Η κακοκαιρία Fobos χτυπά δυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Η πρόβλεψη του μετεωρολόγου Δ. Παπαϊωάνου στο Dnews

Σε αποδρομή βρίσκεται η κακοκαιρία «Fobos» η οποία προκάλεσε τοπικά προβλήματα κυρίως λόγω των ισχυρών ανέμων που συνόδευαν τις καταιγίδες.

Η παρέλαση βαρομετρικών χαμηλών συνεχίζεται στη Μεσόγειο, οπότε και την Τρίτη θα μας επηρεάσει νέα ύφεση με κέντρο την Ιταλία. Πιο αναλυτικά, την Τρίτη, αρχικά τις πρωινές ώρες δεν αναμένονται φαινόμενα στη χώρα όμως προς το μεσημέρι θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται μπόρες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο (και τοπικές καταιγίδες σταδιακά) και σταδιακά και στο υπόλοιπο Ιόνιο, τη δυτική

Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

Αργά το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, ενώ μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στο υπόλοιπο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και μέχρι τα μεσάνυχτα και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο.

Βροχές θα σημειωθούν στη Μακεδονία (στην ανατολική θα είναι τοπικά έντονες) και λιγότερο τη Θεσσαλία (εκτός από τη δυτική-ορεινή που εκεί θα είναι έντονα) το βράδυ κυρίως (λίγες τοπικές το απόγευμα). Τη νύχτα προς το ξημέρωμα ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειώνονται στη Θράκη, το βορειοανατολικό Αιγαίο, τη νότια Εύβοια, τις δυτικές και βόρειες Κυκλάδες και τη νοτιοανατολική Στερεά, ενώ λίγες βροχές θα σημειωθούν στην υπόλοιπη ανατολική Στερεά και τη βορειοανατολική Πελοπόννησο.

Στη νοτιοανατολική Θεσσαλία τη βόρεια Εύβοια και τη βορειοανατολική Στερεά αναμένονται τα λιγότερα φαινόμενα (πολύ ασθενή) (στη βορειοανατολική Πελοπόννησο θα είναι λίγο περισσότερα). Μέχρι το πρωί της Τετάρτης δε θα έχουν επηρεαστεί από φαινόμενα τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίο και η Κρήτη (το υπόλοιπο της Τετάρτης θα επηρεαστούν και αυτά). Χιόνια θα πέσουν τη νύχτα προς το ξημέρωμα της Τετάρτης στα ορεινά της Ηπείρου πάνω από τα 1600 μέτρα.

Πιθανότητα για αραιή ηλεκτρική δραστηριότητα σε δυτική Μακεδονία, ενώ τα μεγαλύτερα ύψη βροχής (όχι ακραία) αναμένονται στο εσωτερικό της δυτικής Ελλάδας και όχι στο Ιόνιο οπού εκεί θα είναι πιο παροδικά με μορφή περάσματος.

Η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή ως προς τις μέγιστες τιμές (στους 18-19 στα δυτικά και βόρεια στους 20 στα ανατολικά ηπειρωτικά), όμως το πρωί στα ηπειρωτικά θα έχει αρκετό κρύο (μονοψήφιες τιμές).

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν μέχρι και τις πρωινές ώρες από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους και θα ενισχυθούν προοδευτικά φτάνοντας τα 6-7 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι 4-6 μποφόρ αρχικά, με ενίσχυση από το μεσημέρι στα 6-7 και το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο τα 8 μποφόρ.

ΑΤΤΙΚΗ:

Μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας με παροδικές αραιές νεφώσεις. Αργά το βράδυ θα πυκνώσουν οι νεφώσεις και μετά τα μεσάνυχτα θα σημειωθούν βροχές, οι οποίες θα είναι τοπικά έντονες στη νότια-νοτιοανατολική Αττική (Λαύριο, Σούνιο, Κερατέα), οπού εκεί θα εκδηλωθεί και παροδική καταιγίδα προς το ξημέρωμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 20οC. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 μποφόρ, όμως από νωρίς το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους και το βράδυ θα φτάνουν τα 6-7 και τοπικά στη νότια Αττική πιθανόν πρόσκαιρα και 8 μποφόρ πριν το ξημέρωμα της Τετάρτης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:

Αραιές νεφώσεις, κατά διαστήματα πυκνότερες με ασθενείς βροχές το απόγευμα νωρίς το βράδυ και πρόσκαιρο πιο αξιόλογο πέρασμα βροχών τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 17οC. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις αρχικά 4-5 μποφόρ, με σταδιακή ενίσχυση το βράδυ στα 6-7 μποφόρ.

Ο χάρτης έχει ισχύ από το μεσημέρι της Τρίτης έως νωρίς το πρωί της Τετάρτης:

#ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ #ΙΣΧΥΡΟΙ_ΑΝΕΜΟΙ #ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ #ΚΑΙΡΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα