημείο απογείωσης για τα ρωσικά αεροσκάφη

Το νέο μήνυμα του Ζελένσκι

Την ίδια ώρα νέο μήνυμα προς το έθνος απηύθυνε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι είπε πως ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και δεκαετίες – ισχυριζόμενος πως 31 ρωσικές τακτικές ομάδες τάγματος έχουν πλέον καταστεί ανίκανες για μάχη. Τα ρωσικά στρατεύματα υφίστανται μεγάλες απώλειες», είπε.

«Θα μπορούσαμε ακόμη και τώρα να μιλήσουμε για το μεγαλύτερο πλήγμα στα ρωσικά στρατεύματα εδώ και δεκάδες χρόνια».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ουκρανός πρόεδρος απαίτησε την άμεση απελευθέρωση του δημάρχου της Μελιτόπολης, ο οποίος φέρεται να έχει απαχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, λέγοντας μάλιστα πως το συζήτησε με τον Γάλλο και τον Γερμανό πρόεδρο.

Τέλος, είπε πως η χώρα του τηρεί την κατάπαυση του πυρός κατά μήκος των βασικών ανθρωπιστικών οδών από την πολιορκημένη Μαριούπολη και κάλεσε τη Ρωσία να κάνει το ίδιο ενώ πρόσθεσε πως η Ουκρανία συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να επιταχύνει την ένταξή της στην ΕΕ.

Ουκρανία: Βομβάρδισαν νοσοκομεία στο Μικολάγιφ και τέμενος στην Μαριούπολη

Οι βομβαρδισμοί μαίνονται στην Ουκρανία όπως υποστηρίζει πάντως το Κίεβο. Η πόλη-λιμάνι Μικολάιβ, που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία, κοντά στην Οδησσό, σφυροκοπήθηκε, με τους βομβαρδισμούς να πλήττουν, μεταξύ άλλων, ένα κέντρο φροντίδας καρκινοπαθών και ένα οφθαλμολογικό νοσοκομείο, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τα παράθυρα του κέντρου φροντίδας καρκινοπαθών, που είχε προσφάτως ανακαινισθεί κι όπου καρκινοπαθείς υποβάλλονται σε ημερήσιες χημειοθεραπείες, έσπασαν.

«Βομβάρδισαν πολιτικές ζώνες, χωρίς κανέναν στρατιωτικό στόχο. Εδώ υπάρχει ένα νοσοκομείο, ένα ορφανοτροφείο, ένα οφθαλμολογικό κέντρο», όλα τους βρίσκονταν στη συνοικία Ινγκούλσκι, στο βόρειο τμήμα της πόλης, είπε ο Ντμίτρο Λαγκότσεφ, επικεφαλής του νοσοκομείου.

Επίσης, η Ρωσία βομβάρδισε τέμενος στη Μαριούπολη στο οποίο είχαν καταφύγει πάνω από 80 άνθρωποι υποστηρίζει η Ουκρανία. Tην είδηση μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, επικαλούμενο πηγές της ουκρανικής κυβέρνησης.

Βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών: Ρωσική στρατιωτική φάλαγγα διασκορπίστηκε μερικώς βόρεια του Κιέβου

Από την άλλη μεριά, ρωσικές απώλειες μετράνε και οι Ρώσοι. Συγκεκριμένα, μια μεγάλη ρωσική στρατιωτική φάλαγγα διασκορπίστηκε μερικώς βόρεια του Κιέβου, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Πιθανόν θα υποστήριζε μια ρωσική απόπειρα να περικυκλωθεί η πόλη (του Κιέβου). Θα μπορούσε επίσης να αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας της Ρωσίας να μειώσει την ευαλωτότητά της στις αντεπιθέσεις των Ουκρανών,
που έχουν επιφέρει σημαντικό κόστος στις ρωσικές δυνάμεις», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Την ώρα που οι μάχες συνεχίζονται βορειοδυτικά του Κιέβου, ο όγκος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, πρόσθεσε το υπουργείο.

Επιπλέον, οι πόλεις Χάρκοβο, Τσερνίγκοφ, Σούμι και Μαριούπολη παραμένουν περικυκλωμένες, ενώ πλήττονται από σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 3.491 ουκρανικές εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταστρέψει μέχρι στιγμής στην Ουκρανία 3.491 ουκρανικές εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής πάντως σύμφωνα με όσα λέει η Μόσχα. Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ρωσικές δυνάμεις «συνεχίζουν την επίθεση στην Ουκρανία σε ένα ευρύ μέτωπο», δήλωσε ο Κονασένκοφ.

Το Ρόιτερς δεν ήταν άμεσα σε θέση να επαληθεύσει τη δήλωσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα