Η Ιταλία «αδειάζει» Τουρκία για γεωτρήσεις - Νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

Tο ιταλικό υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει διαπραγμάτευση μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας για εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων», ενώ ο Τσαβούσογλου προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις για Ελλάδα και Λιβύη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Ιταλίας, «οι φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία φέρεται να διαπραγματεύεται με την Τουρκία με στόχο

την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων, στα ανοικτά της Λιβύης, στο πλαίσιο του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας της ‘Αγκυρας με την Τρίπολη για την οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων, στερούνται βάσης».

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται: «Αυτό που η Ιταλία υποστηρίζει εδώ και καιρό είναι ότι η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Μεσόγειο θα έπρεπε να ιδωθεί ως μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξει κανείς, μέσω της συνεργασίας όλων των παράκτιων χωρών. Αυτό απαιτεί, μεταξύ των άλλων, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών να πραγματοποιηθεί διαμέσου διαπραγμάτευσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών. Είναι η θέση που εκφράσαμε τους τελευταίους μήνες, στις τουρκικές αρχές, σε όλες τις συναντήσεις μας».

Νέες προκλήσεις από Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε τον EastMed «ένα πολιτικό παιχνίδι, που δεν έχει καμία τύχη να γίνει πραγματικότητα», ενώ τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι για συνεργασία» αναφορικά με τις γεωτρήσεις νότια της Κύπρου.

Η στάση και οι κινήσεις της Ελλάδας στο διπλωματικό πεδίο, γύρω από τη Διάσκεψη του Βερολίνου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, αποτέλεσαν αντικείμενο σχολιασμού από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος βρίσκεται στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Στην ερώτηση σχετικά με τις ελληνικές αντιδράσεις για τη μη πρόσκληση συμμετοχής στη Διάσκεψη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Η Ελλάδα δεν είναι παίκτης στη Λιβύη. Δεν λέμε πως αγνοούμε τον γείτονά μας, που είναι η Ελλάδα, ωστόσο ήθελε να βρεθεί στο Βερολίνο για να θίξει το θέμα της συνεργασίας μας με τη Λιβύη και αυτό το θέμα δεν βρισκόταν στην ατζέντα».

«Η Ελλάδα κοιτάει από μια στενή οπτική γωνιά τις εξελίξεις στην Λιβύη μέσω της συμφωνίας οριοθέτησης των ζωνών θαλάσσιας αρμοδιότητας. Τις αξιολογούν μόνο από το πλαίσιο μιας συμφωνίας. Το πρόβλημα τώρα είναι η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη. Τι έχει κάνει η Ελλάδα πάνω σε αυτό το κομμάτι μέχρι σήμερα;».

Παράλληλα, σχολίασε και τις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ: «Το γεγονός ότι η Ελλάδα υποστηρίζει κάποιον που δεν είναι νόμιμος αντί να υποστηρίξει την νόμιμη κυβέρνηση, δείχνει ότι η οπτική της γωνιά είναι λάθος.

Δήθεν θα προσκαλέσει τον Χάφταρ και θα μας απαντήσει. Δεν είναι ώριμη στάση αυτή. Η γειτονική μας Ελλάδα πρέπει να επιδείξει μιαν στάση υπέρ του διαμοιρασμού στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η προσέγγιση της Ελλάδας δεν θα λύσει τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τσαβούσογλου μίλησε και για τις γεωτρητικές ενέργειες της Τουρκίας στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, τονίζοντας πως η χώρα του δηλώνει έτοιμη για συνεργασία. «Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία εδώ. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να τύχουν σφετερισμού τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Βρισκόμαστε και στο πεδίο και στο τραπέζι» είπε για την παρουσία του Γιαβούζ στο «οικόπεδο 8».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε και για το project του αγωγού EastMed, τον οποίο χαρακτήρισε σαν «ένα πολιτικό παιχνίδι, που δεν έχει καμία τύχη να γίνει πραγματικότητα».

Ο Τσαβούσογλου έστειλε μήνυμα και την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Δεν πρέπει να είναι μια ένωση που αποκλείει. Είμαστε χώρα των Βαλκανίων και δίνουμε μεγάλη σημασία στη σταθερότητα των αδερφών χωρών που βρίσκονται εκεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κρατά τις υποσχέσεις που τους έχει δώσει».

Μπλόκο από Τουρκία σε Κύπρο στη Διάσκεψη στη Γενεύη

Η Τουρκία μπλόκαρε σήμερα αίτημα της Κύπρου να συμμετάσχει με το καθεστώς του παρατηρητή στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, στη Γενεύη, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Κύπρος, αναφέρεται, ήταν μεταξύ ενός μεγάλου αριθμού χωρών που ζήτησαν να συμμετάσχουν ως παρατηρητές στην πρώτη συνεδρίαση του έτους του 65μελούς φόρουμ, που εδρεύει στη Γενεύη.

Με μια εξαίρεση, όλα τα αιτήματα έλαβαν την απαραίτητη συναίνεση των μελών, αναφέρεται. Όταν όμως εγέρθηκε το αίτημα της Λευκωσίας, εκπρόσωπος της Τουρκίας ζήτησε και έλαβε τον λόγο. Όπως είπε, στο παρελθόν η Άγκυρα απέφυγε να μπλοκάρει τη συμμετοχή της Κύπρου, εκφράζοντας απλά τη δυσαρέσκειά της μέσω επιστολής κατά την ολοκλήρωση κάθε συνεδρίασης. Όμως αυτό έχει αλλάξει, είπε, προσθέτοντας πως «η Τουρκία δεν θα υποστηρίξει το συγκεκριμένο αίτημα φέτος».

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την κίνηση αυτή της Τουρκίας. «Είναι ατυχές το γεγονός ότι η Τουρκία αποφάσισε να εμποδίσει την Κύπρο από το να συμμετάσχει στις εργασίες της διάσκεψης» είπε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Διάσκεψη, Ρόμπερτ Γουντ, προτρέποντας την Τουρκία να επανεξετάσει την στάση της.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αντίρρηση της Τουρκίας σημειώνεται εν μέσω αυξανόμενης έντασης, τη στιγμή που η Άγκυρα επεκτείνει τις διεκδικήσεις της σε μια μεγάλη περιοχή, πλούσια σε υδρογονάνθρακες, που η Κύπρος λέει ότι περιλαμβάνει τα χωρικά της ύδατα.

Αναφέρεται επίσης ότι η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Ιταλία σχεδιάζουν έναν φιλόδοξο αγωγό στην Ανατολική Μεσόγειο, μήκους 2.000 χλμ, για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρά την εχθρική στάση που τηρεί η Τουρκία έναντι της συμφωνίας. Λέει ακόμη ότι η Κύπρος συντάσσεται με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Γαλλία, καταδικάζοντας τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και τη στρατιωτική συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη Κυβέρνηση της Λιβύης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία κάνει επίδειξη δύναμης στη Μεσόγειο, από τη Λιβύη μέχρι τη Συρία, όπου η Άγκυρα έχει αναλάβει διπλωματικό και στρατιωτικό ρόλο.

Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η Άγκυρα θεωρεί την Κύπρο ως τον αδύναμο κρίκο της περιφερειακής συμμαχίας που παρεμβάλλεται στις φιλοδοξίες της Άγκυρας, λέει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό είναι ένα πολυμερές φόρουμ για τον αφοπλισμό που συνέρχεται τρεις φορές ετησίως στη Γενεύη, διαπραγματεύεται συμφωνίες για τον έλεγχο των όπλων και τον αφοπλισμό και επικεντρώνεται στην κατάπαυση της κούρσας των πυρηνικών εξοπλισμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιταλία, Τουρκία, Τσαβούσογλου,italia, tourkia, tsavousoglou